Eindstanden OKK 2018

Mark Timmermans superieur in Krimpen aan den IJssel 

21 oktober 2018 14:10 Herman Grooten

Het Krimpenerwaard Snepid-toernooi is dit jaar een prooi geworden voor IM Mark Timmermans. Dat hij een sterke rapid- en snelschaker is, heeft hij al vaker bewezen. Op zaterdag 20 oktober was de overmacht in de toch bepaald niet misselijke groep enorm. De op het allerlaatst binnengelopen Duitse grootmeester Andrei Orlov zou op voorhand een geduchte concurrent zijn.
Parallel aan deze invitatiegroep was er Open toernooi en een jeugdgroep georganiseerd. Het Open toernooi werd een prooi voor de als derde geplaatste Harold van Dijk, van de thuisspelende club. Hij bleef met de formidabele score van 9 uit 10 de beide IM’s Herman Grooten en Fred Slingerland een half puntje voor. De jeugdgroep werd gewonnen door Kathleen Velasco (9 uit 10) net vóór Ivan Ponomarev (8½) en Cornelis Pols (7½).

De term ‘Snepid’ staat voor Snelschaken en Rapid. Analoog aan wat de wereldtop soms doet in de Grand Tour, werd dit toernooi eerst vijf rapidpartijen (15 minuten + 5 seconden per zet) gespeeld om daarna over te gaan naar vijf ronden snelschaken (3 minuten + 2 seconden per zet). Een grappige formule, die door deze schaakvereniging Krimpen a/d IJssel in 2016 is geadopteerd. Er was een aardig prijzengeld beschikbaar gesteld (mede door hoofdsponsor De Koning). Het toernooi verliep zonder één wanklank in een zeer gemoedelijke sfeer waarbij er niet met het mes op tafel werd gespeeld. Om een voorbeeld te geven: het oudste lid van de plaatselijke vereniging vergat vele malen zijn klok in te drukken, maar zijn tegenstander en ook omstanders hielpen hem hiermee! Waar zie je dat tegenwoordig nog?

In de invitatie-zeskamp schoot Mark Timmermans met 4½ uit 5 uit de startblokken. Orlov was ondertussen tegen een nul aangelopen omdat Julian van Overdam hem te slim af was. Maar met het het snelschaken kon natuurlijk nog van alles gebeuren in de tweede cyclus. Direct al in de eerste ronde sloeg Mark hard toe. Met wit wist hij de Duitse GM aardig in de soep te spelen en nam zo een comfortabele voorsprong.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *