Dordrecht 6 – K3

Krimpen 3 slaat opnieuw toe

Enige weken geleden heb ik in mijn verslag melding gemaakt van de eerste zwaluw en de mogelijkheid dat daar een zomer uit voort zou komen. Het verheugt mij dan ook u te melden dat inmiddels een tweede zwaluw is binnengevlogen, landingsplaats de Krabbenhoeve in Dordrecht. Wat dit voor onze zomerverwachting betekent weet ik niet. Maar om één ronde voor het einde op 50 procent te staan betekent in ieder geval dat ons laagste team volwaardig meedoet.

In de wedstrijd tegen Dordrecht 6 waren er een paar bijzonderheden. In de eerste plaats het verheugende feit dat Joost zo verstandig was om het nachtelijk huilen van zijn baby in te ruilen voor de stilte van een schaakwedstrijd. Nog verheugender was dat Joost in een goede partij liet zien domweg beter te schaken dan zijn tegenstander en daardoor het volle punt binnenhaalde. Dat klinkt als een trivialiteit. Maar alleen al uit het verloop van mijn partij zal blijken dat deze causaliteit lang niet altijd opgaat.

In de tweede plaats moet worden vermeld dat Krimpen 3 beschikt over een dienstauto. Deze wordt ter beschikking gesteld en bestuurd door Theo om jeugdige schakers op te halen en direct na afloop van hun partij weer naar huis te brengen. Dat houdt in dat Theo wel rijdt maar niet speelt. Een bewonderingswaardige geste die navolging verdient om talentvolle jeugdspelers ’s avonds extern te laten spelen.

Een dag voor de wedstijd meldde Henk zich ziek af, net teruggekomen uit de wintersport. Om het mijzelf niet te moeilijk te maken had ik Theo gevraagd om te spelen met het risico dat zijn partij later zou zijn afgelopen dan die van Donger. Een deel van het dienstautovoordeel zou daarmee verloren gaan.
Rond een uur of tien hadden wij de wedstrijd gewonnen. Na de remise van Evert rukte Eddy soepel op naar de winst, had Robert zijn tegenstander plat gewalst en had kopvrouw Donger een dodelijke mataanval ingezet. In mijn partij ging er veel mis, vooral aan mijn kant. Maar in een objectief gezien verloren stelling gaf mijn tegenstander zomaar een dame weg en gaf direct daarna bedroefd op. Nu de stand 4,5 –  0,5 was kon ik Theo, die minder goed stond, het oneerbare voorstel doen de partij op te geven en Donger naar huis te brengen. Het siert de schaker Theo dat hij daar niet zoveel voor voelde. Om diverse redenen – die te ver voeren om in dit verslag uit te leggen – heeft Theo daar even later toch mee ingestemd en kon hij Donger naar huis rijden.
Als goede vrienden hebben Theo en ik deze gang van zaken de volgende dag geëvalueerd. De conclusie was dat de combi van dienstauto + spelen indien mogelijk moet worden vermeden.

De eindstand werd bereikt doordat Eric in een onhoudbaar toreneindspel terecht kwam met één geïsoleerde vrijpion tegen twee verbonden vrijpionnen van zijn tegenstander. Joost tekende voor het majeur slotakkoord door een betere stelling keurig af te wikkelen met een niet te stoppen vrijpion.

Peter de Weerd

Dordrecht 6 K3
Peter Schot Donger Chen 0 1
Gert Zwartjes Erik Hill 1 0
Anton de Maertelaar Joost van der Valk 0 1
Hans Boersma Evert Hoogervorst ½ ½
Henk Barend Robert Leconte 0 1
Peter Fafie Theo Heukels 1 0
Enard de Vries Eddy Hermans 0 1
Johan vanDijk Peter de Weerd 0 1
Resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Dordrecht 6 – K3”