Krimpen V1 – CSV V1

Een leerzame avond voor het viertal

De eerste wedstrijd van het viertal in de nieuwe samenstelling ging thuis tegen CSV V1. Toen ik onze overburen de zaal zag binnenkomen met Marco Tjepkema voorop zag ik de avond meteen al somber in. Maar dat zei ik natuurlijk tegen niemand. Mijn inschatting was dat ik Marco aan bord 1 zou gaan treffen en zo gebeurde. Maar nog voordat beide teamleiders hun opstelling gelijktijdig aan wedstrijdleider Harold hadden afgegeven informeerde Marco al voorzichtig bij mij naar onze opstelling, maar daar ging ik natuurlijk niet op in. Probeerde hij mij te ontlopen of dacht hij misschien juist tegen mij een gemakkelijke avond te krijgen? Ik weet het niet. Maar wie is die Marco eigenlijk? Voor wie hem niet kent citeer ik uit OGG van januari 2015 waar ik verslag uitbreng van het Open Capels Jeugdkampioenschap 2014.

“ In de invitatiegroep heerste Jasper Beukema……..Meest opvallende speler hier was Marco Tjepkema. Niemand kende deze jongeman, maar schaken kon hij wel……….Hij is lid van CSV, speelt nog maar een jaartje schaak en heeft talent. Ik heb een paar maal bij hem staan kijken en z’n tegenstanders zien zweten en vervolgens ontsnappen. Gebrek aan ervaring brak hem dan op waardoor het op het eind van de partijen dan toch nog vaak misging. Hem zien we zeker terug.”

Profetische woorden dus, want hier was hij dan. Met inmiddels twee jaar ervaring erbij wat hem voor mij eigenlijk te sterk maakt. Hiermee is mijn nul voldoende verantwoord, hoop ik. Ik was ook als eerste klaar, want bedenktijd gebruikte Marco nauwelijks. Oude tijden met onze Finse Lilly Suomalainen leken te herleven. Lilly is een scheepbouwkundig ingenieur die een paar jaar op kontraktbasis bij Van der Giessen heeft gewerkt en bij ons geschaakt. Ook zij dacht zelden meer dan enkele seconden over een zet na en fiancetteerde als het even kon haar beide lopers. Dat laatste deed Marco niet, die hanteert een geheel andere speelstijl. Wat mij van Lilly altijd zal bijblijven is haar klokoverwinning op onze betreurde altijd rustig en bedachtzaam spelende Jan Willems. Die had al zijn 1 uur en 45 minuten verbruikt tegenover Lily 12 minuten!

Terug naar de wedstrijd nu. Aan bord twee deed Rob het veel beter. Een ijzersterk geposteerd paard, een voor de tegenstander verschrikkelijke penning en een vrijpion maakten samen dat hij op overtuigende wijze de gelijkmaker kon scoren.

Terwijl op drie Marriёt goed stand hield en er bij Leo op vier eigenlijk niet veel aan de hand was ontstond daar plotseling commotie. Wat was het geval? Leo had een zet opgeschreven alvorens die uit te voeren. En dat mag niet waarop de tegenstander de winst claimde wegens de beweerdelijk onreglementaire zet. Wedstrijdleider Harold trok daarop met de betrokken spelers en mij naar de ontmoetingsruimte voor het bespreken van de kwestie. Het werd door Harold prima opgelost die de partij na een vermaning (“niet meer doen, Leo”) en onder het genot van een consumptie liet voortzetten. Helaas ging het een tijdje later wel echt mis toen Leo een toren en daarmee de partij verspeelde.

Met Marriёt ging het onderwijl helaas ook bergafwaarts. Met een kwaliteit minder wist ze het nog lang en goed te keepen maar moest toch, met de vlag op vallen, capituleren. Maar haar debuut geeft vertrouwen voor de toekomst. Lang ging het gelijk op, ze nam af en toe goed even afstand van het bord en vocht, ook nadat het steeds moeilijker werd, knap door.

Theo Heukels

Krimpen V1 – CSV V1  1-3

Theo Heukels – Marco Tjepkema  0-1
Rob Scherjon – Arjan Doorgeest 1-0
Marriet Pols – Bjorn Hartog 0-1
Leo Koot – Menno Stigter 0-1

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Krimpen V1 – CSV V1”