40e Open Jeugdsnelschaaktoernooi SV Hoevelaken

Ik denk dat het toernooi voor het eerst niet in de plaats Hoevelaken zelf gehouden is. We moesten nu naar Zwartebroek, een paar kilometer verder landinwaarts waar dorpshuis De Belleman een prima plek bleek voor dit unieke evenement. De locatie was dus nieuw maar het toernooi zelf liep in ongewijzigde vorm als vanouds op rolletjes : leuk, gezellig, onderhoudend en uitstekend georganiseerd. Ook voor sponsor bakker Toebast uit Hoevelaken, die traditioneel halverwege het toernooi de jongens en meisjes met de minste punten aan de laagste tafels een hartversterking komt brengen, was de nieuwe locatie geen probleem.

Vier ronden snelschaken volgens Amsterdams systeem in groepjes van vier. Dat maakt 12 partijen. De bedenktijd van 7 minuten laat het net even anders aanvoelen dan “gewoon” snelschaken. De indeling voor de eerste en de laatste ronde gaat zoveel mogelijk op categorie met de mogelijkheid in de laatste ronde voor de tweede maal dezelfde tegenstander te krijgen. De tussenliggende twee ronden worden op punten ingedeeld zonder acht te slaan op de categorie. En dat geeft veelal aardige paringen van jong tegen relatief oud. Never a problem. De categorieёn zijn de standaard A – B – C – D – E. Ook hier vind je spelers die liever hoger spelen dan hun eigen categorie. Dat mag, maar het omgekeerde natuurlijk niet.

Naast veel individuele prijzen is er ook een verenigingsprijs. De resultaten van de vier best scorenden van een vereniging worden opgeteld nadat er eerst een vermenigvuldiging van de scores heeft plaatsgevonden met een bepaalde factor die groter is naarmate de categorie lager! Dat houdt dus in dat resultaten van jongere spelers zwaarder wegen. Door die regel hebben wij wel eens net naast die prijs gegrepen. Jammer genoeg konden wij in dat klassement nu niet meedraaien omdat wij slechts met drie waren. Jammer, want met een vierde erbij zouden we beslist hoge ogen hebben gegooid naar de prijs die deze keer naar SV Hoogland ging. Want ons drietal heeft het geweldig goed gedaan.

Smaakmaker was Dominggus die in al die 12 partijen slechts een halfje hoefde af te staan. Groots en meeslepend was zijn partij tegen favoriet en al vele malen winnaar hier Joris Kokje die kalm van het bord werd geschoven. 11½ uit 12, dat deed vandaag niemand van het hele veld van 85 deelnemers hem na. In de A hadden wij Meike die er op gebrand was nu ook eens met een prijs naar huis terug te keren. En dat lukte helemaal. Haar 9 uit 12 was goed voor de tweede prijs in deze categorie. Derde Krimpen-deelnemer was Paulien, evenals als Dominggus, uitkomend in de C. Na een zeer evenwichtig toernooi waarbij in elke ronde 2 van de 3 punten werden gehaald mocht zij bij de prijsuitreiking na Dominggus naar voren komen om de tweede prijs op te halen.

Theo Heukels
Theo Heukels

20160402_17274720160402_152658  20160402_171509

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *