ROKAD0 1 – K2-KNSB

Rokado 1 maatje te groot voor Krimpen 2 KNSB

De wedstrijd tegen Rokado 1 hebben wij zonder onze kopman Michiel Besseling kansloos verloren met 6,5-1,5. Michiel is niet voor niets afgestaan aan onze hoofdmacht want die hebben een mooie overwinning uit het vuur gesleept tegen Voorschoten 1. Elders op deze site leest u daar ongetwijfeld meer over.

Ik was zelf als eerste klaar. Ik moest de zwarte stelling bevrijden met e5. Ik deed dat echter te snel en werd verrast door Pc4 waardoor de e5 pion verloren ging en er een mooie winnende combinatie voor Ben Boog op het bord kwam. Cor de Zwart kwam fantastisch te staan. Hij had een geweldig (s)loperpaar. Op het moment dat hij de partij winnend kon afsluiten met Tc8 speelde hij Ld2 waarna Ld3 een onvermijdelijke ruil van het loperpaar tot gevolg had. Wit kreeg na de ruil druk op pion g6 wat Cor deed besluiten remise aan te bieden. Het voorstel werd geaccepteerd. De volgende remise kwam van Henny Versteeg. In die partij gebeurde niet veel bijzonders.

Na deze 2-1 stand was de koek op. Peter van Nieuwenhuizen stond de hele partij gedrukt. Toen de tegenstander het spel verlegde van de damevleugel naar de koningsvleugel moest Peter pion f2 weggeven. Daarna kwamen de zwarte stukken de stelling binnen en was stukverlies en erger niet te voorkomen. Frans Vreugdenhil  behandelde de opening niet goed. Toen hij ook nog een giftige pion op h2 veroverde leidde dat tot stukverlies. De opmars van een vrije b-pion was niet tegen te houden. Ook Marius Strijdhorst kwam gedrukt te staan. Wit offerde een pion voor koningsaanval. Toen ik even later weer ging kijken stond Marius een pion achter in een slechte stelling. De opmars van twee centrumpionnen werd hem fataal. De stelling van John van Baarle was lange tijd in evenwicht. Er kwam een dame eindspel met beiden 5 pionnen op het bord. John liet een pion veroveren en de tegenstander kon twee maal naar een gewonnen stelling afwikkelen. Dat deed hij echter niet en John kwam met remise goed weg. Invaller Hans Ranft speelde een vreemde partij. Lange tijd speelde hij eigenlijk met drie stukken minder. Een toren op h1, paard op g1 en een loper op g2 die tegen een pion op f3 stond aan te kijken. Hij knokte stug door. Na 3,5 uur spelen kwam hij eindelijk los en wikkelde af naar een eindspel met een pion minder. De verbonden pionnen van de tegenstander waren te sterk en Hans verloor alsnog. Een regelmatige nederlaag met 6,5-1,5 was het resultaat.

Hans van Nieuwenhuizen

Rokado 1Krimpen aan den IJssel 2
Oomens, M.H.L. (Matthias)2213Baarle van, C.J. (John)2126z-w½ – ½
Linden van der, H. (Hans)2097Zwart de, C. (Cor)2004w-z½ – ½
Dijken van, R.B. (Rex)2113Versteeg, H.J. (Henny)11908z-w½ – ½
Westenberg, H. (Han)2143Vreugdenhil, F. (Frans)1918w-z1 – 0
Linden van der, M.C. (Marco)2089Nieuwenhuizen van, P.R. (Peter)1958z-w1 – 0
Boog, B.G.J. (Ben)2105Nieuwenhuizen van, J.H. (Hans)1925w-z1 – 0
Surewaard, W.W.H.H. (Wilbert)2006Ranft, J.H. (Hans)1875z-w1 – 0
Verkooijen, F.J.A. (Frank)2047Strijdhorst, M. (Marius)1913w-z1 – 0
Gemiddelde Rating:2102Gemiddelde Rating:19536½-1½

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *