RSB CSV 1 – Krimpen 1

Hoofdklasse RSB: CSV 1 – Krimpen 1

Vrijdag 9 januari mochten we de eerste wedstrijd van 2024 in de RSB hoofdklasse spelen tegen CSV. Altijd een sterk team om tegen te spelen. Krimpen 1 stond (en staat) aan kop met 2 matchpunten los, dus het was zaak om ook deze wedstrijd winnend af te sluiten. En dat lukte.

Wiggert viel in voor Samuel en speelde aan bord 1 een soort wurgpartij tegen het Hollands. Hij wist handig gebruik te maken van een achtergebleven e6-pion dit in een vervelende penning stond. Uiteindelijk kostte zwart dit de partij.

Op bord 2 zat Rhys een ingewikkelde partij te spelen. Een typisch voorbeeld van zwarte tegen witte velden. Ik had het idee dat wit ietsje beter uit de opening kwam, maar na een positionele misser van zijn tegenstander kon Rhys een mooie blokkade opzetten op de zwarte velden. Daarna rustig met d6-e5-f5 steeds meer druk uitoefenen. Uiteindelijk besliste een zwarte vrijpion de partij.

Alan speelde op bord 3. Alan was wit, en dan weet je het wel. Langzaam maar zeker werd zijn tegenstander eigenlijk weggeschoven. Ik kwam regelmatig kijken, maar zag geen actieve opties voor zwart. Knappe partij Alan!

Aan bord 4 zat Michiel een ingewikkelde partij te spelen. Wit had een sterk paard op e5, ondersteund door een pion op d4 en f4. Maar Michiel kon voor de minderheidsaanval gaan. Zo te zien werd die onderschat, want Michiel kon binnenkomen en uiteindelijk afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Voor mijn idee een lekkere Caro-Kann partij: eerst wat passief staan, maar daarna planmatig tegenspel zoeken en op het juiste moment binnen komen.

Zelf zat ik aan bord 5 een ingewikkelde partij te spelen. Ook ik kreeg Hollands tegen en ging dit te lijf met een gambietje. Dit werd niet aangenomen want tot een fijnere stelling voor mij leidde. Ik besloot voor en afruil te gaan waarbij de zwarte koning  van e8 naar b5 werd gejaagd. De engine geeft aan dat ik wel het één en ander gemist heb, er zaten snellere winsten in. Uiteindelijk belandde de zwarte koning zelfs op c4, best een uniek plaatje. Ik speelde niet super nauwkeurig, maar wist mijn stukken juist te positioneren waardoor zwart steeds meer problemen kreeg. Dit, en de tijdnood, maakte dat ik van foutjes kon profiteren en won.

Dat was bord 1-5. Allemaal winst voor Krimpen. Aan bord 6 was Joop als eerste klaar. Hij speelde tegen Vince Ramak, ons niet onbekend. Joop kreeg een geniepig variantje (1. e4 c5 2. Le2) tegen. Met wit speelt dat heel makkelijk omdat je alle zetten automatisch kunt doen in dit systeem. Joop koos wat mij betreft niet de meest ideale opzet en moest al snel een kwaliteit inleveren. Daarna was de handdoek snel in de ring. Goed (en snel) gespeeld door zijn jeugdige tegenstander, jammer Joop.

Hans aan bord 7 leek een veelbelovende aanval te hebben. Het wil dit seizoen in K1 RSB nog niet zo lukken voor Hans, maar nu rekende ik wel op een puntje. Wat er gebeurde weet ik niet, maar Hans stond opeens een hele toren achter. Hij speelde nog wel even door, maar daar was niets meer mee te beginnen. Jammer, volgende keer is het punt voor jou Hans.

Marcel is wel lekker bezig in K1 RSB. Dus rekende ik ook op een snel puntje. Alleen kwam die er niet. De partij werd kalm opgezet, maar Marcel gooide de stelling openen met 0-0-0 en c5. Zag er interessant uit. Later kwam ik weer kijken en toen was er afgewikkeld naar een paard-eindspel wat er goed uitzag voor wit. Maar Marcel is Marcel en keepte dit vakkundig: remise. Gezien het ratingverschil zag hij niet tevreden zijn. Maar ach, het is een spelletje 😉

Zodoende staan we nog steeds fier aan kop met 2 punten los en hebben we het kampioenschap in eigen hand. We moeten nog 3 wedstrijden: Dordrecht 1, Messemaker 1 en Overschie 1. Allemaal geen misselijke tegenstanders, dus de teamleider waakt voor onderschatting. Op 11 maart spelen we thuis tegen Dordrecht 1: welkom!

Diederick Casteleijn