KNSB Stukkenjagers 1 – Krimpen 1

Verslag Stukkenjagers 1 – Krimpen 1 

Afgelopen zaterdag mochten we aantreden tegen Stukkenjagers uit Tilburg. We waren om 2 redenen niet op volle oorlogssterkte: 1. Rhys speelde ondertussen het WK jeugd in Italië waar Stefan natuurlijk ook bij was. 2. Rini was op vakantie naar de zon. Rhys en Stefan hadden al vooruit gespeeld op 11 november waarbij Rhys een toreneindspel met een pion minder remise kon houden en Stefan helaas verloor. Zie hier voor een kort verslag daarvan.  

We begonnen dus met een punt achterstand. En dat werden er al snel twee omdat Arthur op bord 4 (invaller voor Rini) vroeg in de opening de zetten door elkaar haalde en veel materiaal verloor. Zonde om zo snel te verliezen… Maar daarna begon ik toch wat positiever te worden. Ondanks de achterstand van twee punten stonden we op de meeste borden gelijk tot goed. Frans op bord 1 kreeg via een omweg een Koningsindisch achtige structuur tegen maar wist de dames te ruilen waarna hij meer ruimte had. Zwart verdedigde echter sterk en wist de witte pionnendoorbraken onaantrekkelijk te maken. Later forceerde Frans gezien de stand in de wedstrijd en dat leek mij er even goed uit te zien maar hij moest toch in remise berusten na taai verdedigen van zijn tegenstander.  

De partij van Wiggert aan bord 2 heb ik niet zo goed kunnen volgen. Er kwam een Najdorf structuur op het bord waar weinig aan de hand was geloof ik. Zoals wel vaker had wit druk op de achtergebleven d6 pion, waar zwart dan weer dynamische tegenkansen krijgt. Althans, in theorie zou het zo moeten gaan. Wiggert verloor echter de d6 pion zonder echte compensatie en moest het middenspel en eindspel met een pion minder gaan keepen. Dat had hij de vorige ronde ook succesvol gedaan, maar dit was een lastigere versie. Hij wist het te schoppen tot een toreneindspel, maar kon helaas de remiseweg nooit helemaal vinden. Overigens sterk spel van zijn tegenstander.  

Arie op bord 3 speelde een fantastische partij tegen de hoogst gerate speler van Stukkenjagers. Een lust voor het oog hoe Arie gebruik maakte van de zwaktes in de zwarte opstelling. Zwart had zich laten verleiden om g5 te spelen en Arie wist dit uit te buiten door binnen te komen met een paard op f6 en dame op d4 tegen de zwarte koning op g7. Zo’n batterij is moeilijk te verdedigen en zwart gaf daarna snel op. Puike partij! 

Stefan en Rhys hadden vooruit gespeeld op bord 5 en 6. Harold zat op bord 7 en wist de zwarte Pirc snel te neutraliseren door dames te ruilen en zwart een dubbelpion op de e-lijn te bezorgen. Nu is dit volgens mij een bekende opstelling van zwart, maar lange termijn leek het mij toch prettiger spelen met wit. En dat was het ook. Harold wist op het juiste moment zijn loper voor een paard te ruilen en kon daarna de goede velden bezetten. Na wat rekenwerk besloot Harold om voor de creëren van een vrijpion te gaan. Consequentie was wel dat zijn pionnen op de koningsvleugel opgesnoept konden worden waarna het de vraag was of de witte vrijpion de overkant kon halen. Zwart stopte dat plan voortijdig door zijn toren voor het witte paard + vrijpion te geven waarna een T tegen L eindspel ontstond was in remise eindigde. Zwart kon een vesting innemen. Jammer, daar had wellicht meer ingezeten.  

 Ook bij mij op bord 8 had er meer ingezeten. In de opening kon ik een pion offeren op f3 waarna de witte koningsstelling aan diggelen lag. 

In deze stelling speelde ik iets te traag. Wanneer ik direct Lg5 had gedaan, wat logisch en thematisch is, dan staat zwart erg goed. Wit kan niet voorkomen dat de zwarte torens via f4 en c4 binnenkomen. Helaas speelde ik iets te passief en kon ik mijn druk op te stelling net niet verzilveren. Wit verdedigde goed door op een moment f4 te spelen en de pion terug te geven. In ruil daarvoor kreeg wit activiteit en moet ik nog oppassen. Gelukkig kon ik afwikkelen naar een gelijkstaand dame-eindspel wat remise was.   

Alan op bord 9 speelde een super partij tegen een Hollandse opstelling. Rustig wist hij verborgen dreigingen te creëren, o.a. met een originele rooklift Ta3 en Tc3. Hij wist de druk erop te houden en kreeg beslissend voordeel door een aantal pionnen te winnen en penningen te verzilveren. Als toeschouwer zag het eruit als een modelpartij van hoe de zwarte Hollandse opening te verslaan. Netjes gedaan! 

 Michiel aan het laatste bord wist geen ijzer met handen te breken. In een Caro-Kann stond hij naar mijn mening steeds ietsje slechter. Maar wel met de kans dat als wit het niet nauwkeurig zou aanpakken hij dan een gelijkstaand eindspel kon bereiken. Dat eindspel kwam er ook, maar niet gelijkstaand want wit wist handig een pion mee te snoepen. Daarmee verscheen een paardeneindspel met een pion minder wat wit bijzonder handig en snel wist te winnen. Ik weet niet of er nog een remise kans in heeft gezeten.  

Al met al verloren we 6-4. Geen schande tegen de koploper, maar gevolg is wel dat we ons nu moeten richten op lijfsbehoud in de eerste klasse. Daar heb ik alle vertrouwen in! De volgende wedstrijd is op 16 december thuis tegen Philidor 1847 1.  

Diederick 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *