Moerkapelle 2 – Krimpen 3

Krimpen 3 op vrijdagavond gedreven naar de winst tegen Moerkapelle 2

Krimpen 3 vertrok op tijd naar Moerkapelle en dat bleek bij aankomst niet helemaal nodig. De spelers van Moerkapelle kwamen na 20.00 uur binnen. De wedstrijdleider gaf in zijn speech aan dat de vrijdagavond hun voorkeur heeft en dat zij moeite hebben met de maandagavond. De avond waarop Krimpen speelt. Daarmee heeft hij gezorgd voor nog meer spirit bij onze spelers om te laten zien dat wij de avond van de tegenstander wel respecteren. In een uiterst enerverende match behaalden wij in de eindfase 3 winstpunten en bereikten daarmee de 3-5 winst.
De terugrit bleek ook avontuurlijk door de mist maar ook dat is verder goed gegaan. De volgende wedstrijd is maandag 8 januari thuis tegen Sliedrecht 4.
Opnieuw een wedstrijd met goede mogelijkheden op een goed resultaat.

Bord 1
Door een verborgen dame zetje wist Kees kort na de opening een pion op te rapen. Daarna moest hij langs de kastrandjes verdedigen, maar zijn kleine voordeeltje kwam niet in gevaar. Opmerkelijk was een staaltje paard dressuur rond zijn koning op b1: Pb3-a1-c2-b4 met zicht op de heerlijkheden op a6, c6 en d5. In de tijdnoodfase bespoedigde een overmoedig loperoffer van zijn tegenstander Kees de overwinning.

Bord 2
David hoopte om tegen Kevin bakker te mogen spelen. Helaas pakte dat anders uit. David speelde de Black Lion en kwam redelijk uit de opening. In het middenspel kwam hij wat minder te staan en na de dame ruil was het eindspel in het nadeel en het werd slechter toen hij ook nog een loper weg gaf. Maar David kreeg er wel 2 vrij pionnen voor terug en een actieve koning. Het gaat niet om hoeveel stukken je voor of achter staat, maar wat de stukken op het bord doen. En ja hoor, de tegenstander liep vast in het spel van David en hij haalde de winst binnen.

Bord 3
Na ter nauwer nood de valkuil in de Neo-Steinitz variant van het Spaans met insluiting van de witte loper te hebben ontweken, was er na de opening weinig bereikt. Alleen een wat achtergebleven zwarte pion op d6. Maar dat werd de tegenstander na lang manoeuvreren uiteindelijk fataal.
Eerst moest hij zijn f-pion geven om insluiting van zijn loper op e5 te voorkomen. Daarna kon pion d6 met alle zware stukken op de d-lijn en een oprukkende pion naar e5 veroverd worden. Nadat zwart ook nog een toren moest inleveren, leek de partij beslist. Maar in hevige tijdnood maak je soms rare sprongen en Eduard liet pardoes zijn toren instaan.
Ruim na half twaalf werd het dus toch nog spannend met alleen de dames op het bord en verschillende pionnen.
Gevaar voor eeuwig schaak kon worden bezworen en de oprukkende f-pion gaf de doorslag. Met twee witte dames op het bord begreep de tegenstander ook dat hij moest opgeven.

Bord 4
In een dame gambiet schoof wit al snel zijn c-pion naar c5, waarna Jos moest breken met … b6 en … a5. Na enkele transacties bleef Jos met een pluspion op b6 zitten en moest die om positionele redenen weggeven.
Alle torens werden geruild, later ook de dames. Vier paarden keken elkaar op hun gemakje aan en de vrede werd getekend.

Bord 5
Thomas heeft vanuit de opening aangekeken tegen een stelling, die steeds een beetje minder gelijk werd. Tot in het eindspel, waar het verschil onoverbrugbaar werd en de partij verloren ging.

Bord 6
Adri kwam met voordeel uit de opening, maar dat voordeel ging verloren in het middenspel. In een uiterste poging om alsnog resultaat te bereiken bereikte hij alsnog een voordelig eindspel van een toren, loper en 6 pionnen tegen 2 paarden en een loper tegen 4 pionnen. Dit bleek bij nauwkeurig spel voldoende voor de winst.

Bord 7
Jan speelde weer het Londen systeem en bereikte een volkomen gelijkwaardige stelling met remise als resultaat.

Bord 8
Joost verspeelde in de opening onnodig een stuk en wit dit daarna niet meer te compenseren. Verlies dus.

Ronde: 3
do 30 nov Onésimus 1 1775  WSV 1 1774 4½ – 3½
do 30 nov Sliedrecht 4 1540 Overschie 3 1712  1½ – 6½
vr 01 dec RSR Ivoren Toren 4 1580 Dordrecht 5 1592 3½ – 4½
vr 01 dec Moerkapelle 2 1652 Krimpen a/d IJssel 3 1683  3    – 5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons