K3 -KNSB – (verslag) SHTV 2

SHTV – K2 nipt ten onder aan den IJssel

Door BenX op zo 03-11-2019 – 17:10

Op zaterdag 2 november speelde ons tweede KNSB-team een uitwedstrijd tegen Krimpen aan den IJssel 3. Dit keer begonnen we niet om 13 uur, maar al om 12 uur. Precies op tijd (nou ja, een beetje te laat) waren we compleet aanwezig in een volle speelzaal, waarin maar liefst vier teamwedstrijden samen werden gespeeld. Met het regenachtige herfstweer, werd het een echte schaakmiddag.

Er werden twee snelle remises genoteerd, aan bord 2 (Bart Verbaan) en bord 7 (Piet Sikkes). Ik geloof niet dat ik er wat zinnigs over kan zeggen. Behalve dan dat het snelle resultaten zijn. Dat legt de druk bij de andere borden om een beslissing te forceren. Dat gebeurde als eerste op bord 8, waar Geurt Jan van der Meiden het niet redde.

Maarten Stolte was als extra wapen mee gegaan, maar trof aan de andere zijde het extra wapen van de tegenstander. In eerste instantie werd remise uit de weg gegaan door Maarten, maar uiteindelijk moest hij naar eigen zeggen “vluchten in remise”. Bij de analyse zag ik een slotstelling waarin beide spelers niet verder leken te komen.

Aan mij de eer om de stand weer gelijk te trekken. Het initiatief lag duidelijk bij mijn tegenstander en ik werd met wit in de verdediging gedrukt. Het lijkt wel alsof ik dat nodig heb om wakker geschud te worden. Om niet lijdzaam af te wachten of mijn damevleugel opgerold ging worden, probeerde ik op de koningsvleugel een tegenstoot uit te delen. Toen de tegenstander voor kwaliteitswinst ging, kon ik het initiatief overnemen, zodat ik in ieder geval remise kon afdwingen. Maar het werd uiteindelijk de volle buit.

[pgn url=”https://svkrimpen.nl/www/wp-content/plugins/rpb-chessboard/games/ben2-bert2.pgn” game=0]

Het was nu 2½-2½. Op de resterende drie borden was het strijd tussen ongelijk materiaal, met remise als reële uitslag op alle borden. Voor een 4-4 had ik getekend.

Meile Tamminga kwam op bord 6 al vroeg in de partij een pion achter te staan. Bij pogingen om deze pion te heroveren nam Meile te veel risico, met als resultaat stukverlies en met als enige compensatie een extra pion. Zijn enige kans was nu nog om alle pionnen af te ruilen. En dat lukte…
Rik Pronk had een eindspel met loper tegen toren en ieder nog de g- en h-pion. Het leek remiseachtig, maar de tegenstander wist zijn koning goed te activeren en samen met zijn toren dreigde hij de kwaliteit terug te geven en een pion te winnen. Omdat hij ook nog een matwending met toren en koning in de hoek had, was het helaas niet te keepen door Rik.
Als laatste partij was die van Karl Baak bezig. Karl viel vorige keer nog in het 1e team in en deze keer dus in het 2e. Met een loper, paard en pion streed hij tegen paard en 3 pionnen. Er werd een heen en weer gemanoeuvreer, maar uiteindelijk gingen de pionnen er af en werd het punt gedeeld. Hiermee kwam de eindstand enigszins teleurstellend op 4½-3½, maar meer zat er deze middag niet in. We verlieten de speelzaal, gelegen in een pannenkoekenrestaurant, en hebben nog gezellig nagepraat in het nabijgelegen Italiaanse restaurant.
 
Krimpen aan den IJssel 3 1845 SHTV 2 1783
1 Joop Huijzer 1990 Maarten Stolte 2029 ½ ½
2 Hans Ranft 1875 Bart Verbaan 1882 ½ ½
3 Meinte Smink 1869 Rik Pronk 1888 1 0
4 Remko Moerkerken 1856 Karl Baak 1830 ½ ½
5 Bert van Brussel 1817 Ben Spierings 1632 0 1
6 Joop Elderhorst 1830 Meile Tamminga 1719 ½ ½
7 Hans van Calmthout 1767 Piet Sikkes 1699 ½ ½
8 Kees Greevenbosch 1752 Geurt Jan van der Meiden 1586 1 0

Het verslag K3-KNSB – SHTV 2 van Hans van Calmthout volgt, maar hieronder een link naar het verslag van tegenstander SHTV 2

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *