RSB Krimpen V3- Barendrecht/IJsselmonde V1

Afgelopen maandag was onze teamcaptain verhinderd voor de thuiswedstrijd tegen het viertal van de combi-vereniging Barendrecht/IJsselmonde. Hij had mij op de jeugdavond verzocht om het stokje die avond over te nemen, maar omdat ik mijn zoontjes en buurjongen nog thuis moest brengen, was ik te laat voor het openingspraatje. Gelukkig had wedstrijdleider Theo Heukels al eerder op de avond gevraagd naar onze opstelling (geen verassingen; Lennart Pols had de plek van Joost overgenomen). 

Ik noteerde snel de naam van mijn tegenstander, en speelde wat normale openingszetten (geen theorie). Dit was voor mijn tegenstander de impuls om geheel onnodig zijn koningstelling te verzwakken. Ik liet mij dat geen 2 keer zeggen, en begon prompt met een koningsaanval. Achteraf was de computer het helemaal met mij eens: 1-0. Na dit snelle punt vertrokken Cor Brouwer en ik naar de bar voor een gezellige avond.

Lennart Pols zorgde ook voor een snel punt. Zijn tegenstander, Roel de Hoop, voegde zich bij het gezelschap aan de bar. Roel is een geboren Bovenender, een echte Krimpenees dus, maar hij heeft nooit bij onze schaakvereniging gespeelt. Hij woonde in zijn jeugd op een steenworp afstand van de huidige kinderboerderij, en voetbalde met mijn oudere buurman in hetzelfde voetbalteam bij V.V. Spirit.  Van de schaakpartij heb ik alleen het begin gezien. Lennart koos voor een degelijke opstelling met wit, maar won geruisloos. 2-0

De derde partij werd ook beslist in ons voordeel. Thomas Boeren moest het met de zwarte stukken opnemen tegen Erik Wijnbelt. In de opening en in het middenspel, hielden beide spelers de stelling in evenwicht. In het eindspel lukte Thomas het wel om de partij naar zich toe te trekken. 3-0. De overwinning was binnen, en dan natuurlijk snel kijken naar de partij van onze kopman. 

David moest lang nadenken over de ongebruikelijke opening van de sympathieke John Bakker. Er volgde een langzame, strategische schuifpartij. Beide spelers bediende zich van dezelfde aanpak als grootmeesters zoals John van der Wiel tegen schaakcomputers uit de jaren ’80. De pionnen werden tegen elkaar geschoven, en er werd rustig met de stukken gemanoeuvreerd. Zelfs op het einde van de avond, en na tientallen zetten was er nog geen stuk of pion geruild. David moest oppassen voor de 50 zetten-regel 😉. Maar David was veel beter in het geschuif dan zijn tegenstander, kreeg de zware stukken op de koningsvleugel, speelde zijn eigen koning in veiligheid, en won fraai zijn partij. 4-0

Erasmus V1, Onesiumus V1 en de 2 Krimpense viertallen in poule 1B spelen om de prijzen. Voorlopig staat Erasmus er het beste voor, maar de echte kraker is natuurlijk de wedstrijd in de laatste ronde tussen de Krimpense teams.  

mvg,

Michel

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *