Shah mata 3 – K3 4


Krimpen 3 – over zwaluwen, zomers en mezen

Het wonder is eindelijk gebeurd: Krimpen 3 wint! En dat nog wel in een uitwedstrijd tegen een op papier sterkere tegenstander: Shah Mata 3. Een mooi begin van 2019. Helaas gaat het gezegde “één zwaluw maakt nog geen zomer” hier niet op om de simpele reden dat 1) er ’s zomers helaas geen bondswedstrijden zijn; 2) er mogelijk wel meer zwaluwen volgen met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg en één uitwedstrijd tegen een op papier zwakkere tegenstander.

Het meest bijzondere van Shah Mata is de locatie: het eetcafé van tante Sjaar. Ik heb altijd gedacht dat het tante Sjaan was, een stoere volksvrouw uit Rotterdam – Zuid. Maar Sjaar blijkt te staan voor Char(lois). Weer iets geleerd. Bovendien is deze locatie navigatietechnisch een ramp. De website van Shah Mata vermeldt Mezenhof 1. Maar de ingang is gewoon op de Albatrosstraat en iedereen was op tijd omdat Theo (invaller voor Eddy) ons op dit verschil gewezen had.

Onze kracht school deze keer in de subtop. Joost ontpopt zich als de Frenkie de Jong van mijn team. Als hij zo doorgaat speelt hij volgend jaar in Krimpen 2 en ben ik hem kwijt (snik), Evert en Eric, scoorden, al dan niet met enig geluk, twee kostbare punten. Daarmee was de basis gelegd voor het wonder van de Mezenhof.

Ons talent Donger had ik aan het eerste bord geplaatst maar moest daar helaas in het zand bijten. Hetzelfde gold voor Henk die – hij zal het met mij eens zijn, daarom zeg ik het maar – zijn seizoen niet heeft. Maar voor een veteraan als Henk komt er altijd zonneschijn na regen.

Robert en Theo hadden nuttige halfjes binnengeharkt zodat ik als laatst in touw zijnde speler om 23.00 wist dat we zouden winnen als ik niet zou verliezen. Een rustgevende gedachte terwijl ik bezig was met een klassiek toreneindspel waarin ik liefst twee pionnen meer had. Een bekende schaakuitspraak is dat een toreneindspel altijd remise is. (N.B: graag een reactie van iemand die weet wie de auteur van deze uitspraak is. Ik heb het niet kunnen achterhalen). Mijn techniek was onvoldoende om deze uitspraak te logenstraffen zodat ik maar mijn toevlucht zocht tot het laten verdwijnen van alle pionnen. Daarmee was onze overwinning veilig gesteld.

Peter de Weerd

Shah Mata 3 K3
1 Haase P. Cheng Donger 1 0
2 Menzel M. Hill Eric 0 1
3 Langstraatten N. Valk Joost van der 0 1
4 Dijksman P. Hoogervorst Evert 0 1
5 Brouwer C. Lecomte Robert ½ ½
6 Bonnet L. Stam Henk 1 0
7 Groen G. Heukels Theo ½ ½
8 Stuik K. Weerd Peter de ½ ½
Resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Shah mata 3 – K3

 • Ed Singeling

  Shah Mata 3 – K 3.

  Waarde Peter,
  Altijd prettig om een verslag over de belevenissen van jou en je team K 3 te lezen. Mooi dat zoiets in de contributie is begrepen. Als K 3 dan ook nog gewonnen heeft wordt de pret nog groter.
  Licht medisch ongerief, gevoegd bij de last der jaren, verhindert mij deel te nemen aan de externe competitie. Na lezing van een verslag van jou dringt zich de vraag op : zou ik het toch…… Deze gedachte verwerp ik meteen, denkend aan moedeloos makende zoektochten, veelal in het donker, naar niet zelden povere speellocaties. Mijn respect voor al die jonge, krachtige leden van jouw team, die hier kennelijk (nog) tegen zijn opgewassen, is groot.
  Echter, één van jouw teamleden baart mij al geruime tijd zorgen. Het moet er maar een keer uit. Het handelt zich (om maar eens een Germanisme te gebruiken) de schaker Henk Stam.Ik ken dit jongmensch 40 jaar. Op diverse skivakanties hen ik geprobeerd hem het spel diets te maken. Gezien zijn resultaten is het bij proberen gebleven.
  Ik vind het op jouw weg liggen hier iets aan te doen. Wat dan vraag je je af ? Clinic, personal trainer, retraite, mental coach ? Keuzestress, dat begrijp ik, maar het moet jou als gelouterd teamleider, duidelijk zijn : ER MOET IETS GEBEUREN !!!!!!!

  Veel wijsheid toegewenst door

  Ed Singeling

  • Henk Stam

   Wordt geen slachtoffer van schaker Singeling.

   Als schaker heb ik natuurlijk wel zo mijn bedenkingen over ideeën van schaker Singeling. En omdat het modern is om de schuld voor mislukkingen bij anderen neer te leggen wil ik daar mijn steentje aan bijdragen. Dus ook wat betreft mijn slechte spel.
   Voor ik de, zich schaker noemende, heer Singeling leerde kennen had ik een redelijk schaakniveau. Toen ik echter deze man leerde kennen en hij vertelde bij een schaakvereniging te spelen keek ik, in mijn toenmalige vergaande naïviteit, erg tegen dit heerschap op. Iets dat mijn uitgekiende spel uiteindelijk dus om zeep heeft geholpen. Want ik heb inderdaad zijn vele raadgevingen betreffende het schaakspel opgevolgd. En kijk waartoe dit heeft geleid. Het ene verlies na het andere en schandalig slecht spel.
   Daarom wil ik hiermee iedereen waarschuwen voor de zogenaamde goed bedoelde opmerkingen van schaker Singeling. Het is slechts een excuus om u slechter te laten spelen zodat hij zelf hoger op de ranglijst komt.
   Henk Stam, schaker die heel wantrouwig nog advies opvolgt.

 • Peter de Weerd

  Beste Eddy, twee zaken
  1. Uit je reactie maak ik op dat je aarzeling om mee te spelen alleen betrekking heeft op uitwedstrijden. Mag ik om die reden een beroep op je doen voor onze thuiswedstrijden indien ik een invaller nodig heb?
  2. Zo lang ik teamleider ben van het laagste team van Krimpen geldt het motto: deelnemen is belangrijker dan winnen, hoe graag we dat laatste ook willen. De juistheid van dit motto moge ook blijken uit het feit dat de door jou tijdens skivakanties gehanteerde aanpak – die niet van dit motto uitgaat – heeft gefaald. Ik pieker er dus niet over wie dan ook in mijn team aan welke training dan ook te onderwerpen.

 • Ed Singeling

  Beste Peter,
  Kennelijk lees jij teksten nauwkeurig. Je hebt mij gestrikt voor de thuiswedstrijden van K 3, daar kan ik mij niet aan onttrekken.
  Ik verbind hieraan de voorwaarde dat indien ik word opgesteld en faal, niet zal worden gestraft. Onder straf is in dit verband mede begrepen het volgen van schaaklessen, in wat voor vorm en op welke wijze dan ook.
  Omdat ik vanaf 1-4-2019 tot 10-8-2019 op Texel vertoef, ben ik tot 31-3-2019 beschikbaar.