Krimpen 3 – Shah Mata 2

Nipte overwinning  van 4,5- 3,5 voor Krimpen 3 op Shah Mata 2

Twee partijen waren vorige week reeds vooruitgespeeld bij Shah Mata.

Dominggus Paays trof Dick van der Pluijm (1813) en een flankopening. Zijn tegenstander kreeg wat meer ruimteoverwicht en druk langs de b-lijn, maar Dominggus kon dat compenseren met een lastiger druk over de c-lijn. Toen hij ook nog een aanval op de witte koningsstelling kon lanceren, zag het er goed uit, maar de verdediging was kennelijk solide en er werd tot remise besloten.
Een prima resultaat voor Dominggus als opstap naar Moermansk.
Eduard Hoogenboom speelde enigszins onverwachts tegen Franka van Vlokhoven. In een Aljechin kreeg hij zoals gebruikelijk een breed centrum, maar de pionnenformatie leek toch kwetsbaar. Franka offerde een paard en zou er twee of drie pionnen voor krijgen. Dit had Eduard (achteraf) gewoon aan moeten nemen, maar meende een weerlegging gevonden te hebben. Die bleek echter niet geheel op te gaan en er bleef pionverlies over met een tweede pion die later verloren ging. Toen hij dreigde een pion terug te veroveren, offerde Franka weer een paard op om een eindspel van dames en een stel torens over te houden met 3 pluspionnen tegen een paard. Dat had minstens remise moeten worden, maar Eduard maakte een fout, waardoor na een aantal schaakjes het paard verloren ging.

Wij begonnen dus met een 0,5-1,5 achterstand aan de overige zes borden.

Meike Riemens wist niet wat ze met de stelling aan moest vangen. Zij gebruikte veel te veel tijd en vond niet de mogelijkheid er nog iets van te maken. Een kansloze nederlaag tegen de geroutineerde Dolf Rijkeboer was het gevolg.

Kees Greevenbosch speelde net als ongeveer veertig jaar geleden tegen oud- Krimpenaar Hans van Calmthout. Hij kwam in de opening een pion voor en kreeg een goede stelling. Toen hij Hans de kans gaf zijn stelling binnen te vallen ging hij in de fout en verloor. Stand 0,5- 3,5 voor Shah Mata. Donkere wolken trokken voorbij voor het vorig jaar naar de 2e klasse gedegradeerde ambitieuze Krimpen 3.

De overige spelers haalden echter de volle buit binnen. Jan Pieter speelde een solide partij. Hij kwam snel een pion voor tegen Roel Warnik en buitte dat voordeel zorgvuldig uit tot een vol punt.

Frits van Duin had al eerder een remiseaanbod geweigerd en dat was achteraf maar goed ook. Toen hij in het toreneindspel de vijandelijke stelling kon binnendringen leverde dat een pion en de winst op.

Jos den Boer veroverde in een goede partij vier(!) pionnen tegen oud RSB-voorzitter Teun Koorevaar. Om het spannend te maken of door een vreselijke blunder gaf hij twee pionnen terug. Doordat de overige pionnen inmiddels ver konden oprukken werd met een simpel torenoffer de partij toch beslist in het voordeel van Jos.

Bert ten Wolde hield de hele avond veel hout op het bord. Als laatst spelende Krimpenaar verzilverde hij zijn goede stelling fraai in tijdnood.

De overwinning was binnen. Willen jullie het in het vervolg niet meer zo spannend maken? Al is het maar voor mijn gemoedsrust.

Hans van Nieuwenhuizen, teamleider

Krimpen 3 – Shah Mata 2 4½ – 3½

J.P de Vries – R.Warnik 1-0
C. Greevenbosch – J. Van Calmthout 0-1
D. Paays – D. Van der Pluijm  ½-½
B. Ten Wolde – C.Willemse 1-0
F. Van Duin – F. Frishert 1-0
J. Den Boer – T. Koorevaar 1-0
M. Riemens – D. Rijkeboer 0-1
E. Hoogenboom – F. Van Vlokhoven 0-1

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *