De pion 2 – krimpen 1

Krimpen 1 op koers!

Na de overwinning op de reserves van De Pion uit Roosendaal en het verlies van concurrent Schaakhuis tegen onze schaakvrienden uit Rijswijk, ligt Krimpen 1 goed op koers om kampioen te worden in de 3e Klasse van de KNSB. Op papier mocht deze wedstrijd geen probleem zijn, maar het was toch even zweten om de twee wedstrijdpunten mee te kunnen nemen naar Krimpen.
Marcel Glissenaar had aan bord 6 een off day. Hij pakte de vergiftige pion op b2 met zijn dame. Iedere schaker kent het gezegde “Pak nooit op b2 ook al is het goed”, maar Marcel wilde dat weleens zien. Tot overmaat van ramp had hij besloten om eerst op d4 te slaan, hierdoor kwam het gunstige veld c3 voor het paard van b1 beschikbaar. Wat verder volgde was een slachting en helaas moest hij dan ook snel zijn koning omleggen.
Broer Peter moest zijn 100% score vaarwel zeggen. Zijn aanval was niet doorslaggevend nadat hij een goede voortzetting had gemist. Zijn tegenstander bood na het afslaan van de aanval remise aan. De stand in de wedstrijd was nog onduidelijk en met een 1-0 achterstand op de borden besloot hij door te spelen. Wat later concludeerde hij dat er geen plan voor handen was om een winstpoging te doen en werd alsnog tot remise besloten.
Inmiddels had Dolf Meijer met zijn kenmerkende stijl een prachtige stelling opgebouwd. Dolf zet zijn stukken op de goede velden en laat hen het werk doen. Ook nu stonden zijn lopers, torens en paarden optimaal. Toen hij zijn dame op c3 plaatste gesteund door een loper op b2, dreigde een mat over de diagonaal. Een zet later moest zijn tegenstander besluiten om materiaal op te geven, maar hij verkoos harakiri te plegen door zijn paard van f6 naar e4 te spelen, zodat Dolf met Dh8 de partij met mat kon beëindigen.
Harold aan bord 1 mocht op herhaling tegen Benny Onrust. Al eerder zaten deze kemphanen tegenover elkaar. Harold kwam, na meer dan een tiental zetten tot de conclusie dat de stelling op het bord, dezelfde was als in de eerdere partij. Toen won Harold en ook nu wist onze kopman de winst binnen te halen. Met een sterke afwikkeling naar het eindspel wist hij een kwaliteit en pion over te houden. Zijn overwinning kwam niet meer in gevaar. De senioren uit het team waren dus klaar met hun partijen, tussenstand 2,5-1,5 voor.
De youngsters diende het karwei af te maken. Lucas Nguyen leek aan het staartbord op weg naar zijn derde opeenvolgende overwinning. Helaas koos hij het verkeerde plan, hij activeerde zijn koning (meestal een uitstekend plan in het eindspel) in plaats van met zijn toren de koning van de tegenstander af te snijden. Nu marcheerde de witte koning naar het centrum en kreeg wit compensatie voor de pion achterstand. Even later kwam een ongelijk lopereindspel met slechts 1 pluspion op het bord. Lucas probeerde het nog even, maar moest in remise berusten.
Arne Pols had lang een gelijke stand aan bord 7. De stelling kantelde in zijn voordeel toen hij in een gesloten stelling over de enige open lijn met zijn dame wist binnen te dringen. De beslissing volgde door het oprukken van de koningsvleugelpionnen, waar zijn tegenstander wat machteloos gehobbel van een paard tegenover kon stellen. Dat laatste kon de partij niet meer redden en de zeer nuttige overwinning was een feit. Dit was hard nodig, want broer Wiggert stond ondertussen verloren aan bord 2. Hij koos een verkeerd plan in de opening en werd langzaam maar zeker steeds verder achteruit gedrukt. Een vervelende partij om te spelen voor onze clubkampioen. Eigenlijk heeft hij geen echte kans meer gehad en moest zich in het onvermijdelijke schikken, een nul. Hiermee verloor ook hij zijn 100% score.
Met een stand van 4-3 voor Krimpen was Bart Dubbeldam aan het vierde bord als laatste in de strijd. Een remise was voldoende voor de eindzege, maar Bart was gebrand op een overwinning. Hij had het voordeel van 2 stukken (paard en loper) en een dame tegen een toren, dame en een extra pion. Nu had Bart een vrijpion die hij kon oprukken naar e3, waardoor zijn stelling als beter tot gewonnen gekwalificeerd kon worden. Een momentje voor de teamleider, wat te doen? Opdracht geven om remise aan te bieden en alle risico’s te vermijden of door laten spelen? Na overleg met de beide trainers (Harold en Dolf) werd besloten om geen instructie te geven anders dan aan te geven dat remise genoeg was. Inmiddels leefden beide spelers van hun increment; dwz van de 30 seconden per zet die de spelers erbij kregen. Na meer dan 5 uur spelen en met deze tussenstand zorgde dat voor een enorme druk op de schouders van beide spelers. De speler van De Pion vocht voor een gelijkspel en een matchpunt in de strijd tegen degradatie, onze Bart voor ons perspectief op een kampioenschap. Het werd een strijd die het uiterste vergde van de spelers, maar ook van de toeschouwers. Met name de teamleider (ondergetekende) had het niet meer als de klok van Bart terugliep naar 6 seconden, voordat hij een zet deed. Zijn tegenstander maakte het nog bonter door de klok zelfs tot 2 seconden terug te laten lopen voor een zet op het bord te smijten. Bart wist tenslotte een afwikkeling te bedenken, waarmee hij een gewonnen pionneneindspel op het bord bracht. Hij bleek dus over ijzeren zenuwen te beschikken en bracht zo op spectaculaire wijze de overwinning binnen. Klasse!
Hiermee blijft Krimpen 1 koploper in de klasse 3F met 2 wedstrijdpunten voorsprong op Souburg. De andere concurrent Schaakhuis is voorlopig afgevallen in de strijd om het kampioenschap. Volgende wedstrijd thuis tegen Sliedrecht. Als onze schaakvrienden uit Rijswijk nu ook tegen Souburg een goed resultaat halen, dan kan het geplande etentje in de Viskeete in Yerseke na de wedstrijd tegen Landau Axel op 1 april, weleens een kampioensfeestje worden.

Peter Glissenaar

De Pion 2 – Krimpen 1:  3-5

1.B.Onrust – H.van Dijk   0-1

2.N.Hin Cheng – W.Pols   1-0

3.E.van Loon – D. Meijer 0-1

4.J.Kok – B.Dubbeldam 0-1

5.C.Rens – P.Glissenaar 0,5-0,5

6.P.Kuijpers – M.Glissenaar 1-0

7.E.van Elven – A.Pols  0-1

8.R.van den Broek – L.Nguyen 0,5-0,5

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De pion 2 – krimpen 1”