Krimpen 1 – Souburg 1

Krimpen wint topper tegen Souburg

Souburg en Krimpen hadden beide hun eerste 3 wedstrijden gewonnen, dus kon er met recht gesproken worden over een topper in klasse 3F. We zagen 2 bijzondere wapenfeiten deze middag. Ons twaalfjarige talent Lucas Nguyen won zijn eerste KNSB wedstrijd aan het staartbord. Lucas verraste zijn tegenstander, die een mix van een moderne opening en de Hippo speelde, door een paarduitval naar g5. Het altijd zwakke punt f7 werd bestookt en was moeilijk te dekken. Met een schijnoffer werd een pion veroverd en werd de zwarte koning aan de wandel gebracht. Als eerste haalde Lucas het punt binnen door zijn tegenstander pardoes mat te zetten. Een prima partij van onze jongste!

Lucas in volle concentratie met Marcel Glissenaar en Jan Buijs als aandachtig toeschouwer.  (foto Jan Sluiter)
Lucas in volle concentratie met Marcel Glissenaar en Jan Buijs als aandachtig toeschouwer. (foto Jan Sluiter)

Het tweede bijzonder feit was helaas negatief, Harold verloor zijn tweede opeenvolgende partij. Aan bord 1 speelde zich de clash tussen de FIDE meesters af. Rene Tiggelman wist Harold na de opening op te zadelen met een slecht staand eindspel. Hij klaarde het technische karwei uitstekend en gaf onze kopman geen kans meer. De nederlaag was uniek, omdat ik me niet kan herinneren, dat Harold 2 partijen achtereen verloor. Zijn volgende tegenstander is gewaarschuwd, want dit motiveert hem nog meer.

Aan bord 2 bestreed Dolf Meijer de Aljechin verdediging van zijn tegenstander Robin Bosters met een pionoffer. Hij kreeg hiervoor een enorme ontwikkelingsvoorsprong en leek de partij zo naar zich toe te trekken. Het bleek veel gecompliceerder, dan men op het eerste gezicht zou denken. Ook in de analyse achteraf vonden we niet meteen de winnende voortzetting, wellicht dat ons siliconen vriend uitkomst biedt. Wat restte wat een afwikkeling naar een iets beter eindspel. Het lichte voordeel verdween als sneeuw voor de zon en Dolf moest aan het eind nog even opletten om remise te maken.

Aan bord 3 streed onze clubkampioen Wiggert Pols tegen Jeroen Hekhuis, tot die middag met 3 uit 3 een van de topscoorders. Wiggert kon zijn favoriete opening op het bord brengen en in het

middenspel nam hij de aangeboden kwaliteit. Hekhuis leek een zeer sterke aanval te ontwikkelen, maar Wiggert is in dit soort stellingen zeer vindingrijk. Het lukte hem ook nu om het volle punt binnen te halen. Nu staat hij op 3 uit 3, na zijn reservebeurt in de vorige ronde.

De slag der teamleiders werd uitgevochten aan bord 4. Peter Glissenaar leek een passieve opstelling te kiezen voor zijn stukken. De schijn bedriegt in dit soort stellingen, zwart lijkt optisch erg goed te staan, maar de witte stukken staan klaar om een koningsaanval te lanceren. Na wat manoeuvreren kon Peter zijn aanval inzetten. Met een sterk paard op f5 rolde de pionnen op de zwarte koningsstelling af. De partij werd definitief beslist, toen er een batterij loper en dame op de zwakke witte velden verscheen. Op dat moment was de zege veilig gesteld, 4,5 punt binnengehaald.

Bart Dubbeldam had ruimtevoordeel opgebouwd, maar zijn tegenstander had een solide stelling. Ik denk niet dat het evenwicht ergens in de partij echt verbroken werd. Remise was dan ook het logische resultaat. Arne Pols offerde maar weer eens een pion en leek op vertrouwd terrein te zijn. Zijn tegenstander speelde een onverwachte voortzetting en de strijd werd complex. Op een bepaald moment schatte in de stelling van Arne negatief in. Ik was dan ook blij verrast, dat even later Arne vroeg of hij remise mocht maken. Een gretig `Ja!` was mijn antwoord.

Als laatste was Marcel Glissenaar aan bord 5 in de slag tegen Bert Hendrikse. Marcel won een pion, waar wit nog wat compensatie voor had. Dit is het terrein, waar mijn broer normaal zich het best thuis voelt. Lekker een technisch eindspelletje spelen. Helaas kon hij het gewonnen toreneindspel dit keer niet tot winst brengen, al probeerde hij dit nog lang met een geïsoleerde triple pion. Enkele jeugdig talenten meende dat dit nog te winnen was, maar hoe was onduidelijk.

Al met al een gedegen overwinning (5-3) tegen een medekoploper. Helaas wist onze grote concurrent Schaakhuis nipt te winnen van Landau Axel (4,5-3,5). Volgende horde Het Witte Paard 4 uit Sas van Gent, het op papier zwakste team, op 17 december thuis.

Peter Glissenaar

PHOTO GALLERY KRIMPEN 1 – SOUBURG 1

Krimpen aan den IJssel  – Souburg               5 – 3
1. Dijk van,H.(Harold)     – Tiggelman,R.(René)    0 – 1
2. Meijer,D.N.(Dolf)       – Bosters,R.(Robin)     ½ – ½
3. Pols,W.(Wiggert)        – Hekhuis,J.(Jeroen)    1 – 0
4. Glissenaar,P.(Peter)    – Alders,R.M.(Roeland)  1 – 0
5. Glissenaar,M.B.(Marcel) – Henderikse,H.M.(Bert) ½ – ½
6. Dubbeldam,B.(Bart)      – Gemert van,R.(Rogier) ½ – ½
7. Pols,A.A.(Arne)         –    Albert Vermue           ½ – ½
8. Nguyen,L.D.H.(Lucas)    – Boogaard,C.(Corné)    1 – 0

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *