Krimpen 3 – Barendrecht IJsselmonde 2

Krimpen 3 verslaat rode lantaarn drager

Ons derde team heeft het nog puntloze Barendrecht/ IJsselmonde 2 met 5,5- 2,5 verslagen.

Wij begonnen goed met overwinningen aan de eerste twee borden. Dominggus Paays zette een koningsaanval op. De zwarte koning probeerde nog te vluchten naar de andere vleugel, maar Dominggus opende de stelling en na slaan op c5 was het punt binnen.

Frits van Duin kreeg al snel een remiseaanbod. Hoewel de stelling het rechtvaardigde dit aanbod aan te nemen vertrouwde hij op zijn ratingoverwicht. Het eindspel trok hij naar zich toe door met de dame de vijandelijke linies binnen te vallen, hetgeen materiaal opleverde en de partij.

Dan denk je “dat gaat goed”. Niets was echter minder waar. Wij hadden nog zes tijdvreters achter de borden. Heren, zo ver mag je het niet laten  komen! Om 22.10 uur hadden de Krimpenaren allen minder dan 10 minuten bedenktijd over. Die 15 seconden increment lossen dat probleem dan niet op.

Kees Greevenbosch kwam een pion voor met een betere stelling. Toen hij te veel materaal ruilde en de pluspion verloor restte niet anders dan remise (2,5-0,5).

Invaller Adri van der Waal gaf een toren voor een paard en pion met compensatie. Adri speelde het terecht actief. Hier hadden beiden ongeveer 10 minuten op de klok toen Adri door een schaakje de witte loper veroverde. Daarna was het niet moeilijk meer ( 3,5-0,5).

Eduard Hoogenboom gaf de dame tegen twee torens. Dat bood geen winstkansen meer. Hij hield de boel netjes bij elkaar en toen hij ook nog een pion veroverde wist de tegenstander niets beters te bedenken dan zetherhaling (4-1).

Jos den Boer speelde een prachtige partij. Na een pionoffer in de opening werden de zwarte stukken op de onderste lijn volledig vastgezet. Het was alleen nog zoeken naar de juiste winstweg. Gelukkig kon Jos in die stelling wel honderd zetten spelen zonder enig gevaar. In de tijd van de tegenstander kon hij een winstgevende combinatie uitrekenen (5-1).

Bert ten Wolde presteerde het in goede stelling met een bord vol hout (beiden twee pionnen geruild) in tijdnood te komen. Er moesten stukken van het bord, maar niet op de manier die hij koos. Hij gaf een stuk weg (5-2).

David Berendsen had mij beloofd deze keer niet in tijdnood te komen. Daar is dus niets van terecht gekomen. Toen de tegenstander in gelijke stelling pion g4 weg blunderde zakte de stelling als een kaartenhuis in elkaar. Hoewel David het in tijdnood bepaald niet goed speelde werd de ene pion na de andere opgeslokt (5,5-2,5).

Al met al een verdiende overwinning. Ik hoop echter dat Krimpen 3 de laatste wedstrijd eens niet alleen nadenkt over de stellingen, maar ook eens aan de gemoedsrust van de teamleider.

Hans van Nieuwenhuizen

 Frits van Duin- Ed Lamens 1-0

Dominggus Paays- Robert Dortmond 1-0

Bert ten Wolde- John Bakker 0-1

Kees Greevenbosch- Rien van Wilgenburg 0,5-0,5

David Berendsen- Pieter Kwekkeboom 0,5-0,5

Jos den Boer- Wim van Schelven 1-0

Adri van der Waal- Johan de Weerd 1-0

Eduard Hoogenboom- Paul Visschedijk 0,5-0,5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons