LSG 3 – K1

Nederlaag Krimpen 1 tegen degradant

Ondanks een nederlaag in de laatste ronde tegen LSG 3 is Krimpen 1 als 6egeëindigd in klasse 2C.

LSG 3 vocht voor een kleine kans op klasse behoud. Het moest van ons winnen en was dan afhankelijk van de wedstrijd HWP 2 – Schaakmat Westland. Alleen wanneer de wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen bereikte LSG 3 het doel. Schaakmat Westland won het degradatieduel met 5-3 en verzekerde zich zo van nog een jaar in de 2eklasse.

Over onze wedstrijd kunnen we kort zijn. Krimpen speelde met 2 invallers en LSG 3 kwam op volle oorlogssterkte. Onbegrijpelijk dat dit team is gedegradeerd met een teamrating van 2135. Te veel kleine nederlagen (4,5-3,5) deden hen de das om. Toch was de sfeer uitstekend in Leiden door het binnenhalen van de landstitel door LSG 1.

Harold speelde aan bord 1 tegen teamleider Eelco Kuipers en probeerde met wit voordeel te verkrijgen. Zijn stukken waren wat actiever, maar daar stond een geïsoleerde dubbelpion tegenover. Leek mij dat het dynamisch evenwicht niet werd verbroken en het eindspel liep op remise uit. Een goed herstel van onze kopman in deze laatste ronde, want dit was niet zijn seizoen. Zijn score van 4 uit 9 was voor hem de slechtste ooit in zijn herinnering.

Aan bord 2 speelde invaller Floris Doolaard voor Dolf Meijer. Dolf vertrekt en met zijn score van 4,5 uit 6 en een TPR van 2303 de beste Krimpenaar van het afgelopen seizoen. Het zal moeilijk zijn om een goede vervanger te vinden. Dolf, dank voor je inzet en bijdrage de afgelopen jaren! Floris presteert de laatste tijd goed, bijvoorbeeld de sterke overwinning op Harold in de interne competitie. Ook nu begon hij uitstekend en speelde de opening goed. Helaas greep hij met f5 mis en verloor een pion, zonder zichtbare compensatie. Met energiek spel probeerde hij compensatie te verkrijgen, maar de stelling van de Leidenaar werd steeds beter. Een witte vrijpion drong door tot e7, wat het einde betekende voor Floris. Met 0,5 uit 4 blijkt het nog even wennen aan het niveau.

Zelf speelde ik een wisselvallige partij aan bord 3. Vanuit de opening had ik een sterke aanvalsstelling opgebouwd. Helaas overzag ik een onverwachte paarduitval van zwart, wat direct het einde betekende van mijn aanvalsaspiraties. Het werd vanaf dat moment verdedigen. Dat ging mij goed af en kreeg zelfs een enorme kans op de winst, maar vrijwel automatisch terugslaan leverde een minder staand toreneindspel op. Daarin werden over en weer fouten gemaakt, zodat remise een logische uitslag was. Met 4,5 uit 9 en een TPR in de buurt van mijn rating een gemiddeld seizoen.

Marcel Glissenaar werd langzaam maar zeker weggeschoven en verloor vrij kansloos. Het was niet het seizoen van Marcel, met 3 uit 9 bleef zijn score onder de verwachting. Al moet vermeld worden dat er een reglementaire nederlaag bij zat.

Aan bord 5 speelde invaller Hans van Nieuwenhuizen voor Wiggert Pols, die op schoolreis Rome had bezocht en die zaterdag op de terugreis was. Hans verloor ook vrij kansloos na een verprutste opening. Lang spartelde hij tegen maar zijn lot was al vrij snel bezegeld. Wiggert speelde een goed seizoen met 4,5 uit 8, al zal hij zelf niet helemaal tevreden zijn met het resultaat. Jeugdige ambitie is een goede drijfveer en ik verwacht dan ook heel wat van hem het komende seizoen.

Arne Pols vocht zich vanuit een mindere stand terug naar iets wat leek op een gelijke positie. Toch is er toen iets verkeerds gegaan en het eindspel wat ontstond was kansloos. Met 4 uit 9 bleef hij iets onder de verwachting, hopelijk zet de progressie in zijn spel zich het komende seizoen voort.

Dit seizoen debuteerde Diederick Casteleijn met een basisplaats in Krimpen 1. In het begin van het seizoen moest hij nog wennen. Deze laatste ronde was hij de enige Krimpenaar, die zijn partij wist te winnen. Dat brengt zijn score op 2,5 uit de laatste 3 ronden en zijn totaal op 4 uit 8. Een mooie eindsprint en geen slecht debuutjaar!

Lucas Nguyen offerde een pion in de opening maar zag daar niets voor terug. Dat onze youngster een vechter is bleek ook nu. Verbeten zocht hij naar compensatie en wist het eindspel op remise te houden. Met een totaalscore van 3,5 uit 9 zal hij niet tevreden zijn, maar daarmee wist hij nog enige ratingpunten te winnen.

Het seizoen afsluitend ben ik blij dat we voor de laatste ronde al veilig waren in de degradatiestrijd. Er kunnen gekke dingen gebeuren in zo’n laatste ronde. Met een 6eplaats in de 2eKlasse kunnen we tevreden zijn, maar volgend seizoen verwacht ik dat we toch uit een ander vaatje dienen te tappen. Meer stabiliteit is gewenst. Laat dat de uitdaging zijn het komende seizoen.

Peter Glissenaar

LSG 3   Krimpen 1
Eelco Kuipers Harold van Dijk ½ ½
Igor Corne Floris Doolaard 1 0
Quirinies van Dorp Peter Glissenaar ½ ½
Robert Straven Marcel Glissenaar 1 0
Vincent Fructuoso vd Veen Hans van Nieuwenhuizen 1 0
Eric van ’t Hof Arne Pols 1 0
Marcel Mol Diederick Casteleijn 0 1
Albert Termeulen Lucas Nguyen ½ ½
Resultaat  

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *