PJK 2016

Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) 2016 dag 1logo-500dpi

Vandaag was de start van de PJK die voor het eerst in De Boekenberg te Spijkenisse worden gehouden. We hebben daar deelnemers in de categorieën A, B, C en D. Vanwege de tegenvallende aantallen deelnemers in de “oudere” groepen spelen de A en de B categorie in één groep. In de A speelt Meike mee bij de jeugd. Voor de goede verstaanders : dus niet in de categorie meisjes. Arne en Wiggert zijn de te kloppen deelnemers in de B. Dominggus speelt in de C. Die groep kent een vreemde start. Daarover direct meer. Eerst Arne een Wiggert in de B. Arne won vandaag beide ronden zonder echt in de problemen te zijn gekomen. De tweede ronde was tegen Meike die zich dapper verzette maar met een kwaliteit minder op het eind toch moest capituleren. In haar partij daarvoor speelde de kwaliteit ook al een beslissende rol. Eerst toren tegen licht stuk verloren en even later een vol licht stuk gewonnen. Dan sta je volgens mij de kleine kwaliteit voor en dat was goed genoeg voor de winst.

Wiggert had een ongelukkige start tegen Ting Ting Lu. Een foutje leidde naar een dubbelaanval wat op termijn verlies van de partij betekende. In de tweede ronde herstelde hij zich prima.

Dan zoals beloofd over naar de C- categorie. Er waren 7 spelers aangemeld. Onder hen favorieten Dominggus en Tommy Tran. De laatste was er echter niet, want ziek. Maar misschien dat hij er morgen en zaterdag wel is, zo werd gezegd. Er werd daarom als volgt besloten : we spelen all play all volgens Bergertabel te beginnen op een schema van 6. Afhankelijk van de vraag of Tommy er morgen is wordt dit vervolgd dan wel overgegaan op een schema van 8. Dat zal aanpassingen vragen van het geplande rondenschema over de 3 dagen van 3 – 2 – 2. We zullen zien hoe dit zal gaan. In ieder geval kende Dominggus een prima start met drie goede overwinningen.

Morgen en overmorgen komt Hans in aktie in de D.

Wordt vervolgd.

Theo Heukels
Theo Heukels


Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) 2016 dag 2

In de C-categorie verscheen Tommy Tran ook vandaag niet zodat het toernooi kon worden afgerond. Door beide resterende partijen winnend af te sluiten wordt Dominggus onbedreigd met de maximale score van 5 uit 5 kampioen en plaatst zich daarmee voor het NK. Gefeliciteerd! Hem zien we terug in het Topsportcentrum Rotterdam.

Vandaag startte de D-categorie die in totaal 9 ronden gaat spelen waarvan er vandaag 5 op de rol stonden. Hans scoorde hier een verdienstelijke anderhalve punt. Morgen de resterende 4 ronden.

De uitslagen in de AB groep van vandaag staan garant voor een spannende slotdag morgen. Van onze kanshebbers verloor Arne in partij 1 van Wang Yang maar won partij 2. Dat maakt 3 uit 4. Wiggert won tweemaal en staat ook op 3 uit 4. Aan kop gaan William Gijsen en Wang Yang met elk 3½. Opgemerkt moet worden dat Wang in de A-categorie speelt en geen bedreiging is voor Arne en Wiggert. De stand en de reeds gespeelde partijen brengt wel met zich mee dat ze nu tegen elkaar gaan spelen………net als koplopers Wang en William. Zowel in de A als in de B categorie gaat het om 1 plaats op het NK.

In de schaduw van al dit geweld speelt Meike goed mee. In de eerste ronde tegen Marco Tjepkema waren 2 pionnen onvoldoende compensatie voor een stuk. Verlies dus. Maar in de tweede ronde werd het punt tegen Lorena Kalkman bekwaam en geduldig binnengehaald. Met minder dan een minuut op de klok gaf die op.

Bijzonder is verder dat het toernooi zondag een staartje krijgt. In de E categorie, waar wij geen deelnemers hadden, gaan 5 gelijk-geëindigde spelers een extra halve competitie spelen om 1 NK plaats.

Wordt vervolgd.

Theo Heukels
Theo Heukels

Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) 2016 dag 3 (slot)

Arne RSB jeugdkampioen categorie B

In de AB zorgden de uitslagen van de 5e ronde voor een interessante uitgangspositie van de 6e, , tevens slotronde. Arne en Wiggert remise tegen elkaar terwijl Wang Yang wint van concurrent William Gijsen. Arne , Wiggert, William – allemaal 3½ punt met 1 NK plaats te vergeven. In de slotronde iedereen remise, dus moeten er barrages volgen. Een halve competitie rapid met 25 minuten op de klok zonder toevoeging. Arne en Wiggert winnen beiden van William die daarmede is uitgeschakeld. Vanwege hun onderlinge remise moet de barrage tussen Arne en Wiggert worden voortgezet, nu met 2 partijen met 10 minuten bedenktijd. De eerste loopt remise. Als de tweede ook remise zou lopen wordt het snelschaken. Een beslissing moet er hoe dan ook komen, desnoods middels een Armageddonpartij. Daarbij is remise uitgesloten. Maar zover komt het niet; de returnpartij schrijft Arne op z’ n naam die daarmee de titel en het NK ticket pakt. Wiggert vestigt nu z’ n hoop op een vrijplaats.

Helaas wist Meike vandaag niet meer aan haar 50% score toe te voegen die daardoor daalt naar 33⅓. Next time better!

Een aardig incident – als men het zo wil noemen – deed zich nog voor aan het begin van de slotronde. Marco Tjepkema opent 1. e4 met remiseaanbod. Hilariteit, opschudding en vertwijfeling in de zaal. Dat mag niet, meent de een. Remise aanbieden mag pas na 3 zetten gelooft weer een ander. In ieder geval worden er handen geschud en lijkt mij de remise een vaststaand feit. De discussie is echter nog niet verstomd. Even later : de partij gaat verder of wordt heropend, hoe wilt u het zien? Een zet of vijf later wordt het opnieuw remise, ditmaal onbetwist.

Hans trof het niet in zijn categorie D. Een oud probleem deed zich hier weer eens voor, dat van de vroegtijdig afhakende spelers. Omdat het bij een meerdaags toernooi van belang is dat iedereen het omwille van de zuiverheid ook uitspeelt. Vandaag waren er vier deelnemers minder dan gisteren. Spelers uit de onderste regionen. Teleurgesteld? Geen zin meer? Toch maar gaan voetballen of die nieuwe schoenen kopen? Ziek wellicht? Daardoor kreeg Hans sterkere tegenstand dan hij eigenlijk had moeten hebben. Mede daardoor kon er vandaag slechts één punt aan zijn totaal worden toegevoegd. Jammer.

De Boekenberg in Spijkenisse, waar we 3 dagen te gast waren, bleek een uitstekende accommodatie voor het evenement en de uitvoering door SV Spijkenisse was top. Bedankt mensen!

Theo Heukels
Theo Heukels

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *