Onésimus 2 -K4

Krimpen 4 in Rotterdam Centrum afgeslacht door Onesimus 2

De tijd van het blijmoedig ondergaan van nederlagen tegen sterkere tegenstanders is helaas voorbij. Afgelopen donderdag werd helaas maar weer eens al te duidelijk dat wij in de tweede klasse niets hebben te zoeken. Soms breekt er in ons sombere bestaan een opklaring door (winst tegen De IJssel) of een flauw zonnetje (eervolle nederlaag tegen Dordrecht). Maar deze keer was het weer eens zwaar bewolkt met buien.
Uitwedstrijden in de RSB-competitie voeren soms naar verre oorden zoals Hellevoetsluis maar deze keer  – bij hoge uitzondering – naar Rotterdam Centrum. Het NIVON bood onderdak aan Onesimus waarvan de Scheepjes onder water waren gelopen. Voor invaller Leo was dit een echte thuiswedstrijd want hij hoefde maar 10 minuten te lopen om achter het bord plaats te nemen. Zijn invalbeurt was zonder meer verdienstelijk. Maar aan het eind van de partij stond er een pionneneindspel op het bord (6 pionnen elk) waarbij de koning van Leo in Verweggistan belandde en dus machteloos moest toekijken hoe zijn laatste pionnen door de collega-monarch werden veroverd.
De halve eer werd gered door Eric die met de auto van zijn baas het NIVON niet kon vinden en een halfuur te laat kwam. Toen ik rond de klok van tien ging kijken had hij echter tot mijn stomme verbazing nog 48 minuten op de klok – dus slechts een kwartiertje nagedacht – tegenover 29 minuten bij zijn tegenstander. Eric hield tot aan het eind van de avond – toen al zijn teamgenoten al waren verslagen – keurig stand en behaalde zo het enige puntje (een puntje is een half punt zoals de lezer al zal hebben begrepen).
Voor het overige was het een avond van treurnis. Jos belandde al vrij spoedig in een kansloze stelling: kwaliteit achter en een slechte pionnenstructuur. Dat kwam niet meer goed. Het zelfde gold voor Evert die onderweg een toren kwijtraakte en daarna even moedig als kansloos nog een tijdje doorspeelde. Theo  – die naast mij zat zodat ik de partij redelijk kon volgen – werd langzaam platgewalst. Invaller Joost deed het – net als de andere invaller Leo – zeker niet onverdienstelijk maar werd uiteindelijk ook op waarde geklopt.
Onze kopman en remisekoning Robert verging het niet beter. Hij belandde in een eindspel met twee pionnen minder waarbij zijn tegenstander een kluitje van drie vrijpionnen op de damevleugel had: twee op de b-lijn en één op de c-lijn. Omdat er nog vier torens op het bord stonden speelde hij nog even door, hopende op het wonder dat niet kwam.
De eerste regenbui van de avond werd over mijn bord uitgestort. Met wit koos ik een te riskant plan in een Siciliaan: lang rocheren tegenover kort rocheren door zwart. Als spoedig pakten zich echter donkere wolken samen boven mijn damevleugel terwijl het op de zwarte koningsvleugel lekker weer bleef. Dat eindigde dus in een nat pak voor mijn koning.
Op 26 maart zullen wij ons verblijf in de tweede klasse afsluiten met een thuiswedstrijd tegen Erasmus 3. Daarna dalen wij dus af naar lagere maar waarschijnlijk ook zonniger sferen. En wie weet komen er van de zomer weer zoveel nieuwe leden naar Krimpen dat er weer een Krimpen 5 komt –  waar de meesten van ons thuishoren!

Peter de Weerd

Onésimus 2 Krimpen 4
1. Harm de Oude Robert Lecomte 1 0
2. Paul Wassink Eric Hill ½ ½
3. Andre Leffers Evert Hoogervorst 1 0
4. Harry Elgershuizen Jos Visser 1 0
5. Jacques Goud Peter de Weerd 1 0
6. Shau-Ming Yuen Theo Heukels 1 0
7. Ap Willeboordse Joost Otterspeer 1 0
8. Martin Schouten Leo Koot 1 0
Resultaat ½

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Onésimus 2 -K4”