Pionier 1-Krimpen 4 5


Krimpen 4: de eerste klap was een echte klap … en dus geen daalder waard

Zie ook RSB

Zoals wij allen weten gaat het zo goed met onze vereniging dat we een extern team zijn kwijtgeraakt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De krochten van de RSB hebben we definitief verlaten. Speelde ons laagste team (Krimpen 5) vorig jaar in de vierde klasse, dit jaar speelt ons laagste team (Krimpen 4) in de tweede klasse. Vaarwel krochten, welkom bel-etage. Voor het merendeel van de voormalige Krimpen 5 spelers die nu in Krimpen 4 zijn beland een pittige verhuizing. Maar het uitzicht op onze nieuwe etage is geweldig!

Voor mij zelf is dit seizoen een hele verandering: van subtop C-groeper naar de nieuwe eredivisie van Krimpen en van de vierde klasse RSB naar de tweede klasse RSB. Wat niet is veranderd is dat ik teamleider ben van ons laagste team van Krimpen. Zorgen genoeg want het bleek niet eens mogelijk een compleet vast achttal te formeren. Ik ben ook zeer benieuwd hoe ons bestuur dit soort problemen gaat oplossen in de grote moderniseringsslag die onze voorzitter heeft aangekondigd bij het 90-jarig jubileum.

Op donderdag 5 oktober mochten wij in de externe competitie als eerste aan de bak tegen de Pionier in Hellevoetsluis. Om meteen de koe bij de horens te vatten: het werd een drama: 0-8!

Henk (bord 2) verloor als eerste na (zijn eigen woorden) een “grafzet”. Hoe onze kopman Robert vervolgens verloor heb ik niet meegekregen. Arjen werd aan bord 6 geleidelijk platgewalst waarna zijn stelling instortte (0-3). Ook op achtste bord van Theo was het al snel eenrichtingsverkeer van wit naar zwart (0-4). Een van de moeilijkste zaken voor een minder goede schaker is immers het kunnen pakken van het initiatief.

Nadat Eric (bord 3) en Evert (bord 4) beiden hadden verloren – Eric na een incorrect offer – bleven Jos (bord 5) en ikzelf (bord 7) op de late avond als laatste over. Ik hoopte dat ik de kapitein zou worden die als laatste het zinkende schip zou verlaten. Maar Jos stak daar gelukkig een stokje voor door nog volop in de slag te zijn nadat ik had verloren. In mijn eigen partij was ik zeker niet kansloos: ik had in het middenspel een paard voor 3 pionnen. Een lastige en interessante stelling waarin ik de fout maakte de stelling voor mij slechter in te schatten dat die na afloop bleek te zijn. Met geduld was er wellicht een kans geweest op remise. Maar nu vluchtte ik ten onrechte in een wanhoopsoffensief dat vakkundig werd weerlegd.

Jos moest nu met de toekijkende meute om zich heen de eer zien te redden. Ik denk dat dat er in zat en ik weet zeker dat Jos dat mij mij eens is. In een stelling met wederzijdse dreigingen verzuimde hij echter een loper te activeren. Daardoor speelde Jos eigenlijk met een stuk minder waarna hij de greep op de stelling verloor… en daarmee ook de partij.

Erger dan dit kan het dus niet. Ik zal mij echter niet aan een voorspelling wagen hoeveel bordpunten we aan het eind van het seizoen hebben. Wie weet valt het mee!

Peter de Weerd
6 oktober 2017


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Pionier 1-Krimpen 4

 • Arjen Postma

  Ik denk dat we in de 2e klasse weinig of niets te zoeken hebben gezien het
  vermoedelijk zeer grote verschil in rating en sterkte. Misschien was het beter
  geweest toch het 5e team op een of andere manier te handhaven. Nu was en
  waarschijnlijk is er voor ons en toekomstige tegenstanders weinig of niets aan.
  Ook het 4e team maar terugtrekken of vragen in een lagere klasse te mogen spelen
  met min of meer gelijkwaardige sterkte en daardoor kansen?

 • Arjen Postma

  Na controle van de uitslag en de rating van de overige teams waarbij wij veruit
  de zwakste zijn is er maar een conclusie. Of terugtrekken of vragen naar
  klasse 3 of 4 te worden teruggeplaatst afhankelijk van de gemiddelde rating aldaar!

 • Jos visser

  Peter,
  Toen je me de vraag stelde waarom ik mijn loper naar g1 speelde was ik nog aan het bekomen van het einde van mijn partij. Deze zet was de enige manier om Dame h1 met schaak verlies van mijn toren op f3 te voorkomen. Nog mijn eccuses dat ik je op de terugweg bijna van de weg heb gereden. Uiteindelijk heb ik de 97 km terug naar Nieuwegein in 3 kwartier afgelegd ondanks de afsluiting van de tunnel onder de Noord. Ik was kwart voor 1 thuis

 • Peter de Weerd

  Veel gedachten over Krimpen 4. Laat ik ze netjes doorlopen.
  1) Ik heb er niets van gemerkt dat Jos me bijna van de weg heeft gereden. Maar 97 km in drie kwartier…dat is 129 km per uur! Een hele prestatie als je bedenkt dat de eerste 15 kilometer niet aan een snelweg lagen. Hopelijk waren de flitsers dan ook met vakantie.
  2) Ik heb aandachtig naar de stelling van Jos gekeken en meende dat er wel een alternatief was voor Lg1. Maar daar kan ik mij natuurlijk in vergissen. Laat oom Fritz dat maar beoordelen.
  3) Handhaving van het 5e team was onmogelijk om de simpele reden dat er daarvoor te weinig Krimpenaren extern willen spelen, zelfs als er geen viertal zou zijn. Dat kan Arjen navragen bij Harold. In een lagere klasse spelen na het begin van de competitie is niet mogelijk. Dat kan Arjen navragen bij Arrian Rutten.
  4) Nadat Arjen mij maandagavond deze visie had meegedeeld heb ik aan een aantal teamgenoten gevraagd of ze donderdag een leuke avond hadden gehad. Het antwoord was in alle gevallen positief, mezelf meegerekend. Zelfs Eddy Hermans die donderdag niet mee kon doen heeft er zin in. Schaken tegen sterkere tegenstanders is best leerzaam. Het is net zo iets als Feyenoord in de Champions League. En Nederlands elftal had toch ook graag naar het WK gewild hoewel we daar niets te zoeken hadden?