Krimpen2-Barendrecht IJsselmonde

Krimpen 2 neemt 5e horde.

Het tweede team is er in de vijfde ronde in een thuiswedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde 1 in geslaagd om met 6-2 te winnen. Hiermee behouden wij onze koppositie met een volle 100% score, 10 matchpunten uit 5 wedstrijden. Er volgen nog 2 hordes in de geduchte tegenstanders Sha Mata 1 en SOF/DZP 1. Wij juichen pas als we over de streep zijn.
We begonnen met een voorsprong. Diederick Casteleijn had vooruitgespoeld tegen Iroy Ockeloen aan bord 3 en de koning midden op het bord matgezet.

De tweede uitslag viel aan bord 8, waar Hans van Nieuwenhuizen na 7 zetten klaar was. Een snelle tactische remise? Nee, Hans won een stuk door Dd1-a4+. De loper op g4 kon niet meer het schaak opheffen op d7 aangezien Ron Oosterbos zojuist e7-e6 had gespeeld. De zichtbaar beteuterde Ron jammerde dat dit de tweede keer was dat iets vergelijkbaars hem overkwam.
Floris aan bord 1 kwam in een voor hem bekende gelijkwaardige stelling terecht, maar hij werd voor praktische problemen gesteld, die hij achter het bord niet kon oplossen.
Michel had van wedstrijdleider Peter de Weerd, met goedkeuring van de tegenstander, de vrijstelling gekregen zijn telefoon bereikbaar te houden voor een eventueel telefoontje van zijn hoogzwangere vrouw. Het telefoontje bleef uit, maar aan het bord was het ook aftellen. Michel had op een gegeven moment nog weinig tijd op de klok. Lang leek de stelling in evenwicht, maar Adri Jumelet miste een van de tactische finesses die Michel in de positie had gevlochten. Het leverde een kwaliteit op en Michel’s zware stukken voerden de druk op de blootgestelde witte koning op tot hij wankelde en viel.
Henk Greevenbosch werd geconfronteerd met een schijnoffer op f7. Het leek erop dat Tjerk-Peter de Bruin door vlotte ontwikkeling weleens in het voordeel zou kunnen komen, maar hij pakte het rustig aan en aan het eind van de rit pakte Henk het punt.
Remko speelde tegen Steef Bergakker, van wie hij vorig jaar won. Dit keer was het echter Steef die aan het langste eind trok. De pion van Remko werd zwaar onder vuur genomen en ik denk dat hij hierdoor uiteindelijk verloor. Het eind heb ik gemist.
Joop Huijzer speelde tegen Andre Coenen en ondanks dat hij een moeilijke stelling had wist hij een paard op d8 te winnen en hiermee de partij.
Ik was als laatste bezig en had al begrepen dat ik aan remise genoeg had op het moment dat een ongelijk lopereindspel zeer waarschijnlijk zou ontstaan. Nu bestaat het algemene besef dat ongelijke lopereindspelen “remise zijn”. Vorige week tijdens de les van Harold hebben we geleerd dat je daar dan nog wel de nodige goede zetten moet spelen. Met dit in mijn achterhoofd probeerde ik de nodige problemen aan mijn tegenstander voor te leggen en op twee flanken een pionnendoorbraakpoging te doen. Plots bleek door een verkeerde koningszet een pion van mij niet meer te stoppen en moest Bert Drolenga de handdoek in de ring gooien. De koning moest vanaf e6 de pion op h6 benaderen en Bert koos als route f6, waar f7 de boel zou redden. Zo’n subtiliteit maakt het verschil tussen remise of niet!

Een klinkende 6-2 overwinning. Over drie weken spelen we tegen Sha Mata 1 die ons op de hielen zit. Wellicht de ontknoping in de competitie!

Jan Sluiter, teamleider K2

Krimpen 2 – Barendrecht/IJsselmonde 6-2
Floris Doolaard – Feike Liefrink 0-1
Remko Moerkerken – Steef Bergakker 0-1
Diederick Casteleijn – Iroy Ockeloen 1-0
Joop Huijzer – André Coenen 1-0
Henk Greevenbosch – Tjerk-Peter de Bruijn 1-0
Jan Sluiter – Bert Drolenga 1-0
Michel van Cappellen – Adri Jumelet 1-0
Hans van Nieuwenhuizen – Ron van Oosterbos 1-0

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Krimpen2-Barendrecht IJsselmonde”