K1-HWP Sas van Gent 2

Mixed Feelings!

Inderdaad, gemengde gevoelens na de eerste wedstrijd van Krimpen 1 in klasse 2C van de KNSB. De uitslag 6,5 – 1,5  was toch mooi? Ja daar lag het niet aan, maar het vertoonde spel was niet van het gewenste niveau. Wellicht wordt dit beeld ook sterk beïnvloed door mijn eigen (wan)prestatie. Remise met wit tegen een speler met een 170 punten lagere rating en dan de wijze waarop. Aan bord 2 kon ik de eerste 13 zetten binnen 2 minuten op het bord brengen. De mij vertrouwde aanvalspatronen ontpopte zich en mijn tegenstander gaf na de partij aan, dat hij voelde “gecrushed” te worden. Helaas besloot ik van plan te wisselen en speelde een te trage zet. Alle credit aan mijn tegenstander die daar goed van wist te profiteren. Op de 19e zet realiseerde ik me, dat ik geen enkel voordeel meer had en eerder structureel minder stond. Een remiseaanbod werd gretig aanvaard. Beter een half ei dan een lege dop, maar toch…

Aan bord 3 leek er niet veel aan de hand. In een bijna symmetrische stelling vond Harry Provoost, spelend met wit, een afwikkeling die onze Dolf Meijer een geïsoleerde triple pion bezorgde. Dit werd een eindspel van de witte loper tegen het zwarte paard. Dolf stond verloren, maar rechtte de rug en verdedigde zich zo taai mogelijk. Harry heeft de winst laten liggen, maar het gespring van het paard was mooi om te zien. Zo werden er veel pionnen opgeruimd. Wit had zijn hoop gezet op de vrije h-pion, maar Dolf wist tijdig het gevaar op te vangen. Toen begon het te dagen dat Dolf winstkansen kreeg. Harry was zo gedesillusioneerd dat hij een paardvork overzag die zijn loper en direct de partij kostte. Een gelukkige overwinning van Dolf, maar wel verkregen door vol te houden! Inmiddels stond Lucas aan bord 8 erg moeilijk. Met een koning die in het centrum was achtergebleven, is het bijna altijd lastig spelen. Hij hield dit vol tot het dubbel toreneindspel, maar de materiele achterstand van een paar pionnen liet hem verder kansloos.  Het werd de enige nederlaag van een Krimpenaar deze middag. Marcel Glissenaar speelde tegen een invaller aan Zeeuwse zijde. Martin Stam heeft een rating ravijn van meer dan 350 punten minder dan Marcel. Toch verzuchtte Marcel dat hij er maar moeilijk door heen kwam. Zoals zo vaak wordt aan het eind van de partij toch het verschil duidelijk op het bord. Marcel verzamelde zijn stukken op de damevleugel, zodat de lang gerokeerde witte koning bestookt kon worden.  Een doorbraak beëindigde de partij in Krimpens voordeel. Overtuigend was de overwinning van Arne Pols aan bord 6 tegen Frans Snijders. De Leningrader variant van het Hollands werd goed bestreden, door een gedegen opstelling van de witte stukken. Vakkundig maakte Arne gebruik van de verschillende tactische mogelijkheden in de stelling en al vroeg wist hij de winst binnen te halen.  Maar als eerste klaar was Diederick Casteleijn, die zijn debuut als basisspeler in Krimpen 1 opluisterde met een snelle overwinning. Met zwart speelde hij routinier Kees de Wolf van het bord. De thematische aanval op de damevleugel maakte een snel einde aan de partij. Wiggert Pols had met zijn gambietstijl Gert van Rij onder druk gekregen. Het werd een complexe partij, waarbij van Rij gedwongen werd een dame tegen toren en stuk te offeren. Hij had, spelend met zwart, ook een vrijpion op b2 verkregen, klaarstaand om te promoveren. Wiggert wist de pion onschadelijk te maken en daarna handig af te wikkelen naar een eindspel dame en paard tegen twee torens. Dat leverde geen probleem meer op en hij wist de zege binnen te halen.

Tenslotte Harold van Dijk aan bord 1 tegen Gunter Deleyn.  De Belgisch routinier was op de motor vanuit Gent naar Krimpen afgereisd. Hij besloot met wit een gedegen opstelling te kiezen. Harold heeft de hele middag de partij gemaakt, door steeds met verrassende, actieve zetten te komen. Deleyn bleef gedegen spelen en probeerde alle acties van Harold op te vangen. Het leek penibel voor Harold te worden toen zijn klok terugliep naar ruim twee minuten. Gunter had nog ruim 40 minuten op de klok toen hij besloot de denktank in te kruipen, om daar na meer dan een half uur uit te kruipen. Hij had een remise variant ontdekt, die Harold overigens ook had gezien. Hij besloot een andere variant te spelen. In zijn berekeningen zou hem dat de winst opleveren. Teleurgesteld moest hij enkele zetten later concluderen dat dit niet correct was en schudde Harold de hand. Een terechte overwinning van de onze kopman, die steeds het initiatief zocht en zo het Belgisch catenaccio overwon.

Dus nog niet tevreden over het vertoonde spel, maar wel met de uitslag. De volgende ronde wordt een heel ander verhaal wanneer we tegen DD spelen, een team met een gemiddelde rating van 2223. Ter vergelijk Krimpen 1 heeft een gemiddelde rating van 2073.We kunnen dus 7 oktober in Den Haag aan de bak!

Peter Glissenaar

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “K1-HWP Sas van Gent 2”