PI juni 2017

EEN SIMULTAANSEANCE IN HET HIER BOVENSTAAND GEBOUW

De wens van voormalig staatssecretaris Fred Teeven wordt realiteit in Krimpen aan den IJssel. Hij zegt te hopen dat de kennismaking met het schaakspel gedetineerden helpt ’terug te keren naar een gewoon leven en de juiste beslissingen te nemen’.

Ook de leiding van de PI Krimpen aan den IJssel hoopt dat de gevangenen de goede kanten van het schaakspel leren toepassen op hun eigen leven.

Men hoeft niet per se wereldkampioen geweest te zijn om tot de groten uit de schaakgeschiedenis gerekend te worden, maar schaakvriend HvN groeit zo langzamerhand uit tot een grootheid met het geven van een simultaanseance in een PI. Zaterdag 17 juni 2017 was het weer zover. Voor de 4e keer maakte wij kennis met de Krimpense gastbewoners van de PI. Onze simultaangever hoopt dat de gevangenen iets opsteken van het spel waarin volgens hem ‘geduld en probleemoplossend vermogen worden beloond’.

Sommigen hadden we eerder ontmoet, een enkeling was nieuw. HvN, DvB en AvdW werden weer ouderwets met hartelijkheid begroet door Marry van Wijngaarden en assistenten. Vóór aanvang van de simultaan trakteerde onze gastvrouw koffie, later gevolgd door koffie met koek, weer later met limonade en weer later Snickers en Mars-repen.

Klokslag 08.30 uur was de aftrap met AvdW aan het 1e bord, gevolgd door 9 gastbewoners van de PI. In bordvolgorde gaan wij het verloop van de partijen met een enkel woord toelichten.

  1. Adri zette een zuivere theoretisch stelling op, gaf op de zoveelste zet een schaakje, een schaakje is nooit weg, maar het paard galoppeerde snel de terugreis. Even later bood bord 1 remise aan. De simultaangever accepteerde dat in een vlaag van verbazing.
  2. Een tegenstander met verstand van zaken. Hans dreigde op f7 te slaan, maar zwart speelde onmiddellijk d5. Er volgde exd5, Pxd5 en toen toch Pxf7, Kxf7, Df3+ met alle gevolgen van dien.
  3. Speelde gedegen, maar staakte de strijd in het middenspel.
  4. Na een reeks zetten stond zwart 2 pionnen achter. In 2015 boekte de man nog winst.
  5. Kwam slecht uit de opening, kwam alsmaar slechter te staan, er restte slechts opgeven.
  6. Ook dit bord verloor materiaal, kreunde en zuchtte naar hartenlust en gooide de handdoek even later in de schaakring.
  7. Idem als bord 3.
  8. Speelde dezelfde openingsvariant als bord 2, maar kwam snel een leger aan pionnen achter te staan.
  9. Verliest snel een paar pionnen en staakte de strijd na een verbeten gevecht.
  10. Het laatste bord verloor veel materiaal, maar speelde dapper door.

Eindstand 9,5 – 0,5 en de klok sloeg 10.30 uur. Een aantal spelers (7 x ) wilde nog wel een ronde. HvN eveneens die vervolgens een slagveld, in een recordtempo, aanbracht.
8 – 0.
Omstreeks 11.30 uur stonden wij weer buiten. Het was leuk, het was gezellig, het is uitzien naar de volgende keer.

DvB

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *