Krimpen 5 – Ridderkerk 1

Krimpen 5 geeft winst uit handen tegen Ridderkerk 1

 

Een kleine studie van de speelsterkte van onze tegenstanders liet zien dat het een boeiende avond zou worden. Het zal immers niet vaak voorkomen dat het laagste team van Krimpen uitkomt tegen het eerste team van onze tegenstander. Dat was nu onze zustervereniging aan gene zijde van de Noord: Ridderkerk, met een grote spreiding tussen sterk en zwak, Waar onze kopman Eric het moest opnemen tegen Tushvin Boldoo, vaste deelnemer aan de A-groep van het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB, mocht ik de avond doorbrengen met jeugdspeelster Eva Stok die meer dan 850 ratingpunten minder had dan haar kopman.

Bij veel wedstrijden van mijn team is de eerste partij na een half uur afgelopen waarna de desbetreffende speler de zaal verlaat alsof hij achterna wordt gezeten door de politie. Dit keer was het de beurt aan Henk Stam die op mijn vraag – die ik nog net kon stellen – waarom hij verloren had, volstond het korte antwoord “grafzet” (0-1)

Jos mocht aan bord 2 spelen tegen een oude bekende, Peter Luijendijk, tegen wie hij bijna 40 jaar geleden voor het laatst had gespeeld. Het leek redelijk te gaan tot er ineens een pionneneindspel op het bord stond waarbij de koning van Peter de witte vrijpionnen kon tegenhouden en de koning van Jos de zwarte vrijpion slechts door een verrekijker kon gadeslaan (0-2).

Ik verkleinde aan bord 7 de achterstand tegen eerder genoemde jeugdspeelster. Zij verloor in een aardige slagwisseling een pion en belandde in een eindspel met elk één paard en verder alleen pionnen. Mijn pionnenstructuur was echter aanzienlijk beter waardoor mijn paard succesvol op pionnenjacht kon gaan. Nadat mijn paard nog drie pionnen had opgepeuzeld streek zij de vlag (1-2).

Eric is dit jaar kopman van ons team. Tegen eerdere genoemde Tushvin had hij de zware taak om er iets moois van te maken. Dat heeft er echter geen moment ingezeten. Eric verliet dan ook de arena met het lege gevoel dat je kansloos bent geweest zonder dat je jezelf wat kunt verwijten (1-3).

Bart haalde aan bord 6 met wit in een al kansrijke stelling het punt binnen door een “grotefamilievork”. Barts paard ging naar g6 met voor zwart Kh8, Tf8 en De7 (2-3)

Peter van Wieringen zorgde aan bord 8 voor een sterk optreden door een remiseaanbod van zijn tegenstander af te slaan en daarna razendsnel een matnet in elkaar te knopen. De Ridderkerker die best wel aardig leek te staan, keek dan ook zeer beduusd (3-3).

Eddy (bord 4) had een lastige stelling met aanvalskansen voor beide partijen. Maar Eddy speelde het meest energiek en gebruikte optimaal het voordeel van een open g-lijn ten koste van een dubbelpion op de f-lijn. Daarna toonde Eddy het thema “toegang tot de koning” volledig te beheersen. Met een torenoffer op g6 werd de muur voor de zwarte koning weggeblazen waarna de executie in een paar zetten werd verricht. Zelden heb ik iemand zo van oor tot oor zien glimmen als Eddy, zwelgend in gelukzaligheid. Ik hoop alleen dat mijn opmerking dat hij hier wel een tijdje op kan teren niet de voorbode blijkt te zijn van een aantal met opgeruimd humeur te incasseren nederlagen (4-3).

Het slotakkoord was voor Arjen en het werd helaas een dissonant. Zijn partij had zich traag ontwikkeld naar “de slag om pion a4” waar beide legers veel manschappen voor inzetten. Als Arjen geweten had dat remise voldoende was voor de teamoverwinning had hij denk ik anders gespeeld dan nu. Maar hij vroeg het niet en ik mocht het hem niet influisteren. Het vervolg was dat hij de zaak ging forceren met twee onnodige offers waardoor het van kwaad tot erger ging. Zijn tegenstander benutte de 15 seconden toevoeging optimaal en schoof met minder dan een minuut op de klok de partij rustig uit (4-4). Het droeve slot van de avond was dus het gezicht van Arjen: de bekende boer met kiespijn.

 

Peter de Weerd

Krimpen 5 – Ridderkerk 1  4-4

eric Hill – Tuvshin Boldoo 0-1

Jos Visser – Peter Luijendijk 0-1

Henk Stam – Bas Kuijper 0-1

Eddy Hermans – Jelle van den Berg 1-0

Arjen Postma – Bas Weber 0-1

Bart Zwoferink – Thomas Scheepers 1-0

Peter de Weerd – Eva Stok 1-0

Peter van Wieringen – Wim van Daalen 1-0

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Krimpen 5 – Ridderkerk 1”