Misstap Krimpen 1 in kampioensrace

Door een 4-4 gelijkspel tegen Voorschoten 2 is Krimpen 1 een matchpunt achterop geraakt bij concurrent Oegstgeest. Hierdoor heeft Krimpen het niet meer in eigen hand en is een zelfde misstap van Oegstgeest nodig de komende 2 ronden om nog een kans te maken.

Halverwege de wedstrijd schatte ik in dat 4-4 wel eens de einduitslag kon worden. Er werden te veel wisselvallige partijen gespeeld. Wel werd er hard gevochten op alle borden voor de winst behalve aan bord 3 waar ik genoodzaakt was om snel remise aan te bieden, wat werd geaccepteerd. Een verstandige zet daar ik ziek aan het bord verscheen en het gedurende de middag niet beter op werd.

Snel gevolgd door Wiggert Pols die een vlotte overwinning boekte aan bord 6. Zoals hij het zelf omschreef had hij alles voorbereidt tot zijn tegenstander blunderde. Dat leverde materiaal op en een sterke vrijpion. Vakkundig werd het volle punt binnengebracht.

Aan bord 5 streed Bart Dubbeldam tegen Stein Gieben met 2128 de tegenstander met de hoogste rating. Het werd een scherpe Siciliaan waarbij Bart compensatie had voor een pion achterstand. Het leek erop dat hij een verwoestende aanval opbouwde tegen de zwarte koningsstelling. Helaas moest hij even later in zetherhaling berusten, maar toch een goed resultaat tegen deze sterke tegenstander.

Marcel Glissenaar speelde aan bord 8 een partij waar hij nooit lekker heeft gestaan. Een (verouderde) foute openingsvariant leverde een slechte stelling op. Zijn tegenstander speelde het niet optimaal maar hield toch een drukstelling. Met eenvoudige middelen werd de druk opgevoerd en tenslotte stortte de zwarte stelling in. Marcel ondervindt dat het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om zonder gedegen openingskennis een partij te spelen.

Alexander Janse vocht aan bord 4 tegen een speler die hem positioneel wilde insnoeren. Dat lukte de witspeler aardig. Toen Alexander de noodzaak zag om zijn loper van de witte velden te moeten ruilen tegen een paard tekende zich een moeizame verdediging af. Lang bleef Alexander proberen de zware stukken van wit buiten de deur te houden, maar als een boa constrictor wurgde wit de partij uit.

Het was al enige tijd duidelijk dat de uitslag van de wedstrijd afhing van bord 1, 2 en 7. Aan bord 1 speelde Dolf Meijer een solide opzet tegen het Siciliaans. Wellicht dat Dolf probeerde al het tegenspel van zwart in te dammen in plaats van gebruik te maken van de betere plaatsing van zijn stukken. Hierdoor werd het onoverzichtelijk en wisselde de kansen voortdurend. Tenslotte wist Dolf 2 stukken tegen een toren te veroveren en toen de beide losse a-pionnen van zwart van het bord verdwenen bleek de zege binnenhalen geen probleem meer. Deze overwinning hadden we hard nodig. Harold aan bord 2 mishandelde de opening, zeer ongebruikelijk de laatste seizoenen! Hij kwam zeer slecht te staan en zag zich genoodzaakt om 2 pionnen en een kwaliteit te offeren om iets van activiteit te krijgen. Dit was weer de oude Harold, vol op de complicaties gericht en zich ontworstelend aan een glad verloren stelling. Je zou denken aan een variant op het voetbalgezegde over Duitsers: Je hebt pas van Harold gewonnen als zijn koning mat staat! Even leek het erop dat er zelfs winstkansen zouden ontstaan voor Harold, maar Twan van der Togt offerde een kwaliteit terug en bleef zo een pion voor in het eindspel. Hier bleek de superieure eindspel techniek van Harold wat hem in staat stelde de remise binnen te halen. Toch een teleurstelling voor Harold die voorafgaande aan de partij alleen maar dacht aan winst, maar gezien het partijverloop een gewonnen halfje.

Tenslotte was Arne Pols aan bord 7 de partij van de dag aan het spelen. Het werd een rollercoaster van emoties voor onze youngster. Na een goed opgezette partij werd zijn positie overweldigend. Zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. Een pionwinst en een sterk loperpaar tegen een stel paarden met allebei nog een toren leek de winst een kwestie van tijd. De pion ging verloren na een paardvork, maar dat was geen probleem de stelling was nog steeds zeer goed. Even later stond Arne weer een pion voor en was een afwikkeling mogelijk naar een loper paard eindspel met pluspion en nog 2 pionnen op de vleugels. Dit eindspel schatte ik in als gewonnen. Arne koos om de druk verder op te voeren en veroverde nog een pion. Toen brak het cruciale moment in de partij aan, zwart gaf schaak met een van zijn paarden. Alle omstanders zagen dat wit nu gedwongen was om met zijn koning terug te gaan van g3 naar de 2e rij. Hij zou dan scherp op moeten letten dat die paarden met al hun vervelende schaakjes en een binnen dringende toren op b2 geen problemen meer konden veroorzaken. In plaats daarvan koos hij voor Kh4 en zag tot zijn ontzetting dat hij een paard vork op f2 gemist had wat de toren op d3 verloor. Nu viel hij zelf een toren aan zodat er geen toren verloren ging, maar helaas kon het paard na het slaan van de toren op d3 ook de loper op e6 meenemen. Even dacht ik dat Arne onder de tafel wilde kruipen van afgrijzen, maar hij rechtte zijn rug toen hij de materiaalverhouding zag die overbleef. Zwart met paard en pion en wit 3 pionnen, waaronder 2 vrijpionnen, d-pion en de a pion. Ervaren schakers weten hoe moeilijk het paard het heeft tegen de randpion. Arne probeerde als nog te winnen, maar moest na ruim 5 uur spelen toch berustten in remise.

Zelfs Joop Huijzer die aangesteld was als wedstrijdleider bij de KNSB wedstrijd van Voorschoten 1 kon ons niet helpen of fungeren als mascotte.

We zijn natuurlijk teleurgesteld met het resultaat, maar er is goed gevochten en we zullen de druk op Oegstgeest proberen te houden door onze komende 2 wedstrijden te winnen. Over 2 weken al de thuiswedstrijd tegen onze schaakvrienden uit Rijswijk. Komt dat zien op zaterdag 2 april in het Facet aanvang 12.00.

peter
Peter Glissenaar

 

Wouter Noordkamp (1925) – Dolf Meijer                              0-1

Twan van der Togt (2081) – Harold van Dijk                        0,5-0,5

Marcus Driessen (2059) – Peter Glissenaar                         0,5-0,5

Thomas de Ruiter (1876) – Alexander Janse                         1-0

Stijn Gieben (2128) – Bart Dubbeldam                                 0.5-0,5

Gerben van der Hoeven (1956)– Wiggert Pols                     0-1

Martin Voorn (2013) – Arne Pols                                           0,5-0,5

Roderick van Kempen 92024) – Marcel Glissenaar              1-0

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *