KNSB UVS 1 – Krimpen 1

In de één na laatste wedstrijd van het seizoen mochten we uitreizen naar Nijmegen. Vorig jaar moesten we ook uit en wisten we te winnen. Beide teams waren veilig en spelen nergens meer voor. Althans, bij winst zouden we nog voor een derde plek kunnen gaan. Dat zou een prima resultaat zijn!

Eigenlijk verliep de wedstrijd best voorspoedig voor ons. Wiggert en Michiel verloren helaas. Wiggert koos niet de meest actieve voortzetting in een dameloos middenspel en werd zachtjes naar achteren gedrukt. Helaas kon hij geen remise houden. Michiel moest opboksen tegen een soort witte Stonewall/Londen. Dat lukt best aardig vond ik, maar het bleek dat zijn tegenstander telkens net een zetje verder keek. Michiel verloor een paardeindspel, 

Rini, Alan en Diederick speelden remise. Rini kwam op het oog minder te staan maar wist met actief counterspel remise te maken. Alan had precies de variant die hij op het bord kreeg nog niet bekeken. Het improviseren lukte aardig, maar toch kon zijn tegenstander het initiatief grijpen zo leek het. Hoe het remise werd weet ik niet meer, maar qua stelling was dat een welkom resultaat. Zelf speelde ik een ingewikkelde partij waar ik het grootste deel van het middenspel gewonnen heb gestaan. Na weinig nachtrust begon ik visioenen te zien want ik had berekend dat ik aan het eind van een combinatie een paardvork had. Maar in werkelijkheid stond de koning helemaal niet op het veld wat ik berekend had. Dus weg voordeel, gelukkig kon ik makkelijk remise houden. 

Dan naar onze winnaars. Arie won een kwaliteit in een mooie combinatie en daarmee eigenlijk ook de partij. Na de partij hoorde ik Arie zeggen dat hij misschien liever een pion had gepakt dan de kwaliteit om zo rustig de pion te verzilveren. Dat had een typische Arie manier geweest 😉. Frans kreeg in de opening een pion cadeau die zijn tegenstander niet meer heeft terug gezien. Hij moest wel accuraat verdedigen, want tegen een soort Engels aanval spelen blijft gevaarlijk, ook met een pion minder. Maar dat is aan Frans wel toevertrouwd en hij wist af te wikkelen waarna de extra pion en stelling winst opgeleverde. Harold won weer eens in een ouderwetse schwindle. Zwart had de opening goed aangepakt en stond beduidend beter. Harold wist optische kansen te creëren door een kwaliteitsoffer waarna een toren tegen loper eindspel ontstond. Harold had hierbij een pion meer en een actieve koning. In praktijk knap lastig te winnen voor zwart, sterker nog, er waren vele valkuilen. In één van die kuilen trapte zijn tegenstander en de witte vrijpion was niet meer te stoppen. 

Als laatste was Rhys bezig. Al de hele partij had Rhys een beter paard versus een slechte zwarte loper. Met meerdere stukken op het bord is dan nog niet zo heel erg voor zwart. Maar Rhys wist er knap steeds meer stukken af te halen waarna een puur slechte lopers versus beter paard eindspel overbleef. Zwart had ondertussen een soort fort gebouwd en het was onduidelijk hoe Rhys er direct door zou komen. Maar Rhys speelde dit zeer volwassen en geduldig. Hij wist een beslissende ingang te creëren en won de laatste partij van de wedstrijd. Eindstand 6,5-3,5. 

20 april de laatste ronde thuistegen Groninger Combinatie. Die willen we graag winnen om kans te maken op de derde plek. 

Diederick

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *