Impressie uit Wijk aan Zee

Januari komt steeds dichterbij als de kriebels beginnen op te komen. Wijk aan Zee komt er weer aan! Het is nu voor mij de achtste keer dat ik meespeel met de dagvierkampen als onderdeel van het grote Tata Steel Chess tournament.

Al in oktober had ik kamers geboekt bij ons favoriete hotel Sonnevanck voor een groep van 9 personen. Ook bleken Joost van der Valk en Arjen Postma hier hun onderkomen te hebben gevonden.

Onze groep bestond verder uit Harold van Dijk, Jan Buis, Remko Moerkerken, Michel van Cappellen, Jason Zondag (tegenwoordig spelend bij RSR Ivoren Toren), Lendert van den Ouden (Charlois Europoort) en debutanten Floris Doolaard en Diederick Casteleijn.

Dit laatste was ook een oplettende reporter van het Noord-Hollands dagblad niet ontgaan en hij wijdde een halve pagina aan deze scoop in zijn eerstvolgende editie (zie elders op de site).

Groep 3
Voor het eerst speelde ik dit jaar in groep 3, nadat ik vorig jaar was gepromoveerd door mijn groep ongedeeld te winnen. Ik speelde drie leerzame partijen waar ik in de eerste partij al vroeg een stuk offerde op f7. Het leverde mij in ieder geval twee pionnen op en desgewenst een kwaliteit. Dit leek mij te riskant en koos voor verdere ontwikkeling. Mijn tegenstander was nog op bekend terrein, vertelde hij na afloop in de analyse. Het was zo’n scherpe stelling dat meestal een van de spelers won en remise een uitzondering was. Ik liet het initiatief glippen na een te rustige damezet en plots keerden de kansen en werd ik opgebracht.

Een jasje uitgedaan
’s Avonds aten wij bij de lokale Italiaan Tarantella. Aan een grote tafel in de serre, genoten wij van lasagna, cannelloni, pizza calzone, etc. Daar schoven ook clubgenoten Thomas Boeren, Jos den Boer en Evert Hoogervorst aan.
Daarna wandelden wij naar ons hotel om in de lobby nog gezellig te schaken en het spel Machiavelli te spelen. Tot slot was het de trap op om te genieten van de nachtrust. Jan Buis die als een van de laatsten naar boven wilde gaan sloeg de schrik om het hart toen hij er achter kwam dat zijn jas met paspoort, portemonnee en telefoon verdwenen was! Ook de volgende morgen werd de zoektocht vervolgd. Zou Lendert ‘m soms per abuis hebben meegenomen, ingegeven door het genuttigde Meesterlijk bier (11% alc)? Maar om het mysterie nog iets te vergroten bleek Lenderts’ kamer leeg. Hij bleek ’s nachts na wat onduidelijkheid een andere kamer te hebben gekregen. Na het ontbijt ging iedereen nog eens op zijn eigen kamer kijken voor de zekerheid en bleek de jas boven water te komen vanonder de jas van Jason, die hem van geen kwaad bewust moet hebben meegenomen. Al met al was Jan dolblij dat hem verdere ellende bespaard werd en overal waar we in het vervolg weggingen werd gegrapt of niemand Jans’ jas voortijdig had kwijtgemaakt.

Vleugels
Mijn tweede partij was strategischer van aard en na veel gemanoeuvreer was remise het meest logische resultaat.
Michel kon na zijn mooie vleugelspel uit ronde 1 wederom zijn volgende tegenstander, die een verbetering dacht te hebben gevonden, overvleugelen. Mooie creatieve potten van Michel!
In een winkel volledig gevuld met schaakboeken en attributen kocht ik een interessant openingsboek die recent was uitgebracht als aanvulling van de Move to move serie. Mijn tegenstander in de derde partij uit Sao Paolo, Brazilië met de schitterende naam Jose Antonio Silveira Gonçalves speelde uitgerekend die opening. De avond ervoor kon ik dus mooi het juiste hoofdstuk bestuderen met de volgende dag de praktijktoets. Hoewel ik zeer tevreden was over de opening beging ik in het middenspel een onnauwkeurigheid, die mij door grootscheepse afruil in een iets passief pionneneindspel deed belanden. Ik moet dit nog bestuderen om te kijken of er toch niet een remise uit te slepen viel, maar achter het bord werd ik vakkundig weggeschoven.

Handtekening
Floris had in de boekenwinkel een mooi boek gekocht van Vladimir Tukmakov, de trainer van Anish Giri.
Op straat kwam Floris het duo tegen en signeerde Tukmakov het boek. Wel grappig dat de nummer 3 van de wereldranglijst er dan naast staat  te wachten, terwijl z’n trainer om een handtekening wordt gevraagd!

Vooruitzichten
Een halfje uit drie is qua resultaat wat karig, maar hopelijk kan ik mij volgend jaar weer terugvechten naar groep 3 als ik niet op rating geplaatst word.Remko, Michel en Diederick plaatsen zich knap voor groep 3 door allemaal ongedeeld hun groep 4 te winnen!
Harold die in groep 1 mocht spelen wees ons voorafgaand op zijn scoreverloop in Wijk aan Zee door de jaren heen. Begonnen met 3 uit 3, daarna elk jaar een halfje minder! Gelukkig had hij aanbeland bij 1 uit 3, het trappetje omhoog ook weer gevonden door vorig weer een half punt meer te scoren. Logischerwijs, vertelde hij, zou hij nu op 2 uit 3 eindigen. Hij won van de statistieken en eindigde weer op een verdienstelijke 2,5 uit 3.

De rest van de resultaten zijn terug te vinden op de site.
Volgend jaar zijn wij er hopelijk weer bij. Ik kijk er al naar uit!

Jan Sluiter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *