KNSB Caissa Eenhoorn 1 – Krimpen 1

Zaterdag 7 oktober mochten we aantreden tegen Caissa-Eenhoorn 1. Een aardig eindje rijden naar Hoorn. Gelukkig kwamen we daar allemaal veilig en sommige bijna op tijd aan. Frans en Rini gingen met het openbaar vervoer, maar de ingang van de speellocatie was wat lastig te vinden. Maar 10 minuten na aanvang van de wedstrijd zat iedereen achter het bord en kon de strijd beginnen. We speelden in een mooie ruime zaal; complimenten over de speellocatie! Wiggert was verhinderd, maar gelukkig kon Kiri vanuit het tweede doorschuiven. 

Voordat iedereen goed en wel aan het bord zat kreeg Harold al remise aangeboden. Ik geloof dat er toen nog geen 10 zetten gedaan waren. Zijn tegenstander had zich voorbereid met een afruilvariant die vrijwel direct tot een eindspel leidt. Na wat nadenken nam Harold dit aan; wit stond toch wat fijner. Achteraf hoorde we dat zijn tegenstander ziek was en zo snel mogelijk remise wilde aanbieden. 

Daarna was het een tijd rustig. Arie aan bord 1 speelde een solide opzet tegen de Caro-Kann, en wist met een mooi idee een actieve dame op f5 te krijgen. Dat zag er goed uit! Zeker nadat hij lijnen kon opening richting de zwarte gerokeerde koning. Zijn tegenstander rekende echter net een zetje dieper en wist een venijnige dameuitval te doen waardoor Arie een pion verloor. Maar er was zeker compensatie. Zoals we vaker in scherpe stellingen gaat het om 1 goede zet, deze wist Arie niet te vinden waarna er ook nog een blunder volgde. Helaas, een goede partij maar net niet goed genoeg.

Frans aan bord 2 wist met actief stukkenspel de zwarte stelling in te snoeren. Langzaam maar zeker kreeg zwart minder mogelijkheden, maar hield knap alles bij elkaar. Uiteindelijk ging Frans in op een T+L tegen T+P met beide 4 pionnen. Dat leek mij remise achtig, maar Frans is Frans en domineerde met de witveldige loper het paard en kon zwart wederom insnoeren met een actieve koning. Toch leek het mij nog knap lastig om dit in winst om te zetten, maar binnen no-time won Frans de f7-pion en wist een vrijpion te creëren die zwart niet meer kan stoppen. Echt een mooie overwinning op een manier zoals we dat allemaal wel zouden willen.

Rini wist ook een goede stelling op te bouwen op bord 4 en kon met een trucje een achtergebleven pion op e3 winnen. Ik telde de winst eigenlijk al, maar helaas overzag Rini dat zwart door kon slaan met schaak en een stuk kon winnen. Wat resteerde was een eindspel van T+P tegen T waarbij Rini wel 2 pionnen meer had. Ergens zal dit nog wel remise-achtig zijn geweest, maar de schok van het stukverlies was te groot om nog taai te verdedigen. Erg jammer!

Dan onze man in vorm op bord 5: Rhys. In een stelling met alle stukken en pionnen nog op het bord werd dit een strategisch gevecht waarin de bekende Spaanse wending Pg5-Pf3-Pg5-Pf3 meermaals op het bord kwam. Echter, al snel liet zwart zijn paard opsluiten op f4. Ik weet niet of dit de bedoeling was, en hoewel Rhys moest oppassen in de complicaties bleef hij het stuk voor. Toch waren er constant tegendreigingen door het sterke zwarte loperpaar in combinatie met oprukken pionnen. Gelukkig wist Rhys de dames af te ruilen waardoor direct gevaar geweken was. Wat resteerde was een eindspel wat je niet vaak ziet: 3 stukken vs 2 stukken met overal pionnen. 

Ondertussen was Michiel bezig gelijkspel te behalen door op d4 te ruilen en daarna eindelijk te rokeren. Helaas kwam het niet zover doordat Michiel voor de verkeerde volgorde koos om op d4 te slaan. Wat resteerde was dat zijn tegenstander met telkens net een tempo meer goede zetten deed waardoor Michiel eigenlijk achter de feiten aan liep. Zonde, maar wel leerzaam voor de volgende partij in een soortgelijke stelling.

Zelf speelde ik tegen een tegenstander waar ik dit jaar eerder tegen gespeeld heb: in Wijk aan Zee. Probleem was echter dat ik hem niet herkende, en een nog groter ‘probleem’ was dat ik dezelfde opening speelde. Waar mijn tegenstander Abel Romkes zich op had voorbereid. Hij speelde het slim doordat wit niet de normale zetten kan doen in deze opening en al snel was ik op mezelf aangewezen. En bij mij is dat geen goed teken 😉. Zwart had het loperpaar en ik het paardenpaar. Dit zorgde automatisch voor een klein nadeeltje, maar na wat goede zetten kon ik mezelf bevrijden en kregen we een min of meer gelijke stelling op het bord. Toen kwam de tijdnood en deed ik een aantal onhandige zetten waardoor de zwarte lopers veel te sterk werden. Abel speelde het vervolgens goed uit en gaf me geen kans meer. 

Alan speelde tegen een bekende leeftijdsgenoot die bij de avond ervoor nog gebeld had… Er kwam een gesloten, maar toch scherpe stelling op het bord doordat wit zonder te rokeren op jacht ging naar kwaliteitswinst. Alan moest hier in de denktank en wist knap met actieve tegenmaatregelen kwaliteitsverlies te voorkomen. Helaas nam dat best veel tijd in beslag zodat Alan met weinig tijd op de klok de stelling verder moest zien te spelen. Wat ook niet meehielp is dat wit het loperpaar had en hier goed gebruik van maakte. Uiteindelijk kwam wit steeds beter te staan en wist materiaal te winnen waardoor Alan moest opgeven. 

Daarnaast zat onze invalster Kiri. Al vroeg in de opening offerde ze met g4 een pion in de Philidor opening. Dat zag er gevaarlijk uit. Zwart sloeg de pion en gaf wit meer ruimte voor haar stukken. Kiri kon haar stukken op de juiste velden neerzetten, maar vervolgens geen beslissende tactiek vinden. De partij duurde zo voort; zwart een pion voor, maar wit positionele compensatie. Nadat de dames van het bord waren kon Kiri binnenkomen op de d-lijn met haar torens en leek het erop dat ze de pion terug ging winnen. Ware het echter niet dat ze door haar vlag ging op zet 37. Zonde! Maar erg sterk gespeeld tegen een goede tegenstander. 

Stefan aan het laatste bord speelde een strakke partij. In een strategische stelling wist Stefan wit een blijvende dubbelpion op de d-lijn te geven. Daarna volgende een mooie verplaatsing van zware stukken van de damevleugel naar de koningsvleugel. Ondertussen was met f5 de stelling geopend en wist Stefan met enkele krachtzetten wit tot overgave te dwingen. Een mooie partij en één van de weinige lichtpuntjes deze dag.

Al met al verliezen we hiermee 6,5-3,5. Eerlijk is eerlijk: winst heeft er geen moment in gezeten. Gelijkspel wel, als Rini gewonnen had en Kiri had stelling had kunnen keepen.. Maar dat is wat een schaker na elke verliespartij zegt: ‘er had meer ingezeten’. Op naar revanche in de volgende wedstrijd!

Zie het verslag van Caissa-Eenhoorn voor partijfragmenten: https://caissa-eenhoorn.nl/wordpress/?p=19704#more-19704

Diederick Casteleijn

Teamleider K1

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *