Dubbelpartij Arjen Postma – Gosse Romkes

 

Stand: SV Krimpen – Gosse Romkes 2 – 2

Na de zeperd tegen Mariette en Meike in de eerste match van mijn afscheidstour, die ik dus overigens terecht verloor, kon ik de stand weer gelijk trekken. In de tweede wedstrijd speelde ik tegen oud voorzitter Arjen Postma twee partijen tegelijk met twee klokken in het reguliere HHC tempo. Eigenlijk komt dat neer op de helft van de bedenktijd voor één partij. En deze schaakvorm is mij niet goed bevallen want het was te veel in mijn eigen voordeel, het pakt gunstig uit voor de wat sterkere schaker. Tegen Mariette en Meike konden zij door samen te spannen en te overleggen dat voordeel reduceren in een 2 tegen 1 setting maar Arjen had het erg zwaar in de 2 partijen tegelijkertijd setting. Zelf raakte ik regelmatig in de knoop met mijn twee notatieformulieren, de klok en de twee borden. Dan weer schreef ik mijn zet op het verkeerde notatieformulier of drukte ik de verkeerde klok in. Ook kwam het voor dat ik niet meer wist op welk bord ik moest zetten en had ik de klok nodig om daar achter te komen. Maar ook dat bracht verwarring want als mijn klok liep wat het ook niet altijd zo dat ik moest zetten want Arjen drukte natuurlijk ook soms ten onrechte één van de twee klokken in, soms de verkeerde, deed ik ook. Ook kwam het voor dat ik verdiept in een stelling niet zag welke zet Arjen had gespeeld op het andere bord. Moest dat eerst weer uitgezocht worden. Jullie kunnen je voorstellen dat als ik het daar al lastig mee had dat dat voor Arjen nog eens extra moeilijk was. Dus deze opzet van twee partijen tegelijkertijd is wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar als afscheidswedstrijdje, gewoon te moeilijk. Misschien is het wel haalbaar wanneer twee iets meer gelijkwaardige spelers tegen elkaar spelen, maar dan nog. Het leverede overigens gelukkig wel twee heel aardige partijen op!

grafiek 1

stelling 1

In de partij waarin ik wit had ontstond bijvoorbeeld de volgende stelling zo rond zet 13. Zoals zichtbaar in de grafiek stond wit iets beter maar het werd nu wel heel belangrijk de juiste zetten te spelen. Dit was een zeer bijzondere stelling want met zwart (Arjen) aan zet speelt er nogal wat in deze stelling. Wits paard op f3 kan geslagen worden door zwart (Arjen) terwijl wit (Gosse) dreigt met schaak op c7 en de toren op a8 te verschalken. Dus wat moet zwart hier doen?? Het witte paard pakken en vervolgens spelen op het buitmaken van het paard dat op a8 gaat belanden?! Een moeilijke keuze. Uiteindelijk speelde Arjen na lang nadenken Pa6 om het schaak op c7 eruit te halen. In de grafiek is te zien dat wit daarmee nog wat beter kwam te staan, groene staaf wordt nog wat hoger. Beter van Arjen was geweest niet Pa6 te spelen maar de korte rokade te doen met als mogelijk vervolg Pc7 door wit en dan verrassend d6 van zwart!! Door d6 moet wit (Gosse) wel op a8 slaan want de dekking van c7 door Lf4 is weg. Maar dan kan zwart op b2 slaan. Wit blijft dan nog steeds iets beter staan maar de lengte van de staaf laat zien dat dan nog niets beslist zou zijn omdat de zwarte koning in veiligheid is en zwart kleinere en grotere dreiging heeft tegen de witte koning.

In de tweede partij speelde ik met zwart en nadat Arjen in de eerste 10 zetten licht voordeel had gehad, zie grafiek onder, lukte het mij rond zet 10 de stelling te neutraliseren en ietsje beter te staan. Echter op zet 15 deed zich weer zo’n situatie voor als in de eerste partij. Arjen miste net de beste zet en kwam toen serieus wat slechter te staan.

grafiek 2

stelling 2

In onderstaande stelling heb ik Db5 gespeeld rond zet 15 in de veronderstelling dat ik echt erg goed zou staan. De grafiek laat met het korte rode staafje zien dat dat een overschatting van mijn kant was want wit heeft een heel goede reposte die Arjen niet zag. Met mijn dame op b5 sta ik heel goed, dacht ik, want ik val b2 aan die eigenlijk niet goed te verdedigen is. Alhoewel mijn koning nog niet safe staat kan ik steeds meer stukken op de b-lijn zetten met uiteindelijk de verovering van de witte b-pion. Ook kan ik met c5 Arjens dame verjagen en meer en meer het centrum in handen nemen. Ook had ik meer stukken ontwikkeld met het paard op f6 en de loper op e7. Dus ik dacht echt dat ik in deze stelling erg goed stond maar dat was beslist nog niet zo! Arjen speelde te passief Dd2 om b2 te dekken maar had in deze stelling een pionoffer met pion c3-c4 moeten doen! Daarmee dekte de witte dame pion b2, vindt er een aanval plaats op dame en het zwarte pionnencentrum en komt het veld c3 vrij voor het witte paard. Als ik met zwart de pion op c4 sla met de pion d5 dan is mijn zwarte pionstelling uit elkaar geslagen en kan Arjen, bijvoorbeeld met Pd2 de pion op c4 makkelijk tweemaal aanvallen en terugwinnen. Wanneer ik met mijn dame sla op c4 en wit dames ruilt ontstaat een onverdedigbare dubbelpion op de c-lijn.

De twee partijfragmenten laten mooi zien hoe complex “ons” schaakspelletje is. Ook ik had de computer nodig om beide stelling te lokaliseren als ‘bijzonder’ en het is dus niet vreemd dat Arjen en ik deze stellingen niet goed doorgronden in onze moeilijke match van 2 partijen tegelijkertijd. Na deze twee beslissende momenten laten de grafieken zien dat ik steeds meer voordeel kreeg. Dat is een normaal verschijnsel op alle niveaus. Degene die als eerste de balans in de partij weet te veranderen in het eigen voordeel krijgt makkelijker spel en kan dat voordeel vaak verder uitbouwen.

Over computers gesproken. Komende maandagavond speel ik een derde match tegen Dick van Buuren, secr. van de vereniging. Wij laten ons beide ondersteunen door een mobiele telefoon waarop schaaksoftware draait. Ik voorspel jullie dat het verstoren van de balans heel laat in de partij, of misschien wel helemaal niet, uiteindelijke pas gaat voorkomen wanneer we meer en meer op eigen kracht moeten spelen omdat in tijdnood we de computers steeds minder snel kunnen raadplegen. Ik kan ook al verklappen dat ik via mijn telefoon contact zal hebben met 4 computers thuis die mij ondersteunen in mijn partij tegen Dick. Ik denk dat Dick die techniek niet in huis heeft dus misschien lukt het mij om op 4-2 te komen. De partij die we spelen in De Tuitert zal maandagavond voor 90% op grootmeesterniveau worden gespeeld. Tot maandag avond, Gosse

 

Gosse Romkes

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *