Prokofjev and Chess 3


[pgn url=”http://svkrimpen.nl/14-music/Capablanca-vs-Prokofiev.pgn” game=0]

Sergej Sergejevitsj Prokofjev was een Russische en Sovjet-componist, pianist en dirigent. Als de maker van erkende meesterwerken in verschillende muzikale genres, wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw.

Tegen zevenen had hij ook leren schaken. Schaken zou zijn passie blijven en hij maakte kennis met wereldkampioen schaken Jose Raul Capablanca, die hij versloeg in een gelijktijdige oefenwedstrijd in 1914, en Mikhail Botvinnik, met wie hij in de jaren dertig verschillende wedstrijden speelde.

Botvinnik schreef over hem: “Ik speelde verschillende keren met Prokofiev, hij speelde een zeer krachtige, openlijke wedstrijd, zijn gebruikelijke methode was om een aanval uit te voeren die hij slim en ingenieus uitvoerde, hij gaf duidelijk niet om verdedigingstactieken.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Prokofjev and Chess

 • divabu Bericht auteur

  Nieuwe reactie op bericht “Capablanca-Prokofiev”
  Auteur: Peter de Weerd
  Reactie:
  Ik dacht even dat dit een 1 aprilgrap was van onze onvolprezen secretaris. Maar niets is minder waar zoals een kleine studie op internet leert. Wat een ontzettend leuk verhaal!
  Ter aanvulling nog het volgende. In 1914 – nog voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog – werd in Sint Petersburg een van de beroemdste schaaktoernooien aller tijden gehouden “a landmark in the history of chess”. De 10 beste schakers van die tijd deden mee. Het was de doorbraak van Capablanca, die tweede werd achter Lasker. Zeven jaar later zou kroonprins Capablanca koning Lasker onttronen als wereldkampioen.
  Deed Prokofiev mee aan dit toernooi? Of course not. Maar hij was een groot fan van Capablanca en kon tegen hem spelen in een simultaan die door Capablanca werd gegeven. En daar gebeurde het wonder waar iedere schaker op hoopt en wat soms gebeurt: winnen van een grootmeester. De term oefenwedstrijd die Dick gebruikt is volgens mij dus niet een vlag die de lading dekt. Maar dat terzijde.

 • divabu Bericht auteur

  Nieuwe reactie op bericht “Capablanca-Prokofiev”
  Auteur: Peter de Weerd
  Reactie:
  Hoe Jan deze link heeft kunnen vinden is mij een raadsel. Hier past grote bewondering!
  Het lijstje van Dick met 7 partijen van Prokofiev is al even fascinerend. Curieus is zijn de partijen tegen David Oistrach – de Russische meesterviolist – en Maurice Ravel – collegacomponist o.a.van de Bolero. Dat moeten dus ook goede schakers zijn geweest. Anders kom je niet in chessgames.com. Ook Maurice Delage was een Franse componist
  De eerste partij tegen Lasker was in 1922 en eindigde in remise. Lasker was toen regerend wereldkampioen, dus al weer geen misselijke prestatie van Prokofiev. Chessgames.com vermeldt van deze partij alleen “off hand”. Als ik het goed begrijp betekent dit dat er zonder klok werd gespeeld. Ook dan kun je blijkbaar in een database terecht komen.
  In de lijst van Dick ontbreekt een blindpartij uit 1914 van Aljechin tegen het duo Bashkirov/Prokofiev. Wie Bashkirov was weet ik niet. De enige Bashkirov die ik op internet heb kunnen vinden is weliswaar een componist/pianist maar zag pas 17 jaar na deze blindpartij het levenslicht. Maar Aljechin verloor: een blind spelende grootmeester ziet nu eenmaal niet alles.

  De uitdaging aan een ieder is nu om nog meer van zulke schaakverhalen te vinden, dus beroemde niet-schakers tegen beroemde schakers. Ik zal in ieder geval een onderzoekje doen en dit op de website plaatsen.