Krimpen wint de RSB-beker!

Krimpen winnaar RSB beker 

We waren nog maar net bekomen van de vorige ronde waarin we op het nippertje doorgingen omdat het laatste bord in ons voordeel was na gelijkspel in klassiek en gelijkspel in snelschaken. Vrijdag 17 juni stond de RSB bekerfinale gepland tegen Erasmus. Speelgrond was de gastvrije locatie van RSR Ivoren Toren, waar we dus de halve finale nipt tegen wonnen.  

Dit seizoen hebben er maar liefst 10 spelers van Krimpen meegedaan in de RSB beker. Het was dan altijd een hele uitdaging voor captain Harold om een team op de been te krijgen. Maar ook nu was dat weer gelukt. Ons team bestond uit Diederick Casteleijn, Harold van Dijk, Michiel Besseling, Hans van Nieuwenhuizen. In die volgorde was ook onze opstelling.  

Hans speelde met zwart tegen ons oud-lid Pieter Sturm en was als eerste klaar. Op het oog had Pieter een typische aanvalsstelling opgebouwd in een soort Torre/Stonewall aanval. Dat vond ik er best eng uitzien voor Hans. Gelukkig kon hij net op tijd f5 in de stelling brengen waarmee hij de witte pionnenopmars kon stuiten. Wat ontstond was een strijd om het veld e5. Ik kon het verder niet goed volgen, maar wat ik begreep is dat Pieter zijn hand een beetje overspeelde en Hans op zijn typische manier mooi kon counteren. Dat betekende het eerste punt, wat erg welkom was. Bedankt voor het invallen Hans! 

Ondertussen vond ik het er goed uitzien bij Michiel. Zijn tegenstander ging voor een scherpe Benoni en wist met een goed getimed b5 opstoot het initiatief te pakken. Michiel won een pion maar moest wel oppassen. Dat deed hij met verve en liet zien de stelling beter aan te voelen dan zijn tegenstander. Hij bleef de pion voorsprong behouden en ging daarmee het eindspel in. Michiel stond dan ook (lange-termijn) gewonnen in een T+P eindspel met een pion meer, maar helaas gaf hij zijn paard weg. Gelukkig waren er genoeg stukken van het bord om de partij naar remise te leiden. 

Harold was op bord 2 aan Olivier Vrolijk gekoppeld. Harold speelde een opening die hij niet vaak speelt, maar die wel bij zijn stijl past: extreem chaotisch. Hij pakte met zijn dame een pion op b2 mee en Olivier joeg de dame weer helemaal terug naar d8. Wel een pion voorsprong, maar een enorme achterstand in ontwikkeling. Toch liet Harold zien dat hij dit goed had ingeschat omdat wit moest offeren om door de pionstructuur van zwart heen te komen. Dat deed Olivier ook en daardoor werd het zo mogelijk nog onoverzichtelijker. Ondertussen had Olivier nog maar enkele minuten op de klok. Het monde uit in een eindspel waarin Harold een gevaarlijke vrijpion kreeg op de c-lijn. Olivier kon die wel blokkeren met paarden, maar hij kon niet voorkomen dat Harold zijn stukken op de goede velden neer kon zetten. Dat overwicht inclusief tijdsdruk deed Olivier de das om en Harold won. Mooie partij van beide kanten en leuk om te analyseren lijkt me! Dit bracht de stand op 2,5-1,5 en zodoende hadden we de winst al binnen. 

Zelf was ik nog bezig tegen Henk Ochtman. In een Caro-Kann wist ik de theorie niet zo goed meer en Henk manoeuvreerde zijn stukken creatief naar de goede velden. Ik kwam een beetje in het nauw, maar wist met een mooie tussenzet de druk van mijn stelling te verlichten en voor de aanval te gaan. Hiermee won ik 2 pionnen, maar Henk kreeg een enorm sterk paard op f4 wat constant voor matdreigingen zorgde. Hier moest ik secuur rekenen en in de analyse achteraf was ik blij om te zien dat ik meestal de beste zet speelde. Ik kon een kwaliteit terug offeren waarmee mijn vrijpionnen de doorslag brachten. Dat bracht de uiteindelijke stand op 3,5-1,5. Een mooie strakke overwinning in de RSB bekerfinale, wat zelfs 4-0 had kunnen zijn als Michiel geen paard had weggegeven.  

Ook felicitaties aan Erasmus met de mooie 2e plaats. Dank aan Arrian Rutten voor het leiden van de wedstrijd.  

Diederick Casteleijn 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *