Dordrecht 4 – K4 3


Krimpen 4 eervol ten onder in Dordrecht

Als je met 2,5 uit 8 verliest van een team met gemiddeld 250 ratingpunten meer moet je berusten in dit resultaat, hoe jammer het ook is dat we opnieuw hebben verloren. Op basis van dit ratingverschil zouden we immers  slechts 1 of 1,5 punt hebben behaald.

Ik houd het deze keer kort, om de eenvoudige reden dat de grootste strijd zich op mijn eigen bord afspeelde en ik daarom weinig heb meegekregen van de andere partijen. Een andere reden is dat onze “komen met eigen auto score” erg hoog is, namelijk 7 uit 8. Bijna iedereen gaat daarom na gedane arbeid direct naar huis. En ik heb liever een snel verslag dan te moeten wachten op de gedegen schaaktechnische rapportages van mijn teamgenoten.

Eddy was als eerste klaar na het weggeven van een stuk. Jammer, want daarmee kwam een einde aan een prachtige reeks van twee remises en een overwinning, Niet snel daarna kwam onze kopman Robert remise overeen. Robert is een even nuttige als stille kracht die met zijn vierde remise op rij laat zien dat het spelen in de tweede klasse niet voor iedereen van ons een maatje te groot is. Vervolgens verloor Jos na een over het hoofd zien van een tussenzet. Terug dus met de bekende gezwinde spoed naar Nieuwegein.
Theo had het moeilijk aan het laagste bord, maar wist met voldoende volharding het hoofd boven water te houden.

Nadat Henk, Eric en Evert de remisehaven waren binnengelopen resteerde een bord 7 een felle strijd tussen ondergetekende en mijn 360 ratingpunten zwaardere tegenstander. Het werd een lastige, tactische strijd waarin ik zowaar een kwaliteit wist te winnen. Dat juist voor de zwakkere spelers het winnen van een betere stelling lastiger is dan het bereiken van een betere stelling werd deze avond echter weer eens pijnlijk bewezen. Het voordeel van een kwaliteit tegen een pion was waarschijnlijk onvoldoende basis voor de door mij gerealiseerde afruil. Resteerde een lastig eindspel met T + 3 pionnen tegen P + 4 pionnen. Dat was voor mij, mede door tijdnood en stress, een maatje te moeilijk. Mijn veel gehaaidere tegenstander maakte daar dankbaar gebruik van. Om 23.15 was het voor mij na een onnodige fout einde oefening in een al verloren stelling. Zelden zal ik na een nederlaag zo teleurgesteld zijn geweest, juist omdat het een mooie, kansrijke strijd was waarin ik aan het einde op waarde werd verslagen. Een ieder mag nagaan of hij deze samenhang tussen teleurstelling en de oorzaak daarvan bij zichzelf kan herkennen. Ik zie het wel in de reacties op dit verslag, hopelijk niet alleen van onze onvolprezen Eddy Singeling.

Peter de Weerd

Dordrecht 4 Krimpen 4
M. Geus R. Lecomte ½ ½
T. de Geus H. Stam ½ ½
T. Jiskoot E. Hill ½ ½
M. den Boer E. Hoogervorst ½ ½
K. van ‘t Hof J. Visser 1 0
T. Slotboom E. Hermans 1 0
B. Dorrer P. de Weerd 1 0
W. van Vliet T. Heukels ½ ½
Resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Dordrecht 4 – K4

 • Ed Singeling

  Mijn toch al grote bewondering voor Peter de Weerd stijgt, ondanks de nederlaag van zijn team. Elk van zijn teamleden (wanneer spreek je van een team ?) sprint na het einde van zijn partij naar auto en huis; voor hen volstaat blijkbaar , v.w.b. de uitslag het kijken op de website, kortom, een echt en hecht teamgebeuren.
  Terwijl de wedstrijd al verloren was ploetert de immer blijmoedige teamleider door. Hulde Peter, dat je dit gelaten over je heen laat komen.

  • Peter de Weerd

   Beste Ed,

   Op gevaar af dat de reacties op Krimpen 4 een privécorrespondentie worden tussen jou en mij moet mij toch van het hart dat je visie op mijn blijmoedigheid niet klopt. De strekking van het slot van mijn stukje was immers dat ik enorm gefrustreerd was over deze nederlaag. Of ben je zelf zo’n blijmoedig mens dat je ook deze donkere wolk een plekje onder de zon wil geven?

 • Ed Singeling

  Amice,
  Het blote feit dat ik weer kennis kan nemen van jouw altoos boeiende proza verhindert mij ruimte te geven aan negatieve gedachten. De door jou genoemde blijmoedigheid is wellicht ingegeven door de behoefte aan een beschermingsmechanisme. Gezien mijn prestaties in groep 1 (12 x verlies, 2 x winst) hoogst noodzakelijk.