KNSB Krimpen 2 – Overschie 1

Nieuwenhuizen van, P.R. (Peter)1937Diejen van, N. (Niels)1844½ – ½
 Nieuwenhuizen van, J.H. (Hans)1938Hopman-Been, R. (Rob)1888½ – ½
 Gemiddelde Rating:1962Gemiddelde Rating:19653½-4½

Hoewel we al nauwelijks kans hadden op promotie, hebben we het in de directe confrontatie ook niet weten waar te maken. De uitslag is tegenvallend. Overschie was bepaald niet op zijn sterkst opgekomen, logisch gezien hun riante positie op de ranglijst. We hebben volgens mij wel degelijk een kans gemist om ze te verassen.

De eerste 4 borden stonden al snel redelijk tot goed. Cor had het wat moeilijk in een Siciliaans 3 rijtjes systeem, maar je verwacht gewoon dat dat hem wel past. Kiri stond gewoon goed met veel druk over de d-lijn op de achtergebleven pion. Alleen had wit vervelende kansen over de zwarte diagonaal a1-h8. Met een zwart paard op d4 was dat waarschijnlijk over geweest, maar het kwam er niet van. Samuel had een heel rustige stelling opgebouwd tegen de sterke Erik Brandenburg. Geen winstkansen maar een zeer nauwkeurige verdediging leverde hem tenslotte een welverdiende remise op. Goed gespeeld!

Peter had een gambiet op het bord in het Frans. Volgens hem had hij dat vele jaren geleden voor het laatst gespeeld. Het leek erop dat hij toch met remise genoegen moest nemen, maar de materiaal verhouding, elk 2 torens met ongelijke lopers, bleek toch kansrijk te zijn. De zwarte loper was overigens wel een schoolvoorbeeld van een slechte loper, met o.a. pionnen op e6 f5 d5 en e4. De zwarte velden waren voor de witte loper. Hoe de zwartspeler toegestaan heeft dat beide witte torens op de onderste lijn konden komen, is me een raadsel maar hij ging keurig mat op de g en h lijn.

De laatste 4 borden waren allemaal wat teleurstellend. Zelf had ik al vrij snel een wat mindere stelling in een gesloten Siciliaan. Naast me had ik zowel links als rechts een Caro-Kann om te bekijken. Het nodigde niet echt uit om die opening ook eens te gaan proberen…. Marcel heeft dit ongeveer als lijfopening met zwart tegen 1.e4 en leverde eigenlijk altijd minimaal een degelijke remise af. Dit keer werd hij verrast met een nogal afwijkende witte opstelling. Tenslotte zag hij in een al wat twijfelachtige stelling een pionverlies over het hoofd en gaf meteen op.

Peter had op bord 7 een Panov variant op het bord. Na een moeizaam middenspel kon hij tenslotte ontsnappen naar een volkomen gelijkstaand dame eindspel met een logische remise. Ook Hans had niet veel kansen weten te creëren en dat eindigde ook in remise. Mijn tegenstander permitteerde zich een kleine slordigheid in een poging de torens te verdubbelen op de e lijn. Ik kon hierdoor een belangrijke pion afruilen en met gedwongen dame-ruil resulteerde het in een stelling met ongelijke lopers en 2 torens wat hier wél een remise stelling opleverde!

Het leek er vrij lang op dat we met een gelijkspel zouden wegkomen met winst van Peter, remise van Samuel en Cor maar de goede stelling van Kiri werd minder en minder. Wit speelde het op het laatst  tamelijk scherp maar de tijdnood van Kiri (de laatste 15 zetten ongeveer met steeds een paar seconden voor dat ze een zet moest doen) hielp natuurlijk ook niet. Het werd helaas een nul waarmee de eindstand dus net in ons nadeel uitviel.

Al met la is het seizoen voor het tweede een beetje voorbij. Met de laatste wedstrijd tegen Shah Mata voor de boeg, kunnen we het derde team helpen om ook in de 4e klasse te blijven.

Joop Huijzer