6e RSB Jeugd Grand Prix – Corry Vreeken jeugdtoernooi Maassluis

Het was heerlijk weer op zaterdag 21 april 2018. Een stralende zon stond aan een prachtig blauwe lucht en gaf een behaaglijke temperatuur van rond de 23 graden Celsius. Eigenlijk geen weer om binnen te zitten in een schaakzaal.

Toch waren er een groot aantal jeugdige schakers die in de schaakzaal achter de schaakborden plaatsnamen, om elkaar op de 64-velden te bestrijden. Het 6e RSB Jeugd Grand Prix – Corrie Vreeken jeugdtoernooi werd namelijk gehouden in speellocatie de Koningshof te Maassluis. Een mooie locatie om te schaken! Een vrij nieuw pand met een centrale hal, voorzien van bar en mooie klassieke life muziek, een buitenterras en een ruime schaakzaal.

In de naam van het toernooi komt de naam van mevrouw Corry Vreeken terug. Veel van onze oudere clubleden kennen mevrouw Vreeken wel maar aan onze jeugdschakers zal ik in het kort uitleggen wie zij is en wat zij voor het Nederlandse schaken en het internationale schaken heeft betekend. Mevrouw Corry Vreeken is een heel goede Nederlandse schaakster geweest. Vele jaren heeft zij op topniveau geschaakt, in teamverband en individueel bij de topclub Volmac Rotterdam en individueel in de internationale schaakwereld, waar zij ook met vele schakers warme contacten onderhield. Maar liefst 5 maal is zij Nederlands Schaakkampioen bij de vrouwen geweest. Vele malen heeft zij, niet onverdienstelijk, voor het Nederlandse Vrouwenschaakteam gespeeld. Aan een groot aantal sterke internationale schaaktoernooien heeft zij deelgenomen, met winst in Emmen en Biel en een gedeeld 1e tot en met 3e plaats in Beverwijk. Twee maal heeft zij meegedaan aan het wereldschaakkampioenschap voor vrouwen. Zij heeft de Internationaal Vrouwen Meester schaaktitel behaald en later werd door de Wereldschaakbond FIDE, aan haar de schaaktitel Internationaal Vrouwen Grootmeester van Verdienste verleend. In 2013 wist zij nog op 85-jarige (!) leeftijd clubkampioen te worden van Schaakvereniging Maassluis. Ook is zij vele jaren actief geweest in het bestuur van de schaakvereniging Volmac Rotterdam. Het vermelden van haar naam in de toernooinaam is een eerbetoon aan een bijzondere schaakvrouw.

Onze Thom van Duin nam ook deel aan het schaaktoernooi. Zoals te doen gebruikelijk was er op rating ingedeeld en Thom speelde in groep 7.

Het schaaktoernooi werd goed georganiseerd. Het toernooi werd op tijd en op een leuke manier geopend door meneer Van den Herik, die veel voor het computerschaak heeft betekend. Tijdens het toernooi moest iedereen stil zijn in de speelzaal en ouders en begeleiders mochten niet tussen de speeltafels doorlopen maar vanuit het middenpad van de zaal toekijken. Deze maatregelen gaven rust in de speelzaal, wat de concentratie bij de spelers ten goede kwam.

Thom begon uitstekend. De eerste vier partijen won hij. In de 5e ronde ging het erom. Toen moest hij met zwart tegen de nummer 2 in de groep spelen. Zijn tegenstander lag een halve punt achter en bij verlies van Thom zou hij haasje overspringen in de stand van de groep. Thom speelde geconcentreerd en wikkelde goed af naar een remise toreneindspel, onder het motto remise is genoeg maar gaf toen pardoes zijn toren weg. Zijn tegenstander had daardoor de winst binnen handbereik maar hij zette Thom direct daarna pat! Op een bijzondere manier was de remise dan toch binnen en bleef de voorsprong in de groepsstand gehandhaafd. Ook de laatste twee ronden wist Thom te winnen en daardoor wist hij de 1e plaats en een fraaie beker te bemachtigen. Een prima resultaat voor onze Thom!

De inmiddels 89-jarige, nog altijd krasse, mevrouw Vreeken reikte persoonlijk alle prijzen uit, wat de jeugdspelers uiteraard wel erg bijzonder vonden.

Ik kon met mijn mobieltje een deel van dit bijzondere moment vastleggen.

Vader van Thom van Duin.

Naschrift: Thom en ik ontmoetten tijdens dit toernooi nog een andere Internationaal Vrouwen Meester die Nederlands schaakkampioen bij de vrouwen is geweest en ook enkele jaren bij onze schaakvereniging heeft gespeeld: Mevrouw Jessica Derksen-Harmsen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *