K3-KNSB-SHTV 2

Verslag Krimpen III – SHTV II.

Nadat het team de 1e ronde, spelend met 2 reserves, vrij kansloos ten onder was gegaan bij Promotie II, moesten we vandaag de mouwen opstropen, er moest gewonnen worden. Ditmaal was het team van 9 man compleet en moest Bert ten Wolde ‘n keer op de reservebank plaatsnemen. Tegenstander SHTV II had de 1e ronde met 6-2 van Rijswijk II gewonnen dus moesten we flink aan de bak.

Na ca een uur spelen meldde Hans Ranft zich bij de teamleider:

Hans Ranft: mijn partij aan bord 2 leverde na een logische opening en juist tegenspel niet meer op als een remise. Mijn tegenstander pareerde mijn pogingen om er iets van te maken zodat zijn remiseaanbod eigenlijk niet geweigerd kon worden. Na netjes overleg was dat dus relatief snel een feit.

Niet veel later keek ikzelf aan bord 7 naar links en zag dat Kees Greevenbosch een dikke plusstelling had. Rechts van mij, had Joop Elderhorst een pion veroverd ook een plusstelling. Dat bracht mij op het idee om in een inmiddels lichte plusstelling een tactisch remise aanbod uit te brengen. Dat werd gehonoreerd.

Tussenstand 1-1.

Een paar uur later..

Aan bord 8 had Kees na de opening al een behoorlijk ruimtelijk overwicht. Na een schijnoffer en pionwinst wist hij de, nog centraal geposteerde, zwarte koning in moeilijkheden te brengen. De tegenstander kreeg nog een pion terug, maar die bleek van de giftige soort. Kees sloeg terug met twee tussenzetjes, waarna zwart in het zicht van torenverlies en een matnet de vlag streek.

Er volgde:

  1. ….. Dxf2
  2. Ld6 Tf7
  3. Tf3 De2 (op Txf3 volgt uiteraard De7 mat)
  4. Dg6 1-0

T

Tussenstand 2-1

Aan bord1 was Joop Huijzer in een zwaar gevecht gewikkeld. Joop met zwart had een zware druk op pion e5 , wit daarentegen had een lelijke dubbelpion op de c lijn. Joop :  Mijn partij tegen hun geheime wapen (!) was in zoverre interessant dat ik een vrij kritische variant  op het bord kreeg. Wit accepteert een dubbel pion op de c-lijn in ruil voor activiteit. Met name de zwarte velden in de stelling zijn een aandachtspunt. De druk tegen mijn e-pion werd maximaal opgevoerd met Lb2, Te2 en Te1 en Dg3. De pion is op termijn niet te houden dus je moet tegen spel hebben tegen de witte damevleugel.

Ik bleek het niet op zijn sterkst gespeeld te hebben maar toch ruim voldoende om in de slotstelling een Fritz score van -0,75 te hebben. Wit had behalve de wederzijdse 3 pionnen op de koningsvleugel op de damevleugel c2 en c4 over en ik had b6 en a5 over. Het leek me heel moeilijk te winnen en mede gezien de rooskleurige situatie (toen nog) op onze andere borden heb ik zijn remise aanbod aangenomen na overleg met de teamleider.

Aan bord 5 bestreed Bert v Brussel het London system van Ben Spierings met actief spel. Bert kreeg een mooie plusstelling, zo mooi dat Ben in arre moede maar besloot een kwaliteit te offeren voor dynamisch tegenspel. Met nog ca 50 minuten op de klok besloot Bert vrij vlot “het cadeautje” te accepteren en kreeg vervolgens een gevaarlijke aanval over zich heen. Toen Bert zich niet optimaal naar remise verdedigde met..Th8, ging hij er hard af en stonden we weer gelijk.

Inmiddels waren we de 40 zetten grens voorbij en hadden we Meinte, Remko en Joop Elderhorst nog in het strijdperk.

Joop Elderhorst op bord 6 zette in een … opening zijn tegenstander direct zo onder druk dat die al na 9 zetten zich gedwongen voelde een pion te offeren. Wat overigens onnodig was achteraf beschouwd.

Rond de 20e zet had Joops tegenstander diverse mogelijkheden wat actiever spel te krijgen maar hij kwam op het ongelukkige idee een viertal torens langs de a-lijn te ruilen waarna een verloren eindspel ontstond. Hij offerde nog een stuk voor 2 pionnen waarna het na de tijdcontrole op de 40e zet zo stond:

Als ik hier rustig 10 minuten a een kwartier had uitgetrokken had ik me vast wel gerealiseerd dat wit zo veel mogelijk pionnen op het bord moet houden en ook zoveel mogelijk op witte velden. Zowel 41.g3-g4 als 41. h2-h3 dienen dat doel. Een voorbeeld: 41. h2-h3, Lc5-d6. 42. g3-g4, h6-h5. 43. g4xh5, g6xh5 en met alle zwakke zwarte pionnen wordt hij langzaam maar zeker uit getemporiseerd.

Ook nog beter dan wat ik speelde is 41.Lc3-g7, h6-h5, 42.f3-f4.

Ik speelde echter 41.Lc3-d4 waarna volgde 41…Lc5-d6! 42.Ld4-g7, f5-f4 en het bleek onmogelijk te verhinderen dat zwart een pion teveel afruilde. Na 61 zetten moest ik met remise genoegen nemen.

Een goede les: neem rustig de tijd voor je 41e zet.

Tussenstand 3-3, Nu is het woord aan Meinte :

Direct na de opening moest mijn tegenstander kiezen voor het verlies van een belangrijke centrumpion of de kwaliteit. Hij koos voor het laatste, omdat zijn actieve stukken nog enige compensatie boden. Ik wist echter alle stukken af te ruilen totdat het volgende eindspel op het bord stond.

Ik dacht aanvankelijk dat wit misschien nog remise kon maken, maar na het activeren van mijn Koning kon wit pionverlies in combinatie met matdreigingen niet meer voorkomen.

Tenslotte speelde Remko Moerkerken aan B4 een marathonpartij.

Remko had de stelling volledig in handen, zijn tegenstander had zich teruggetrokken naar de 7e en 8e linie.. Remko veroverde een pionneke op de koningsvleugel maar toen counterde de zwartspeler bekwaam en moest Remko pion d4 inboeten. Vervolgens stoomde zwarts c pion op naar c1 wat de witspeler een stuk kostte. In het eindspel had wit een K+P plus f,g en h pion terwijl de zwartspeler K+P+L+g pion bezat.

Remko deed zijn uiterste best om dit eindspel nog te winnen ?!

Maar moest rond  klokke 5 in remise berusten.

Al met al een krappe winst van 4,5-3,5 waarmee we onze eerste matchpunten gescoord hebben!

Tegelijk realiseren we ons, dat we aan B5 en B6, 2x een half bordpunt gemorst hebben.

U vind hier het verslag van SHTV II:

https://www.schaakcombinatiehtv.nl/nl/content/shtv-k2-nipt-ten-onder-aan-den-ijssel

Over twee weken gaan we op bezoek bij Voorschoten II, dat met een gemiddelde rating van 2000+ de grote favoriet in onze poule is.

https://www.svvoorschoten.nl/

2/11 Voorschoten II wint met 8-0 van Rijswijk II

De 1e ronde speelde dit team trouwens met 4 invallers, waardoor Fianchetto       1 matchpunt kon wegkapen. Voor ons een mooie uitdaging!

Aldus samengevoegd en opgetekend door de teamleider Hans van Calmthout

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *