K3 KNSB – Fianchetto 1

Deze ronde startten we met de voorkennis, dat ook de nummers 9 en 10 tegen elkaar speelden. Of Rijswijk II of de Stukkenjagers IV gingen 2 matchpunten pakken. Het was dus zaak om zelf ook te scoren, zodat de afstand tussen ons en hen, hetzelfde zou blijven.
De opstelling van de borden was, na het licht storende rumoer van de eerste thuiswedstrijd ten goede gewijzigd. Geen geroezemoes bij de deur ditmaal, prima !Fianchetto trad aan met 2 invallers, Erik Smeekes 001 en Arjan Schouteren 11 waren er niet bij. Zij werden vervangen door Bart Germeys en Bela Hlavaj. Bij Krimpen misten we Remko Moerkerken.
De wedstrijd kwam rustig op gang. Na 1,5 uur spelen zagen we bij de tegenstander van Bert ten Wolde de koning op g6 staan+, noteerden we dat Ben Riksen alles a tempo speelde tegen topscorer Meinte +, maar als minpunt noteerden we een vervelend zwart centrum pionnetje aan B4 waar Joop Elderhorst en Guido Blankenstein duelleerden.
Na zo’n 2 uur speeltijd moest de teamleider in een middenspel zonder dames, beslissen of hij met f5 de stelling zou openen of niet. Na een afweging van 15 minuten, vond ik het tegenspel van zwart te tricky. Ik ging nog eens langs de borden, noteerde meer plussen dan minnen en speelde Lg3 en bood remise.
Dat werd aangenomen.
Bij de post-mortem, kwam al vrij snel Hans Ranft langs.

Hans Ranft :
Mijn partij leverde een regelmatige opening op. Mijn tegenstander snapte welke velden moesten worden gecontroleerd om nadeel te vermijden. Toen ik zoals gewoonlijk meer wilde bracht dat ook weer risico’s met zich mee… De slotstand rechtvaardigde het remise aanbod van mijn tegenstander. Weigeren zou dom zijn geweest.
Ook Joop Huijzer kwam langs, die meldde dat Meinte al gewonnen had en hij nu een remise aanbod had van Martin v/d Hidde.
Ik werd weer eens in de opening verrast met het ongebruikelijke Dxd4 in een Siciliaan i.p.v. cxd4 of Pxd4. Omdat ik al g6 gespeeld had maakte dat ik gedwongen Pf6 moest spelen. Na onmiddellijk e5 moest ik dus met Pc6 eerst de dame verjagen van d4 voordat ik het paard van f6 kon wegzetten. E.e.a. leidde er wel toe dat wit in de opening 3 dame zetten (!) produceerde, van d4 naar h4 en vervolgens weer naar e4.
Voor mijn gevoel stond ik toen al beter maar naarmate de partij vorderde werd toch wel duidelijk dat het bepaald geen winnend voordeel was. Op zijn remiseaanbod besloot ik in te gaan, mede in gedachte de afspraken vooraf. Nadere beschouwing thuis leerde dat ik dame ruil uit de weg had moeten gaan en mijn betere stukken positie op de damevleugel had kunnen uitbuiten.

Meinte Smink
Na tegengestelde rokades werd het een spannende strijd. Ik kon na een Dame switch van e7-h4 naar b4 als eerste een aanval tegen de lang gerokeerde Koning opzetten. Mijn tegenstander speelde snel en verdedigde (daardoor) onnauwkeurig.  Daarna speelde de stelling zich vanzelf en kon ik de partij nog voor de tijdcontrole beslissen.
Een mooie tussenstand van 2,5 – 1,5 en weer een mooi winstpunt van onze topscorer! (R1R1)  

Maar bij Kees Greevenbosch ging het minder goed:  Aan het 5e bord kwam ik met licht voordeel uit de opening. Helaas zocht ik teveel de complicaties en ging ik naïef in op (ogenschijnlijke) materiaalwinst. Mijn tegenstander kon daarna een koningsaanval optuigen die beslissend was.

Jaco van Leeuwen speelde hier koeltjes Pd6x , Kees ..Lf1x waarop het slimme Pde4 met beslissende koningsaanval volgde.

Tussenstand 2,5-2,5 met Joop Elderhorst inmiddels zwaar in de problemen maar Bert ten Wolde had als tegenhanger een mooie plusstelling. Met Bert van Brussel aan het keepen, leken we af te stevenen op een 4-4 score.

Joop Elderhorst
Bij mijn pot hoeft deze ronde geen diagram.

Ik kwam niet echt lekker uit de opening en kwam langzaam maar zeker steeds minder te staan, met name mijn dame kwam steeds passiever te staan.
Mijn tegenstander trok veel tijd uit voor een afmaker die hij echter maar niet vond en na 30 zetten had hij nog iets van 7 minuten over in een gecompliceerde stand.

Omdat de tussenstand ( 1-2 achter) en wat andere borden (Bert van Brussel met name stond verloren) niet echt hoopgevend waren speelde ik op de 31e zet een va banque paarduitval die door mijn tegenstander goed werd opgevangen waarna het snel uit was.

Tussenstand 2,5-3,5 met Bert van Brussel nu zwaar aan het keepen en Bert ten Wolde in de winning mood. We laten nu eerst Bert ten Wolde aan het woord.

Bert & Bert nog hard aan het knokken.

Bert op bord 8 bereikte met goed spel deze overweldigende stelling:

Vervolgens speelde Bert 34 Tg4-e4. De zwarte dame heeft geen goed veld meer. Eigenlijk was de partij hier uit.

Er volgde 34 — ; Dg5 35 Dxg5; hxg5. En vervolgens speelde Bert in een vlaag van concentratieverlies 36 Tg4 in plaats van mat in 2  met Th4+.
Zeer teleurstellend !!!!.
Het winnend voordeel verzandde en tot overmaat van ramp kon Bert zijn paard op d7 niet redden. Met 2 pionnen voor het paard kon Bert de stelling met moeite remise houden.

Bert ten Wolde, net als het team flink teleurgesteld, over het missen van het matchpunt, beloofde beterschap door nu flink te gaan oefenen met tactiek. Dat kan hij dan hier gratis 5x daags gaan doen : https://www.chess.com/puzzles/rated

Tenslotte verdedigde Bert van Brussel zich kranig, waardoor hij in een remiseachtig T eindspel belandde. Het remisevoorstel van Kees van Toor kwam als een beloning maar betekende wel de nederlaag van ons team. Voortaan nog iets taaier zijn Bert, a la Remko, gewoon de partij tot het laatst toe uitpersen.

Ik begrijp helemaal het gevoel dat je na de -,0,0 en het urenlang keepen, nu de remise absoluut wilde pakken maar de bordjes waren bij Bert ten Wolde inmiddels drastisch verhangen.

Einduitslag : een 3,5 -4,5 nederlaag.

Van de 3 kansen om in de ronden  4 t/m 6, de broodnodige matchpunten te pakken, hebben we er nu 1 gemist.

Het is  iets te gemakkelijk om dit verlies op b.v. Bert & Bert af te schuiven.

Joop Elderhorst heeft gevochten als een leeuw maar trof Guido Blankenstein in topvorm; Kees Greevenbosch liet zich foppen door de gewiekste Jaco van Leeuwen en zelf had ik risico’s moeten nemen en door moeten spelen.

Kortom het was een team resultaat.

Op 1-feb-20  gaan we er vol in en spelen allemaal een volledige wedstrijd, dan zal blijken, dat we in de 4e klasse thuishoren!

Ik wens jullie alvast een fijne kerst en een gezond 2020.

HvC.

KRIMPEN 3FIANCHETTO 1
Huijzer, J. (Joop)1990Hidde van der, C.J.M. (Martin)1984½-½
Ranft, J.H. (Hans)1875Mersch, R. (Rene)1802½-½
Smink, M. (Meinte)1869Riksen, B. (Ben)18031-0
Elderhorst, J.J.M. (Joop)1830Blankenstein, G. (Guido)18010-1
Greevenbosch, C. (Kees)1752Leeuwen van, W.J. (Jaco)17130-1
Calmthout van, J.J. (Hans)1767Germeys, B. (Bart)1678½-½
Brussel van, A.G.J. (Bert)1817Toor van, C.F. (Kees)1817½-½
Wolde ten, B. (Bert)1720Hlavaj, B. (Bela)1648½-½
Gemiddelde Rating:1828Gemiddelde Rating:17813½-4½

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *