K1- KNSB-beker – Voorschoten

Revanche voor Voorschoten tegen Krimpen

Door onze promotie naar de 1e klasse van de KNSB waren we vrijgesteld van de eerste ronde van de KNSB beker.  In de 2e ronde troffen we een ander vrijgesteld team: Voorschoten. Vorige week speelden we in de 1e klasse KNSB al tegen Voorschoten en wonnen we nipt in een spannende wedstrijd. Deze keer wonnen zij nipt in een spannende wedstrijd. Leuke matches waarin we aan elkaar gewaagd zijn.

Op bord 1 speelde Wiggert Pols met zwart tegen FM Peter Wiltschut. Na een gelijk opgaande opening begon Wiggert spel op de damevleugel en Peter op de koningsvleugel. Het lukte Wiggert om af te wikkelen naar een iets beter eindspel maar zijn tegenstander kon door middel van eeuwig schaak de balans in evenwicht houden.

Op bord 2 speelde Diederick met wit tegen WIM Rosa Ratsma. In een sterk gespeelde partij kwam Diederick Langzaam maar zeker steeds beter te staan (met de nadruk op langzaam), tot hij een makkelijk speelbare gewonnen positie verkreeg. Dat was het moment waarop hij door zijn vlag ging. Applaus voor het spel maar het punt ging helaas naar Voorschoten.

Op bord 3 speelde ik met zwart tegen Jip Damen. Na een goed gelukte opening kon ik het initiatief van Jip pareren waarna ik 2 pionnen plus goede stelling voor stond. Mijn computer vertelde mij achteraf dat ik op een bepaald moment zelfs een voordeel van -9 had. Dat is zoiets als een dame voor staan. U raad het vast al: ik wist niet te winnen. Ik maakte de fout het punt al te tellen en enkele nonchalante zetten later was de stelling weliswaar nog steeds heel erg goed, maar wel veel moeilijker te winnen. Dat was het moment dat ik de draad kwijtraakte en daarna vreesde ik zelfs verloren te staan. Dat bleek achteraf niet zo te zijn. Maar meer dan remise wist ik er niet uit te halen. Net zoals in de partij van Wiggert door eeuwig schaak van mijn tegenstander.

Op bord 4 speelde Floris met wit tegen FM Midas Ratsma. Ook Floris kwam goed uit de opening. Ergens raakte Floris dat voordeel weer kwijt en het toreneindspel waarin hij terecht kwam zag er remise achtig uit. Floris kwam een pion achter (ik heb het idee dat dat door een foutje gekomen moet zijn) maar wist het net als in zijn vorige week gespeelde wedstrijd tegen Voorschoten te houden. Saillant detail is dat Floris toen remise claimde op grond van herhaling van zetten en nu ook weer. Alleen nu werd Floris claim afgewezen en moest hij nog even aan de bak om te bewijzen dat hij de remise alsnog binnen kon slepen. Dat lukte. Netjes gedaan door Floris.

Al met al zat er meer in. Zoals de Sopranos altijd zeggen als er weer eens een vriend of familielid het loodje legt: What can you say, what can you do. Voorlopig even helemaal niks want we liggen eruit. Felicitaties voor Voorschoten.

Harold van Dijk

KRIMPENVOORSCHOTEN
1Wiggert PolsPeter Wilschut½½
2Diederick CasteleijnRosa Ratsma01
3Harold van DijkJip Damen½½
4Floris DoolaardMidas Ratsma½½
RESULTAAT

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “K1- KNSB-beker – Voorschoten”