Pionier 1-Krimpen 4

Krimpen 4: de eerste klap was een echte klap … en dus geen daalder waard

Zie ook RSB

Zoals wij allen weten gaat het zo goed met onze vereniging dat we een extern team zijn kwijtgeraakt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De krochten van de RSB hebben we definitief verlaten. Speelde ons laagste team (Krimpen 5) vorig jaar in de vierde klasse, dit jaar speelt ons laagste team (Krimpen 4) in de tweede klasse. Vaarwel krochten, welkom bel-etage. Voor het merendeel van de voormalige Krimpen 5 spelers die nu in Krimpen 4 zijn beland een pittige verhuizing. Maar het uitzicht op onze nieuwe etage is geweldig!

Voor mij zelf is dit seizoen een hele verandering: van subtop C-groeper naar de nieuwe eredivisie van Krimpen en van de vierde klasse RSB naar de tweede klasse RSB. Wat niet is veranderd is dat ik teamleider ben van ons laagste team van Krimpen. Zorgen genoeg want het bleek niet eens mogelijk een compleet vast achttal te formeren. Ik ben ook zeer benieuwd hoe ons bestuur dit soort problemen gaat oplossen in de grote moderniseringsslag die onze voorzitter heeft aangekondigd bij het 90-jarig jubileum.

Op donderdag 5 oktober mochten wij in de externe competitie als eerste aan de bak tegen de Pionier in Hellevoetsluis. Om meteen de koe bij de horens te vatten: het werd een drama: 0-8!

Henk (bord 2) verloor als eerste na (zijn eigen woorden) een “grafzet”. Hoe onze kopman Robert vervolgens verloor heb ik niet meegekregen. Arjen werd aan bord 6 geleidelijk platgewalst waarna zijn stelling instortte (0-3). Ook op achtste bord van Theo was het al snel eenrichtingsverkeer van wit naar zwart (0-4). Een van de moeilijkste zaken voor een minder goede schaker is immers het kunnen pakken van het initiatief.

Nadat Eric (bord 3) en Evert (bord 4) beiden hadden verloren – Eric na een incorrect offer – bleven Jos (bord 5) en ikzelf (bord 7) op de late avond als laatste over. Ik hoopte dat ik de kapitein zou worden die als laatste het zinkende schip zou verlaten. Maar Jos stak daar gelukkig een stokje voor door nog volop in de slag te zijn nadat ik had verloren. In mijn eigen partij was ik zeker niet kansloos: ik had in het middenspel een paard voor 3 pionnen. Een lastige en interessante stelling waarin ik de fout maakte de stelling voor mij slechter in te schatten dat die na afloop bleek te zijn. Met geduld was er wellicht een kans geweest op remise. Maar nu vluchtte ik ten onrechte in een wanhoopsoffensief dat vakkundig werd weerlegd.

Jos moest nu met de toekijkende meute om zich heen de eer zien te redden. Ik denk dat dat er in zat en ik weet zeker dat Jos dat mij mij eens is. In een stelling met wederzijdse dreigingen verzuimde hij echter een loper te activeren. Daardoor speelde Jos eigenlijk met een stuk minder waarna hij de greep op de stelling verloor… en daarmee ook de partij.

Erger dan dit kan het dus niet. Ik zal mij echter niet aan een voorspelling wagen hoeveel bordpunten we aan het eind van het seizoen hebben. Wie weet valt het mee!

Peter de Weerd
6 oktober 2017

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Pionier 1-Krimpen 4”

Show Buttons
Hide Buttons