Krimpen 2 – SOF/DZP 1

De halve baard van de Keizer

Nelson Mandela wordt de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De Europese Unie ziet het levenslicht. Sergej Bubka springt met zijn polsstok over 6,14 meter. Er ontstaat een breuk tussen enerzijds wereldkampioen Garry Kasparov en zijn uitdager Nigel Short en anderzijds de wereldschaakbond FIDE. Hierdoor speelt onze Jan Timman tegen Anatoli Karpov om de FIDE wereldtitel. Dit alles vond plaats in het seizoen 1993/1994, drieëntwintig jaar geleden.

Tevens was dit voor het laatst dat Krimpen 2 in de promotieklasse uitkwam. Sowieso een slecht seizoen voor Krimpen, want ook het eerste team degradeerde met als afsluiter Krimpen 1 – Venlo 0-8 (!). Wie weet het nog? Ik zal hier niet schrijven wie er meespeelden (het archief is te raadplegen via de knop Sv Krimpen oud).

En wie wist in die tijd dat Diederick Casteleijn en Floris Doolaard twee jaar later ter wereld zouden komen?

Een misschien wat omslachtige manier om in te leiden dat het toch best bijzonder is dat we met Krimpen 2 kampioen zijn geworden en weer gaan uitkomen in de promotieklasse!

Na vorige wedstrijd waren we al kampioen, waarvoor nog dank aan alle spelers en non-playing captains Harold en Peter en aan Jason Zondag voor het helpen voorbereiden op specifieke tegenstanders.

Maandag 20 maart speelden we dan nog een wedstrijd om het thuispubliek een laatste keer dit seizoen te laten genieten van onze schaakkunsten. Voor onze bezoekers SOF/DZP 1 stond er ook niets meer op het spel. Zij hadden degradatie ontlopen door in een eindspurt beide degradanten klop te geven.

Van meerdere kanten kwam de term “Om des Keizers baard” om de hoek kijken. Het zou bij een halve baard blijven.

We kwamen al snel op een 3,5 – 0,5 voorsprong door winst van Michel, Remko en mij. Joop deelde het punt aan bord 1.

We hadden aan twee halfjes genoeg op vier borden. Dat leek toch goed te doen zou je zeggen. 

Floris verloor doordat hij zijn stukken niet uit de knoop kreeg. Henk kon het ook niet bolwerken. Hans was verwikkeld in een dame en loper tegen dame en paard eindspel. Zijn remiseaanbod was afgeslagen en Hans speelde op de damevleugel a7-a5. Als dammer verwachtte hij misschien de zet bxa6 en passant, maar slaan is niet verplicht in ons edele spel. De pion b6 sneuvelde en een vrije b-pion uit Oostflakkee liep vrolijk naar de overkant. Gelukkig wist debutant Dominggus Paays na een leuke partij met koningsaanval een soort eeuwig schaaksituatie te bereiken, waarna remise werd overeengekomen.

Het was een leuk seizoen.

Jan Sluiter, teamleider K2

Krimpen 2 – SOF/DZP 1 4 – 4

Joop Huijzer – Mark van Putten 0,5-0,5
Floris Doolaard – Ivo Lagendijk 0-1
Hans van Nieuwenhuizen – Adriaan Tieleman 0-1
Henk Greevenbosch – Ronald Sparreboom 0-1
Michel van Cappellen – Ruud van Hooff 1-0
Jan Sluiter – Jan Vonk 1-0
Remko Moerkerken – Jan van Genderen 1-0
Domingggus Paays – Marcel de Ruiter 0,5-0,5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Krimpen 2 – SOF/DZP 1”