Pascal 1 – Krimpen 2

Krimpen 2 perst er de winst uit in Papendrecht

Dinsdag 25 oktober bezochten wij met Krimpen 2 het Denksportcentrum te Papendrecht. Het hele belendende parkeerterrein stond afgeladen vol bij aankomst. Zou heel Papendrecht dan uitgelopen zijn om getuige te mogen zijn van de kraker PASCAL 1 – Krimpen 2? De oorzaak bleek te vinden te zijn in de naastgelegen, met bridgers gevulde, zaal. Ook denksport, immers.
Bij binnenkomst stonden alle borden keurig netjes opgesteld met voor elk bord een apart tafeltje. Een rijtje van zeven in plaats van acht tafels, aangezien ik (Jan Sluiter) al vooruit had gespeeld in Krimpen. Opponent Robin Bos was anders verhinderd geweest. Ik had die partij gewonnen en we bevonden ons dus al in een goede uitgangspositie. Bovendien kon ik nu als non-playing captain optreden, het kladblok voor het verslag reeds in de hand.
Ik moet zeggen dat alles zo te kunnen volgen, zonder zelf een partij te spelen, wel een heel andere dimensie qua spanning met zich meebrengt. Misschien kwam het ook door het scoreverloop, hierover nu meer.
Op bord 1 speelde Diederick een puike partij. Hij kwam in een voor hem bekend middenspel terecht. Zijn sterke tegenstander Peter Kuijpers (2099) probeerde zich te bevrijden met de klassieke tweesnijdende tegenstoot …f7-f5.
Wat volgde was een tactisch paardoffer van zwart en na dameruil heroverde Diederick deze weer. Toen Diederick Pb5 speelde naast zijn al ongedekte loper op c5, speelde Kuijpers het voor de hand liggende Td5 met het idee een van de stukken te winnen. Wel kwam zo Pc7 in de stelling en dit leverde kwaliteitswinst voor Diederick op. Hij bood hierna remise aan en meldde mij dit vervolgens. Hij verontschuldigde zich meteen voor het feit dat hij dit niet vooraf had overlegd, maar het halfje was voor het gevoel 3/4 punt waard. Ondertussen had Michel op het staartbord tegen Jo Pattinama zich verslikt in een zwaar stukken eindspel. Hij stond erg moeilijk, ik denk zelf verloren. Ik vertelde Michel dat remise aan zijn bord gunstig zou zijn. Michel bood kort hierop remise aan. Hans kreeg een remiseaanbod van Kees Brinkman aan bord 5. Hans stond een pion voor en ik vroeg hem voorlopig door te spelen met het oog op een ingecalculeerd verlies van Michel. De tegenstander van Michel sloeg aan het denken nadat hijzelf remise moest afslaan van z’n teamleider. Even later koos hij eieren voor zijn geld met eeuwig schaak en werd het gelukkig remise.
Een plotse tegenvaller was dat Hans niet alleen de pluspion verloor, maar ook door twee ongelukkige zetten via een toreneindspel geforceerd in een verloren pionneneindspel belandde!
Remko had aan bord 2 tegen Meinte Smink een pion gesnoept en hing daar nu met zijn hele hebben en houden aan vast. Een hele interessante partij volgde. Remko had veel tijd nodig en op het eind te weinig over. Hij kon het niet meer houden en met het verliezen van een stuk verloor hij ook zijn partij.
Tussenstand 3-2, achter dus!
Henk, Joop en Floris waren nog bezig. Floris speelde tegen Teus Dekker (1982) een voor de toeschouwer lastig te beoordelen partij. Lang keken ze naar een stelling waar nog weinig hout was verdwenen. Floris deed geen gekke dingen en hield de boel mooi in balans naar mate het meer richting een eindspel ging. Uiteindelijk bood Dekker remise aan en werd de vrede getekend.
Joop had een openingsvariant, waar zijn tegenstander Cor Oliemans een oude verdedigingsopzet op het bord bracht. Opvallend was dat Oliemans al snel veel tijd gebruikte met als gevolg een half uur bedenktijdsverschil.
Joop kon een klein plusje uitbouwen en toen de factor tijd echt zijn tol ging eisen, incasseerde Joop het punt.
Henk kon nu met een overwinning het team over de streep helpen. De partij was typerend voor Henk. Langzaam verschijnen de stukken en pionnen soms op niet voor iedereen voor de hand liggende velden. De stellingen vind ik vaak moeilijk te overzien, maar ik weet dat hij daarin thuis is en dat stelt me gerust. Zoals wel meer opstaat er een eindspel en Henk weet dan vaak veel uit zijn stukken te halen. Ook nu lukte hem dat en offerde hij een paard voor een vrijpion en wist hij zelf een winnende vrijpion naar voren te loodsen.
Een smakelijke overwinning!
Volgende keer mogen we voor het eerst thuis spelen en wel tegen Fianchetto 1. Zij hebben ook beide voorgaande wedstrijden gewonnen en staan met koploper Sha Mata 1 en ons op 100%.

Jan Sluiter, teamleider K2

Pascal 1 – Krimpen 2   3,5 -4,5

Peter Kuijpers – Diederick Casteleijn 0,5 – 0,5

Meinte Smink – Remko Moerkerken 1-0

Cor Oliemans – Joop Huijzer  0-1

Teus Dekker – Floris Doolaard  0,5 -0,5

Kees Brinkman – Hans van Nieuwenhuizen  1-0

Hans van de Beukel – Henk Greevenbosch  0-1

Robin Bos – Jan Sluiter 0-1

Jo Pattinama – Michel van Cappellen 0,5 – 0,5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *