Krimpen 4 – Barendrecht/IJsselmonde 3

Krimpen 4 verspeelt kampioenschap

Na de voorlaatste ronde in klasse 3A van de RSB kopte het verslag nog: “Krimpen 4 zo goed als zeker kampioen in klasse 3A”. Dat was ook logisch. Winst op beide concurrenten en in de laatste ronde tegen middenmoter Barendrecht/IJsselmonde 3 waartegen een gelijkspel al voldoende zou zijn voor het kampioenschap in onze klasse.

Het mocht echter niet zo zijn. Waren we te optimistisch, te zelfverzekerd, te nonchalant? Al vroeg in de wedstrijd waren er bedenkelijke ontwikkelingen. Jos den Boer aan bord 1 staat wat minder. Jildert Denneman met zwart aan bord 5 raakt een pion achter (of heeft hij die geofferd?), maar heeft wat aanvalsmogelijkheden. Evert Hoogervorst aan bord 8 heeft wel het loperpaar, maar ook een geïsoleerde dubbelpion. Joost van der Valk aan bord 4 is zeker optimistisch. Hij biedt met wit zijn loper aan op h6 om de vijandelijke koningsstelling open te breken. Omstanders betwijfelen of het offer correct is, maar zijn tegenstander neemt geen risico en valt de witte dame aan. Joost kan zich nog net redden ten koste van twee dubbelpionnen. Allen met Thomas Boeren aan bord 5 gaat het echt goed. Hij heeft een pluspion veroverd, die als gedekte vrijpion op het bord staat. Met de anderen gaat het redelijk. Jan Buis is al snel in een toren + loper-eindspel belandt met ieder 7 pionnen. Zelf heb ik een redelijke stand, die wel wat mogelijkheden biedt.

Met Meike gaat het aanvankelijk goed, maar als ze uit wil halen ziet ze, terwijl ze het paard al vast heeft, dat het toch niet goed is. Maar aanraken is zetten en gelukkig weet ze de schade te beperken: ze levert een kleine kwaliteit (2 lichte stukken tegen een toren) in tegen een pion. De gesloten stelling en slechte loper maken het haar daarna niet makkelijk.

Jildert kan niet iets van zijn aanval maken, verliest nog een pion en is de eerste die moet capituleren. Thomas wint nog een tweede pion, maar in het eindspel kiest hij verkeerde wegen, raakt zijn pionnenvoorsprong weer kwijt en moet in remise berusten. Evert krijgt een remiseaanbod, maar zelfs een gelijkspel in de wedstrijd is niet duidelijk en ik geef hem mee door te spelen. Hij doet dat met tegenzin. Joost weet zelfs een pion te winnen, maar lopers van ongelijke kleur en nog steeds twee dubbelpionnen geven weinig hoop op een vol punt.

Met mijn eigen partij gaat het steeds beter en als mijn tegenstander zijn aangevallen paard terugtrekt, wordt hij prompt op g2 mat gezet.

Ook bij Joost gaat het steeds beter en hij zou nu moeten kunnen winnen. Dat is ook hard nodig, want Evert heeft zich vergaloppeerd en verliest. Had je me maar niet moeten dwingen door te spelen, was zijn commentaar. Jan Buis laat het niet zo ver komen en maakt remise.

Wat is dan de situatie? We hebben pas 2 punten. Als Joost wint en Jos en Meike remise maken, kunnen we nog net een gelijk spel halen. Maar even makkelijk als Joost twee pionnen gewonnen heeft, geeft hij ze ook weer weg met remise als resultaat. Daar gaat ons gelijke spel. Maar het wordt nog erger. Meike komt in ernstige tijdnood. Het is ook moeilijk voor haar zich te verdedigen tegen de oprukkende stukken en een pion op de h-lijn. Ze komt er niet uit en overschrijdt de tijd, ondanks de bonus per zet. Dan zwoegt alleen Jos nog. Hij heeft een eerder remisevoorstel van zijn tegenstander afgeslagen en probeert er nog wat van te maken. In het toreneindspel staat hij inmiddels niet minder, maar ook hier grote tijdnood. Met ten slotte ieder twee pionnen recht tegenover elkaar en ieder een toren is er niets meer mee te beginnen en wordt toch tot remise besloten.

Dat verbloemt niet de stevige 3-5 nederlaag en een zware teleurstelling. Dan maar geen kampioen? We wachten nog even de uitslag van de wedstrijd tussen de nummers 2 en 3 later deze week af, maar WSV 2 zal toch niet zo nonchalant zijn als wij en heus wel een ruime overwinning behalen tegen De IJssel 2. Dan worden zij kampioen. Voor ons rest er gelukkig nog wel promotie, terug naar de tweede klasse van de RSB. Maar deze avond geeft geen hoopvol beeld van onze overlevingskansen in de tweede klasse.

eduard
Eduard Hoogenboom

 

 

 

Tabel met ID 24 bestaat niet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Krimpen 4 – Barendrecht/IJsselmonde 3”