K4 – De IJsel 2

Krimpen 4 haalt eerste vis op het droge

Na drie pittige nederlagen is het Krimpen 4 eindelijk gelukt om in klasse 2B een overwinning binnen te slepen. Dat dit gebeurde tegen het eveneens laag geplaatste tweede team van De IJssel doet geen afbreuk aan onze vreugde. Immers: niets is moeilijker dan een wedstrijd winnen die moet worden gewonnen.
Onze start was voorspoedig. Eddy sleepte aan bord 6 binnen het uur het volle pond (punt) binnen. Ik laat hiervoor Eddy zelf aan het woord: “er is niet veel over mijn partij te zeggen, tegenstander dacht handig de muur voor mijn koning in puin te slaan door middel van een loperoffer. Dat lukte ook wel, maar ondanks dat mijn koning in zijn blootje kwam te staan bleek zijn actie toch iets teveel van het goede. Door deze onachtzaamheid kreeg ik volledige controle over het centrum waardoor ik messcherp zijn koningsvleugel wist te doorklieven”.Met de gelukzalige wetenschap “liever een blote koning dan een dode koning” speelden we dus verder.Niet lang daarna bleken onze kopmannen Robert en Henk remise te hebben gespeeld. Voor Robert was dit de derde remise op rij, voor Henk het eerste halve punt. De zaken ontwikkelden zich dus redelijk. Helaas moest ik zelf capituleren. Met zwart tegen mijn collega-penningmeester Aad van der Meer kwam ik geen moment in mijn spel en ging ik kleurloos ten onder. Even later moest ook Jos het onderspit delven zodat onze voorsprong in een achterstand was omgebogen. Maar de vooruitzichten waren niet slecht: op de drie resterende borden waren er zeker perspectieven op een half punt of meer.Eric haalde ineens de buit binnen door een venijnige combinatie die zijn tegenstander over het hoofd had gezien. Evert had in een toreneindspel met 4 tegen 2 pionnen natuurlijk goede winstkansen. Probleem was alleen dat zijn toren voor een vrije pluspion stond in plaats van er achter  en dat het realiseren van het voordeel van 3 tegen 2 pionnen op de koningsvleugel niet eenvoudig was. Toreneindspelen zijn altijd lastig… en Evert slaagde er helaas niet in het geitenpaadje te vinden zodat hij in remise moest berusten.
Resteerde bij een stand van 3,5 – 3,5 de partij van Peter van Wieringen aan bord 8. Of de kwaliteit die hij achter stond door een bewust offer kwam of door een slordigheid weet ik niet. Feit was wel dat hij uitstekende compensatie had met een gedekte vrijpion op f6. Mede daardoor stond de IJsselkoning behoorlijk op de tocht. Terwijl de laatste minuten langzaam maar onverbiddelijk wegtikten en de stelling nog behoorlijk ingewikkeld was leidde een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander ineens tot een dodelijk mat langs de h-lijn. Of dit mooie resultaat in 2018 nog een vervolg zal krijgen weet ik natuurlijk niet. Maar gezien de stijgende lijn sluit ik niet uit dat we in de laatste drie wedstrijden nog wel een remise of heel misschien zelfs een overwinning kunnen wegkapen. Als we dan aan het einde van het seizoen afdalen naar de derde klasse is dat in ieder geval niet roemloos gebeurd. Met andere woorden: Krimpen 4 in de tweede klasse is net zoiets als Feyenoord in de Champions League. Peter de Weerd

Krimpen 4 De IJssel 2
R. Lecomte F.v.d. Pavoordt ½ ½
H. Stam R. Duine ½ ½
E. Hill A. Macdaniel sr. 1 0
E. Hoogervorst F. Dubois ½ ½
J. Visser S. in ’t Veld 0 1
E. Hermans A. acdaniel jr.. 1 0
P. de Weerd A. v.d. Meer 0 1
P. van Wieringen S. Lipschau 1 0
Resultaat

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “K4 – De IJsel 2”