K2-RSB – Sliedrecht 2

Ondanks een overwicht aan ratingpunten toch een duidelijk verlies.

 Vorig seizoen speelden we met Krimpen 3 tegen Sliedrecht 4 en dat was een forse tegenvaller, we verloren met 3½-4½. In vergelijking met die wedstrijd zijn we nu met Krimpen 2 met 5 dezelfde spelers en Sliedrecht 2 ook met 5 dezelfde spelers. Bij ons betreft het de spelers aan de borden 3 t/m 8 en bij Sliedrecht aan de borden 1 t/m 5, die vorig jaar ook meespeelden.

Aan bord 1 hebben we nu Jan Sluiter, die echt tot het uiterste is gegaan om een maximaal resultaat te behalen, maar moest berusten in een remise. Niettemin een heel knap bevochten half punt, waarvoor Jan een stuk offerde om zijn kansen te maximaliseren. Prima gedaan, maar de tegenstander Kees van der Does wist het juiste tegenspel te ontwikkelen.

Aan bord 2 hebben wij Donger Chen als invaller een kans gegeven om te laten zien tot hoever haar mogelijkheden reiken. Helaas verspeelde ze al snel in de partij een tweetal pionnen en daarna ook de partij tegen Henk Prins.

Aan bord 3 speelde Remko een prima partij met een stukoffer en na 21 zetten had hij de volle buit binnen. Zeer effectief gespeeld.

Nu aan bord 4 speelde Eduard net als vorig seizoen tegen Frank Stoute. Opnieuw moest Eduard het onderspit delven in een partij waarbij Eduard steeds minder speelruimte kreeg en uiteindelijk materiaal en de partij ging verliezen.

Aan bord 5 speelde Jos den Boer tegen Peter Vis een partij, waarbij de koningsvleugel van Jos stevig onder druk kwam te staan. Jos bleef vol zelfvertrouwen, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een remise.

Aan bord 6 speelde Thomas Boeren tegen Henk van der Velden een partij waarin hij minder kwam te staan, maar de kans die Thomas kreeg in een later stadium van de partij wist hij prima te benutten en zo tot de winst te komen. Daarmee leverden de twee vooruit gespeelde partijen, aan bord 2 en 6 een gelijke stand van 1-1 op.

 

Aan bord 7 speelde David Berendsen tegen Bert Dobber een solide partij, waarin hij kansen kreeg om voordeel te behalen. Helaas miste David dit en kwam hij in plaats van beter minder te staan met als gevolg dat hij de winst moest laten aan de tegenstander.

Aan bord 8 speelde Jan Buis tegen Luana Mensing, een leerling van Harold. De partij leek naar remise te gaan maar Luana kreeg een vrijpion en daarmee voldoende overwicht om de partij te beslissen.

Krimpen ad IJssel 3 1725 Sliedrecht 4 1604
1.Jan Sluiter 7984768 1883 Kees van der Does 1656 ½ –  ½
2.Donger Chen 8825927 —— Henk Prins 1681 0  –  1
3.Remko Moerkerken 7581453` 1841 Yaro van Beest 1419 1  –  0
4.Eduard Hoogenboom 8283594 1734 Frank Stoute 1721 0  –  1
5.Jos den Boer 7472839 1737 Peter Vis 1645 ½ –  ½
6.Thomas Boeren 7883194 1613 Henk van der Hoek 1635 1  –  0
7.David Berendsen 8001422 1734 Bert Dobber 1641 0  –  1
8. Jan Buis 8087849 1550 Luana Mensing 1437 0  –  1
Resultaat 3 – 5

Vierde team start sterk in RSB-competitie

Geplaatst op 10 oktober 2018 door Jerry van Rekom

Sliedrecht op zoek naar de winst

KRIMPEN AD IJSSEL – In de eerste ronde van de RSB-competitie heeft het tweede team (voorheen vierde) goede zaken gedaan in en tegen Krimpen aan den IJssel. Het op papier sterkere Krimpen 2 werd met 5-3 verslagen.

Het duo Henk Prins en Henk van der Hoek was een week eerder al afgereisd naar Krimpen om vast wat voorverkenningen te doen en tevens een partij vooruit te spelen. Dat resulteerde in een 1-1 tussenstand. Henk Prins won en andere Henk verloor (naar verluidt kwam Krimpen daar goed mee weg). Kortom, de kansen waren nog gelijk.

Een week later rustte er nog een pittige opgave op de rest van het team. Frank Stoute, Bert Dobber en Luana Mensing zouden op eigen gelegenheid afreizen naar Krimpen. Kees van der Does, Yaro van Beest, Peter Vis en Jaap Euser zouden vanaf het Bonkelaarplein vertrekken. Het scheelde niet veel of er werd zonder kopman Kees gespeeld. Door de wachtenden op het Bonkelaarplein werd even vergeten dat Jaap dit keer niet als speler, maar alleen als captain mee zou gaan. Daardoor werd er te vroeg het sein compleet gegeven, waarna de auto vertrok. Met veel geluk, maar niet geheel toevallig, kwam daar net Kees aangewandeld, zodat hij alsnog op tijd kon instappen.

Aangekomen in Krimpen kwam de pannenkoekenlucht ons al tegemoet. In de sfeervolle locatie Pannenkoe werd even later het startsein gegeven. Al gauw verschenen er allerlei wit-bruine creaties op de zes borden (of waren het pannenkoeken?).

Dobber en Vis; ’t klinkt als een hengelsportvereniging

Peter Vis leek op bord 5 erg goed te staan met een rij pionnen op de diagonaal en een aanval in opbouw op de koningstelling van de tegenstander. Maar toen hij plots een paard cadeau deed aan de tegenstander was niets meer wat het leek.

Op het derde bord speelde Yaro van Beest te vroeg f4 en verloor een belangrijke centrumpion met partijverlies tot gevolg. Maar verliezen tegen een speler die op papier 400 Elo-punten sterker is, zullen we gauw vergeten.

Peter wist ondertussen de achterstand wat weg te werken, door 2 pionnen van de tegenstander op te ruimen. De stelling kon hij vervolgens redelijk controleren, waarna er besloten werd tot remise. Dat was het hoogst haalbare en daarom een prima resultaat.

Luana speelde ijzersterk

Luana Mensing, nieuwe aanwinst in het team, speelde rustig en ijzersterk op bord 8. Haar spel werd gade geslagen door haar eigen trainer Harold, die Krimpen als thuisclub heeft. Dit gaf Luana de nodige extra motivatie om het beste van haar spel te laten zien. Ze drong aan, pareerde, bouwde tijdsvoordeel op en dwong de tegenstander tot overgave. Keurig uitgespeeld!

Tussenstand 2½ – 2½-. Bert Dobber en Frank Stoute hadden inmiddels een ruim tijdvoordeel op de klok. Voor Kees van der Does  gold het tegenovergestelde. We moesten nog 2 punten zien te scoren. Bert kwam een stuk voor, maar moest op zijn hoede blijven. De koning stond er wat kwetsbaar bij en er waren veel open lijnen. Bij Frank stond het bord voller en moest er geanticipeerd worden op een wandelende koning van de tegenstander. Kees had het lastig, maar liet zich niet inpakken.

Frank wist fraai door te breken bij de tegenstander en er was geen houden meer aan. Al gauw kwam de uitgestoken hand over het bord. Dat was alvast 1 punt. Nu Bert of Kees nog. Bij Bert lagen de meeste kansen. Hij hield het hoofd koel en wist de partij met een dubbele aanval definitief te beslechten in zijn voordeel. Goed gespeeld! De winst was binnen! Het leek een herhaling te worden van een jaar geleden, toen Sliedrecht 4 met 4½ – 3½- het sterkere Krimpen versloeg. Maar dit jaar pakte het zelfs nog beter uit, toen de tegenstander van Kees het aangeboden remiseaanbod aanvaardde. 5-3 winst.

De toon is gezet met deze fraaie teamprestatie. We gaan knokken voor een goed vervolg. Donderdag 8 november wacht de thuiswedstrijd tegen Shah Mata 2.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “K2-RSB – Sliedrecht 2”