Diederick Casteleijn wint 39e IJseltoernooi
12 september 2015

De volledige eindcijfers van een ondanks de geringe deelname toch zeer geslaagd toernooi zijn in Eindstand en uitslagen opgenomen.
Dick van Buuren maakte een fraaie fotoreportage.
Diederick Casteleijn blijkt niet alleen goed te kunnen schaken maar tegelijkertijd ook een beeldverslag te kunnen maken.

Het aantal deelnemers brak een record maar helaas in negatieve zin.
Bij de opening van het toernooi verwelkomde Arjen Postma, voorzitter van SV Krimpen, de 36 deelnemers waarbij twee personen speciale aandacht kregen.
Allereerst noemde hij Henk Verver, die na 39 jaar actief geweest te zijn in de organisatie van het toernooi nu zich terugtrekt. Ook Piet de Jonge kwam voor het voetlicht omdat hij, na de eerste keer te hebben gemist, alle volgende 38 toernooien heeft meegespeeld.
Wethouder Jaap Blankenberg kreeg een speciaal welkom als vertegenwoordiger van de Gemeente Krimpen a/d IJssel.
Hierna kreeg de wethouder het woord. Hij heeft al een flink aantal jaren ervaring in het openingsgebeuren van het IJsseltoernooi en meldde ook nu weer dat de Gemeente het waardeert dat de schaakvereniging elk jaar weer dit toernooi organiseert. Om deze woorden kracht bij te zetten stelt de Gemeente een fraaie beker ter beschikking die de toernooiwinnaar mee naar huis mag nemen.
Tenslotte bracht wedstrijdleider Theo Heukels enkele regels uit het FIDE reglement naar voren. Ook gaf hij aan dat het ondanks de geringe deelname niet aan spanning ontbreekt. In de top van de ratingvolgorde zijn er niet minder dan elf spelers met een rating vanaf 1800 tot 1900. Er zijn dus minstens elf kandidaten voor de beker en de kans dat iemand alle partijen wint is uitermate klein.

Met het doen van de eerste zet aan bord 1 opende wethouder Blankenberg het toernooi.
Er werd gespeeld in één grote groep die, uitsluitend voor de prijsuitreiking, was verdeeld in vier groepen van 9 spelers op ratingvolgorde. Daardoor konden ook de minder getalenteerde schakers een prijs winnen.

Na zeven rondenwerden de volgende prijzen uitgereikt:
De regel dat bij gelijk eindigen op punten de geldprijzen werden verdeeld leverde in de groepen B en C meer dan 3 prijswinnaars op.
A-groep: Nr. 1 en toernooiwinnaar Diederick Casteleijn die daarmee de Gemeentebeker een plaats in zijn prijzenkast kan geven. Hij veroverde 6 punten.
Nr. 2 en 3 werden resp. Tuvshin Boldoo met 5½ punt en Wilfried Graveland met 5 punten.
In de B-groep eindigden Matthias Ehrhart en Hans van Nieuwenhuizen bovenaan met 5½ punt, gevolgd door Wim Mulder en Ruben Hooghwerff met 4½ punt.
Topscorer in de C-groep werd Robert Lecomte met 4 punten, gevolgd door niet minder dan 6 spelers met 3 punten. Dit waren Dominique Taapken, Jan Buis, Karel de Kok, Eric Hill, Jan Zonneveld en Henk Stam. In deze groep vielen dus maar 2 spelers buiten de prijzen.
De D-groep werd gewonnen door Meike Riemens met 4½ punt, gevolgd door Marco Tjepkema met 3½ en Arie de Kwant met 3 punten.

De spelers die op de ranglijst eindigden als nr. 10, 20 of 30 mochten een schaakboek uitzoeken. Wim Mulder. Remko Moerkerken en Dick van Buuren konden op deze wijze hun schaakbibliotheek aanvullen. Dat kon als slot van de prijsuitreiking ook de rode lantaarn drager Neyla Rosas.

Het toernooi eindigde met de traditionele verloting van de fruitmand die vakkundig werd verricht door de jongste deelnemer Lennart Pols. Het winnende lot bleek in het bezit van Rob Hoogland die in de laatste ronden het zicht op de toernooiwinst verspeelde maar toch letterlijk niet met lege handen naar huis ging.