Rijswijk 2 – Krimpen 3

Naast het huzarenstukje van Krimpen 1-KNSB, winst bij het sterke DSC-Delft 1, de monsteroverwinning van Krimpen-K4 bij Leiderdorp-K3 mocht ook Krimpen-K3 het zoet de overwinning smaken, uit tegen Rijswijk-K2 , werd het 2-6. Natuurlijk Rijswijk-K2 was verzwakt en speelde met 4 invallers maar Krimpen-K3 profiteerde maximaal en deed een ferme stap richting handhaving van de 4e klasse. We kunnen/zullen de handhaving definitief maken door op 7-maart te winnen van de nummer 10, de Stukkenjagers-K4. Graag jullie beleving van afgelopen zaterdag inzenden, eventueel vergezeld van een diagram, voor aanstaande vrijdag.

Voorwerk.
Zaterdag en zondag kreeg ik afmeldingen van Remko en Bert ten Wolde. Maandag een uitnodiging verstuurd naar onze vaste reserve.
Dinsdag en woensdag heerlijk ondergedompeld in het filmfestival van Rotterdam.
(Aanrader :Children-of-the-sun// Ceylon rond 1815/kastenstelsel) Maar geen antwoord van R1 mogen ontvangen.
Donderdagmorgen kreeg ik bericht, dat de invalbeurt niet uitkwam. De teamleider van Krimpen K4 bleek zijn mensen ook hard nodig te hebben. Daarop een nieuwe kandidaat R3, gepolst met negatief resultaat.
Toen wist ik het even niet meer. Noodoproep gedaan naar de vz, de trainer, HvN en het team. De trainer belde vanuit de filmzaal maar R4 kon ook niet, ook R5 speelde niet op zaterdag. Inmiddels was het avond en besloot ik de suggestie van Bert v Brussel te proberen. Telefoonnummer en mobiel nummer van R6 bleken niet te kloppen.

Toen maar een email gestuurd met de vraag of R6 mij wilde bellen. Ik was inmiddels niet meer vrolijk gestemd en ging maar slapen. Vrijdagmorgen werd ik wakker en keek op mijn mobieltje. Wow, Bert ten Wolde was toch beschikbaar! Even later belde R6 me terug, ja R6 was eventueel wel beschikbaar geweest.
Bedankt Jos!  
Tot zover dit jankverhaal met  happy end.

Zaterdag togen we naar Rijswijk. Daar aangekomen bleek dat Joop Huijzer vertraagd was. Stipt om 12:00 uur werden we achter de borden gezet en gingen de klokken aan. Om 12:15 bleek dat Joop naarstig een parkeerplek zocht. Gelijk maar even op het wedstrijdformulier gekeken en wat bleek ? Rijswijk II speelde dit degradatieduel met 4 invallers !? Niet veel later stormde Joop binnen en in een mum van tijd stond er een zet of 10 op het bord. Joop speelde zijn huisvariant tegen de CK. Binnen een uur was Bert van Brussel klaar en mocht hij een winstpunt noteren.

Dit schreef Bert :
Dank voor je enthousiaste invulling van het teamleiderschap. Dat helpt echt om tot betere resultaten te komen. Omdat ik als eerste klaar was kon ik bijna alle partijen goed volgen. Alleen de winst van Hans Ranft heb ik niet gezien. Ik zag de kansen keren in de spannende partij van Kees. De andere partijen stonden gelijk of beter. Knap, dat Joop er nog een winst uithaalde. Dat had ik echt niet meer verwacht. Een mooie en belangrijke overwinning! 

Vlak daarna kwam Hans Ranft langs, hij had ook al gewonnen, wat een weelde! 0-2.

Dit schreef Hans;
Mijn partij aan bord twee was tegen een zwakkere speler. Na een normale opening waarbij ik wat naar voren was getrokken met mijn stukken was het al snel raak. Ik sloeg met mijn dame een paard dat slechts gedekt stond door de dame. Nadat de dame had teruggeslagen kon ik met een paard een ,vervelend schaak geven, paard voor dame terug….tegenstander gaf direct op.
Intussen had ik Bert van Brussel gevraagd de coaching van het team over te nemen, dat deed Bert serieus en met verve. Niet veel later kwam Joop Elderhorst melden dat ook hij gewonnen had !  0-3.

Dit was Joop’s  verhaal :
Joop Elderhorst (op bord 3 i.v.m. de afwezigheid van Remco) schoof zijn tegenstander zonder al te veel inspanningen in 23 zetten van het bord. Daar hoef je eigenlijk alleen de eindstelling voor te zien:

Zwart heeft de hele partij nog niets kunnen dreigen en daar gaat het ook niet meer van komen. Na wits 23. a2-a4 gaf zwart het reeds op. Met het pionnetje meer, een reuzenpaard op e6 en de dreigende opening van de a-lijn (bijvoorbeeld gevolgd door Th1-h4-a4) staat wit weliswaar zeer goed tot gewonnen maar in een teamwedstrijd had zwart het zich wel mogen laten bewijzen.
Gaande langs de borden zagen we dat Bert ten Wolde met zwart al een pluspion had, zelf had ik het een kleine plus  in een koningsindier van mijn tegenstander Timo. Kees Greevenbosch had een flinke plus en ook Meinte stond prima. Joop Huijzer had zijn geofferde pion inmiddels terug en stond gelijk. Zonder onaangename verrassingen zou er dik gewonnen kunnen worden.
We naderden de tijdnoodfase, alleen bij B5 was de situatie van + – naar – + veranderd. Waarnemer Joop E. fluisterde in mijn oor, dat onze man in 1 zet had kunnen winnen.
Onze topscorer Meinte, in gevecht met een 86-jarige generaal b.d., ging in overleg met de coach en vroeg of remise mogelijk was. Meinte legt uit : De opening werd goed behandeld door wit. Ik kwam met zwart dan ook niet direct tot gelijkspel. In het middelspel had ik mijn tegenstander kunnen verrassen door 2 Torens te ruilen tegen een Dame en Pion. Het zag er kansrijk uit, maar durfde het niet aan. Na een computercheck bleek wit een goede verdediging te hebben. In de tijdnood van mijn tegenstander forceerde ik de stelling en zag te laat dat dit ten koste ging van een pion. Ik bood daarom remise aan, wat werd geaccepteerd.

Tussenstand 0,5-3,5. Zelf was ik aan B7 inmiddels in een kansrijk P eindspel beland.
Het slotakkoord ging zo :

48 Ke4x–Pc3+; Kf5-Kf7; d6 –Ke8; Ke6 1-0, de pion wandelt naar promotie.
Tussenstand 0,5 – 4,5 Met 2 matchpunten in de tas terug naar Krimpen !
Een heerlijk bevrijdend gevoel.
Na de tijdnoodcontrole zag de speelzaal er zo uit

Bert ten Wolde, probeerde uit alle macht, zijn dubbel lopereindspel met pluspion te winnen. Kees Greevenbosch verdedigde uit alle macht een schier hopeloze stelling en Joop Huijzer deed zijn uiterste best om zijn tegenstander alsnog pootje te lichten.

Hier volgt het relaas van Kees:
Aan bord 5 kwam ik met licht voordeel uit de opening. Op zet 22 blunderde mijn tegenstander met Dc5-c2 (diagram invoegen a.j.b.: wit: Kh1, Df4, Td1, Tf5, Pe4, Le2, a2, d5, g2, h2, zwart: Kc8, Dc2, Td8, Th8, Pb2, Lf6, b6,b7, c7, g7, h6).
Mijn antwoord 23. Td1-c1 had hij overzien. Er volgde 23. …. Lf6-g5 24. Pe4xg5 h6xg5 25. Tf5xg5 Th8-f8. Op mijn beurt overzag ik nu het simpele 26. Df4-g4+, gevolgd door damewinst met c1xc2.

Te snel wilde ik het te mooi doen met 26. Le2-g4+ Kc8-b8 28. Lg4-f5. Zwart reageerde met 28. … Pb2-d3 (Dc2xc1 29. Df4xc1 Td8xd5 zou zelfs nog beter voor hem zijn geweest) en mijn voordeel was verleden tijd. Daarna ging het van kwaad tot erger (0-1 na 64 zetten).

Inderdaad een bittere pil voor Kees.

Inmiddels gingen Joop Huijzer en Bert ten Wolde onverstoorbaar verder met hun jacht naar het volle punt.

Hier volgt het verhaal van Joop :
Ik wordt liever niet herinnerd aan mijn partij van zaterdag, maar toch maar iets geschreven. Onderstaand een diagram van het einde van de partij, tenminste als ik met de toren van b8 geslagen had op b6.

Ongelofelijk maar waar: ik zag tijdens de partij niet hoe het paard van c6 op tijd veld b1 dekt……
Voorafgaande aan deze episode had ik al veel eerder kunnen winnen maar de methode die ik koos was niet slecht en leidde tot stukwinst dus zo slecht was die keuze niet….Al met al een erg slechte partij helaas.
Maar.. Joop tilde de tussenstand wel naar 1,5 – 5,5.

Resteert de partij van Bert ten Wolde.
Bert was tijdens de partij een pion voorgekomen en deed er alles aan om deze pluspion te verzilveren naar een winstpunt. Stelt u zich voor: wit 2 lopers en een pion op f4 en d4 ; Bert twee lopers, en een pionblokje d5-e6-f5. Een schier onmogelijke opgave, maar Bert ging ervoor. We noteerden de 70 zetten, de 80, de 100, de 110, maar uiteindelijk berustte Bert in remise.

Slotstand een mooie 2-6.
Zaterdag 7 Maart volgt nu de massakamp tegen de Stukkenjagers.(I,II en IV) Wij spelen dan tegen de Stukkenjagers K4. Met Remko in onze gelederen gaan we dan op jacht naar opnieuw 2 matchpunten.

Bedankt heren!

Verzameld en opgetekend, Hans van Calmthout

P.S. Jammer dat ons tweede team het niet kon bolwerken uit tegen t Pionneke.

Rijswijk 2Krimpen 3
1Stap van der, H.F.A. (Harry1756Huijzer, J. (Joop)19200 – 1
2Tol van der, J.H. (Henk)1519Ranft, J.H. (Hans)18600 – 1
3Oortmarssen van, H. (Hans)1819Elderhorst, J.J.M. (Joop)18180 – 1
4Steffers, H. (Hendrik)1782Smink, M. (Meinte)1885½ – ½
5Knigge, M. (Mark)1668Greevenbosch, C. (Kees)17251 – 0
6Huitema, D.J.E. (Doeke)1535Brussel van, A.G.J. (Bert)117430 – 1
7Peursen van, T.W. (Timo)1340Calmthout van, J.J. (Hans)17410 – 1
8Strien van, B. (Bart)1663Wolde ten, B. (Bert1696½ – ½
Resultaat2 – 6
Zie ook KNSB 4G

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Rijswijk 2 – Krimpen 3”