Dordrecht 1 – K2

Krimpen 2 KNSB begint met gelijkspel in Dordrecht

Vooraf hadden wij getekend voor een 4-4 tegen Dordrecht 1. Dat is immers het team dat vorig jaar in dezelfde klasse ons eerste team als enige heeft verslagen. Ook dat treffen was in de eerste ronde. Toen werd ons eerste met verder nog maar één verliespunt kampioen! Ik ga hier geen wiskundige berekening op loslaten. Dat is voor mij te gevaarlijk met meerdere afgestudeerde wiskundigen in ons team, maar een mooie en onverwachte prestatie is het wel. Er heeft zelfs meer in gezeten. Als Marius Strijdhorst met een volle toren meer het hoofd koel had gehouden zouden wij zelfs hebben gewonnen. Hij produceerde echter een aantal grafzetten achter elkaar en verloor zelfs nog.

Beide teams speelden met twee invallers. Aan het laatste bord troffen de invallers Arthur Rongen en Adri Timmermans elkaar. De partij bleef in evenwicht en de vrede werd snel getekend. Ikzelf speelde tegen Jacques Hennekes die op rating favoriet was. Ook hier gebeurde niet echt veel op het bord. Ik vond het wel prima en bereikte drie maal dezelfde stelling met dezelfde speler aan zet. Twee remises derhalve met zwart voor de onzen.

Mijn broer Peter van Nieuwenhuizen speelde een prachtige partij. Met wit had hij steeds de iets betere stelling. Toen de op papier veel sterkere René Krul remise uit de weg ging werd hij prachtig van het bord gezet. Met een loper op f7 speelde Peter Dd5! met loperwinst. De dame kon niet geslagen worden wegens mat met twee torens op de 7e rij. Zo werd het 1-2 voor ons.
Michiel Besseling voegde daar vervolgens nog een punt aan toe. Al heel snel stond hij twee geofferde pionnen voor. De offers leidden echter tot niets. Een eenvoudige overwinning.
Henny versteeg verloor. Met zwart bleef hij steeds minder staan. Toen een paard op d7 onder vuur genomen werd stortte de stelling helemaal in (2-3).
Daarna verpestte Marius zijn gewonnen stelling en was de strijd weer in evenwicht (3-3).
Invaller Frits van Duin speelde goed tegen IM Mark Timmermans. Mark veroverde weliswaar een pion, maar duidelijk was de stelling nog allerminst. Mark gaf de pion terug en kreeg een mooie aanval. Frits heeft zich goed geweerd, maar het verschil in klasse werd door het afmaken van de aanvalsstelling duidelijk.
John van Baarle speelde een bizarre partij tegen Lennard den Boer. Na enkele zetten had Lennard een gedekte vrijpion op c6. Ik gaf toen niets meer voor de kansen van John. Steeds weer vond hij echter een verdediging.
Lennard mocht de toren op a8 met schaak slaan. Koning naar voren en Dxh8. Twee torens weg. John stond toen twee kwaliteiten achter. Toegegeven dat John geen tempo’s heeft verloren om de torens te ontwikkelen! Eindelijk kon hij toen de vijandelijke koning onder vuur nemen. Uiteindelijk kwam er een eindspel met dame en paard plus 3 pionnen tegen dame en zes pionnen voor John op het bord. John won er nog een pion bij en haalde het punt binnen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Lennard ergens iets gemist moet hebben. Spectaculair was het wel. En de 4-4 was binnen!

Hans van Nieuwenhuizen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *