In Memoriam Koos Petiet

Ons oudste clublid Koos Petiet is helaas overleden op vrijdag 3 september 2021. Koos is 97 jaar geworden. (geboren in Leiden op 31 maart 1924).

We maakte kennis met Koos in de zomer van 2007 in het Facet gebouw al waar de schaaksoos was. Alvorens lid worden van de schaakvereniging volgde Koos met succes een opfrissingscursus op het gebied van de schaakregels, waarna hij zich nestelde zich in de C-groep van SV Krimpen en werd een trouwe deelnemer van de wekelijkse schaakcompetitie.

Volgens de gegevens van onze ledenadministratie-OLA, is Koos lid geworden van SV  Krimpen aan den IJssel op 10 november 2007, dat is dus 14 jaar geleden.
Koos was, niet alleen door zijn leeftijd, een gewichtige verschijning. Hij was ook rustig en vredelievend, kortom een hele aardige man en hij kon redelijk goed schaken.

Koos kon heel goed tegen zijn verlies. Dat is overigens een eigenschap, die elke schaker moet sieren. Op onze schaakclub Krimpen hoef ik daarover niet te klagen! 
Koos verloor overigens veel meer partijen dan nodig, omdat hij in gedachten verzonken veel meer lette op de schoonheid van de partij en de nog slimmere zet, die hij zat uit te broeden dan op de klok. Als ik hem daarover aansprak lachte hij breed en maakte hij me erop attent, dat hij tenslotte verloren had in een heel mooie voor hem eigenlijk gewonnen stand. Er lopen waarschijnlijk nogal wat leden rond, die op deze wijze, dankzij Koos, niet zijn gedegradeerd.   
Op het rouwboeket was het volgende te lezen:

“strijdbaar als schaker, beminnelijk als mens”.

Koos en ik zijn (samen met andere leden van onze schaakclub) vaak naar toernooien geweest en Spijkenisse, Woerden, Moerkapelle e.d. Daar kwamen we vaak dezelfde spelers tegen van andere schaakclubs.

Het is toch een geweldig verlies als een man als Koos Petiet er niet meer is.

Dick van Buuren, september 2021

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *