Het zijn soms de details…

Het zijn soms de details….

Ter lering en de vermaak…..mooie stellingen opzetten lukt me wel…..doorzetten en winnen ook regelmatig, maar onderstaande fragmenten bewijzen dat het soms 1 zet diep is waar het verschil wordt gemaakt tussen winst of verlies….partijtjes uit de afgelopen 4 weken….

Uit de partij Ranft– Rhys Arnold interne competitite

In een leuke partij stond ik steeds iets actiever, maar ik kreeg steeds minder tijd (jeugdtempo)

In de diagramstelling met weinig tijd speelde ik h4…..en dacht, dat houdt wel….. maar: Kf7, gezien, Ld6…..hm……het vervelende was nu dat elke zet een stuk verliest omdat Rhys Txd6 speelt. op f6 een tussenschaak kan geven, of mijn andere toren op e5 wint…. en…..opgegeven

Speel ik hier het logische Ke3, dan is de stelling in evenwicht. Ik dreig Kd4 met evenwicht in een lastige stelling…..gemist….

Uit de partij Ranft – Lopes interne compettitie 

Hier sta ik mooi en kan het direct uitmaken, maar…..ik speelde Td3 met vage bedoelingen. Compleet alle voordeel weg, waarna Samuel zelfs beter staat…..

Ik moest de partij opnieuw spelen zo leek het, en kon alsnog van mijn jonge tegenstander winnen.

Hans v Nieuwenhuizen wees me op Pxd6!, Pxd6, waarna Txf6 direct wint….kijk maar…. gemist…….

Uit de partij Van Niieuwenhuizen-Ranft interne competitie

In deze stelling sta ik heel mooi.

Hans besluit tot Kf3. Nietsvermoedend dacht ik: nee geen g5, kost hout….Na dit moment  liep de partij weg naar een remise.. Nu even verder kijken…

 want: -g5, Lxg5, Te3, Le3 en dan….g5!, waarna alsnog de toren moet worden gegeven. Het dubbelpionnetje komt tot leven…….even gemist…..

Uit de partij Ranft (1874)-Vonk (2024)KNSB 3G bord 1

De gehele partij stond ik op zo +0.50 to 1.20 in de plus

Na een stevige partij staat de volgende stand op het bord:

Hier besluit ik tot het stukoffer e5???? tijdnood, dat wel en denk dat de pionnen misschien nog gaan doorlopen. Zwart pakt simpel het stuk, keept een tijdje en wint…..

Hier was    f7, de zet die ik steeds wilde spelen, voldoende voor 0.00 met nog een lange weg te gaan voor beide partijen….. Het kan verkeren…….

Het leert me beter op te letten in de cruciale fases, er zit meer in dan je denkt!

Hans Ranft

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *