Verslag Schaken voor het goede doel

Op woensdagmiddag 4 april 2018 ging Thom van Duin met zijn moeder als begeleidster naar Rotterdam om deel te nemen aan het basisschooltoernooi Schaken tegen kanker, met in gedachte Thom’s opa en onze zieke gezinsvriend die hier tegen vecht. Alle entreegelden zijn bestemd voor het goede doel, alle andere kosten waren geheel gesponsord.

We mochten ons melden in gebouw de Delftse Poort, buiten werden we echter al opgewacht want er was een stroomstoring waardoor niemand het gebouw mocht betreden. Gelukkig was men van restaurant Engels bereid om een noodlocatie beschikbaar te stellen. In allerijl werd deze zaal in orde gemaakt en kon het toernooi om 14.15 uur toch nog gestart worden.

Er waren 3 groepen: A basisschoolgroep 2,3,4 ; B basisschoolgroep 5,6 en C basisschoolgroep 7,8. Thom was in groep B geplaatst. Om 14.30 uur kwamen er nog 3 laatkomers maar ook deze mochten nog meedoen. Dit bracht het totaal aantal deelnemers op 28. Er werd, gezien het geringe aantal deelnemers, in één grote groep gespeeld. In de eerste ronde werden familieleden broer(s)/zus(sen) tegen elkaar ingedeeld, zodat in latere ronden het toernooi niet beïnvloed kon worden. De toernooileiding was in handen van Angelique Osinga en haar vriend, die heel toevallig ook André heet net als haar vader.

Thom begon het toernooi goed, door de eerste twee ronden te winnen. Hij mocht in de derde ronde al aan bord 1 spelen en ook deze partij wist hij te winnen. Dit was wel bijzonder omdat dit de speler met de hoogste rating van het toernooi was, maar liefst 1260! Door een fout opgeschreven uitslag, die uiteraard onmiddellijk werd gecorrigeerd, zat Thom nu aan bord 7. Het volle punt was het resultaat. Na deze ronde volgde een korte pauze van 10 minuten en daarna werd vervolgd met ronde 5, wat voor Thom de eerste verliespartij werd. Dit was niet erg want de tegenstandster bleek de latere winnaar van het toernooi te worden. Ronde 6 werd weer gewonnen en ronde 7 verloren. Dit betekende 5 punten uit 7 wedstrijden, een goede score voor Thom. Bij de laatste ronde kreeg iedere deelnemer een leuk aandenken, een sleutelhanger met een pion eraan. Bij de prijsuitreiking bleek Thom zelfs de tweede plaats bemachtigd te hebben. Hij liet in zijn groep alleen Joep Westerhof voorgaan met een rating van 958. De prijs voor Thom was een leuke spellendoos (inclusief schaakspel!).

Kortom we hebben genoten van de leuke middag en op deze wijze ook nog het goede doel gesteund.

Jacolien van Duin (moeder Thom).