Krimpen 4 – Spijkenisse 3

Krimpen 4 beleefde zware avond tegen Spijkenisse 3

Op maandag 21 november 2016 beleefde Krimpen 4 een zware avond door met 7-1 te verliezen van Spijkenisse 3. De avond begon goed doordat maar liefst 3 spelers van Spijkenisse te laat binnen kwamen. Dat gaf mij wat tijd om te kijken hoe ons team startte.

Vooraf was door ons teamleider Meike al nagedacht over een niet al te ‘voorspelbare’ opstelling. Dat was de reden dat Meike zelf aan bord 5 zat en Jan op bord 6 (gewoon omdat Jan altijd zegt met wit te gaan winnen). We wisten dat het een moeilijke avond zou worden omdat de gemiddelde rating van Spijkenisse 3 circa 200 punten hoger ligt dan onze rating.

Maar we gingen vol goede moed ten strijde…

Wil op bord 2 opende met wit en zijn tegenstander volgde in het begin dezelfde zetten als Wil waardoor een compleet symmetrische opening volgde. Ik vroeg me af hoe lang ze dit vol zouden kunnen houden.

Joost op bord 4 kreeg een Franse opening tegen zich en Evert kreeg een Schotse opening te verwerken.

Meike op bord 5 begon met zwart en opende met een draakopstelling met fianchetto en begon na rokade met het oprukken van de f en de g pion.

Bij Jan ging het in het begin vrij snel. Hij ruilde zijn paarden en een loper af waarna hij een loper overhield tegen een paard. Echter dat kostte hem onderweg wel een pion. Later kwam hij in een toreneindspel terecht met 3 pionnen tegen 3 pionnen en een vrij pion voor de tegenstander. Met zijn toren blokkeerde Jan de koning van de tegenstander waardoor er nog een hoop was op een remise.

Robert speelde na als zijn tegenstander een vrij defensieve opening waardoor het wat vast kwam te staan op het bord. Uiteindelijk resulteerde dit in een remise.

Inmiddels was mijn tegenstander aangekomen en omdat ik met zwart speelde probeerde ik weer eens een Scandinavische opening. De pion die vanwege deze opening offerde leverde mij veel aanval op, echter het lukte niet om daar voordeel uit te halen, waarna ik in het eindspel nog steeds met een pion achterbleef staan. Dit was op zich niet erg, alleen had mijn tegenstander een a-pion die hij kon gebruiken om twee tussenzetten te doen waardoor ik in de befaamde zugzwang terechtkwam en helaas verloor.

Tussendoor nog even alle borden nalopend zag ik dat er goed geschaakt werd. Ondanks het ratingverschil maakten we het de tegenstander behoorlijk lastig. Zo had Joost een mooie aanval op de koningsvleugel opgezet waardoor hij zijn tegenstander dwong om lang te rokeren. Uiteindelijk kon Joost de aanval niet doorzetten en werd het remise, waar zijn tegenstander erg blij mee leek te zijn en Joost ook omdat hij voor zijn gevoel steeds slechter kwam te staan.

Ondanks de mooie stellingen bleek er ineens op veel borden iets mis gegaan. De één na de ander verloor, waardoor we uiteindelijk met slechts 2 remises overbleven.

 

Thomas Boeren

 

Krimpen 4 – Spijkenisse 3     1-7

Adri van der Waal – Nick Groeneweg 0-1

Wil Mourmans  – Steven de Wilde 0-1

Thomas Boeren – Bjorn Verstraate 0-1

Joost van der Valk – Steijn de Lange 0,5-0,5

Meike Riemens – Bart de Glopper 0-1

Jan Buis – Peter Zeeman 0-1

Evert Hoogervorst – Patrick Meijer 0-1

Robert Lecomte  – Gijsbert Looij 0,5-0,5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *