KNSB Lrimpen 1 – Philidor 1847

Krimpen 1 – Philidor 1847 1 

Afgelopen zaterdag stond voor ons de belangrijke wedstrijd tegen Philidor 1847 1 op het programma. Voor ons belangrijk omdat we ons beide in de staart van klasse 1B begeven. Voor beide teams dus zaak om een goed resultaat te halen zodat de degradatiezorgen (voor even) ontlopen worden. Beide teams moesten gebruik maken van een invaller. Bij ons speelde Michiel niet mee. Gelukkig kon Peter doorschuiven vanuit team 2. Dat zou Krimpen 2 wel verzwakken, maar achteraf gezien kwam alles goed doordat Krimpen 2 overtuigend won. De jeugd heeft de toekomst. Dat is altijd de filosofie van Krimpen geweest. Deze wedstrijd betaalde dat zich maar weer eens uit.  

Maar ik begin met de remiseschuivers. Ik geloof dat Rini als eerste klaar was. Zijn tegenstander wist een paar nauwkeurige zetten te doen en daarna werd vrij snel tot remise besloten.  

Nauwkeurige zetten wist de tegenstander van Peter ook te doen. Peter speelde een gevaarlijk systeem waarin zwart snel een koningsaanval over zich heen kan krijgen als hij niet nauwkeurig is. Maar dat was Harmen Visscher wel. Zwart pakte de d-lijn en daarna was het voor wit niet mogelijk om lang te rokeren. En dat was wellicht de zet die nodig was om écht te gaan aanvallen. Peter kreeg remise aangeboden en nam dat aan. Ik schatte de eindstelling als iets beter voor zwart in, dus prima resultaat.  

Ook Arie speelde remise. Daar was het ook vrij snel remise. Wit stond wat actiever en had meer ruimte maar Arie wist te breken in het centrum en daar gelijkspel te bereiken. Een solide remise.  

Zelf speelde ik een slechte partij. Tijdens de partij dacht ik het creatief op te kunnen zetten met een soort van witte Stonewall opzet. Maar nee, het was eigenlijk gewoon heel slecht. De computer vind het constant -2/-3 staan. Dan weet je het wel 😉. Mijn tegenstander speelde de goede zetten. Gelukkig voor mij schatte we beiden de witte stelling als best oké in en nadat ik de gevarenzone uit had gemanoeuvreerd bood ik remise aan. Na even nadenken nam mijn tegenstander het aan. Gelukkig maar!

De laatste remise kwam van Frans. Ik had de indruk dat Frans best op moest passen om niet in een minder eindspel te komen. Maar Frans is Frans en wist schijnbaar moeiteloos een gelijke stelling te behouden. Hij sloeg nog een remiseaanbod af gezien de stand in de wedstrijd, maar beide schakers besloten daarna toch tot remise.  

Dan naar onze puntenpakkers. Alan speelde een ingewikkelde partij waar ik niet veel van begreep. Hij kwam goed uit de opening, kwam daarna volgens mij minder te staan, leek een pion te verliezen, maar wist opeens de witte koning in problemen te brengen. Oftewel, Alan had veel verder gekeken dan ik. Hij wist veel verborgen dreigingen in de stelling te vlechten en zijn tegenstander (nog jonger dan Alan) trapte erin. Alan won in een mooie combinatie een volle toren en pakte het punt.  

Daarna volgende Rhys met een overwinning. Dat leek mij een partij uit één stuk. Zijn tegenstander liet op g7 slaan in de hoop met 0-0-0 snel tegenspel te krijgen. Dat leek mij best een gevaarlijk plan, maar Rhys is was niet bang. Pakte de niet vergiftigde pion en wist daarna door het centrum heen te breken. Knappe overwinning! 

Ook Wiggert wist te winnen. Ik kende zijn tegenstander en wist dat Erik Kruit vaak gambieten speelde. Ik weet niet precies wat er gebeurde, maar zoiets leek nu ook op het bord te komen (soort Budapest gambiet?). Wiggert wist de pion te behouden en er daarna nog eentje te winnen. Op het eind moest hij nog wel oppassen omdat Erik met dame en toren gevaarlijk kon worden. Maar Wiggert wist op tijd het paard erbij te halen en maakte het mooi af met een torenoffer alá Carlsen tegen Karjakin. 

Ondertussen had Harold helaas verloren. Hij stond heel de partij al gedrukt maar wist nog af te ruilen naar T+T tegen T+P eindspel. Maar zijn sterke tegenstander speelde dat secuur uit zonder kansen weg te geven. Onze enige nederlaag van de dag. 

Als laatste was Stefan bezig een toreneindspel met een pion meer te winnen. Hij stond heel de partij al iets beter en dat betaalde zich in het eindspel uit. Nou zijn toreneindspelen sowieso niet voor mij weg gelegd. Ik vermijd die liever. Maar Stefan had duidelijk een winstplan in gedachte want na wat nadenken besloot hij zijn koning om te spelen om de vrijpion te ondersteunen. Zwart kon zelf zijn pionnen opspelen, maar Stefan wist dit met nauwkeurige zetten te pareren. Echt knap gespeeld (maar wat is mijn mening als eindspel-vermijdelaar waard).   

Resultaat was een mooie 6,5 – 3,5 overwinning waardoor we veilig op de vijfde plek staan. Lekker om zo 2023 te besluiten. Op 3 februari spelen we uit tegen ASV 1. 

Diederick

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “KNSB Lrimpen 1 – Philidor 1847”